Den almene forskningsfond Karen Elise Jensens Fond, der de senere år har uddelt 25-30 millioner kroner om året til især en række forskellige mindre forskningsprojekter på danske hospitaler og universiteter, har udstukket en ny uddelingsmæssig kurs.
Fonden blev oprettet af Karen Elise Jensen i 1986, efter at hun seks år forinden havde mistet sin datter Suzanne til leukæmi. Formålet med fonden var at støtte lægevidenskaben, der havde gjort en stor indsats for at helbrede datteren, og i særdeleshed at hjælpe kommende cancer- og leukæmipatienter.
Professor, dr.med. Morten Klöcker Grønbæk, der har sit daglige virke som direktør på Statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet, udskiftede i 2020 en menig bestyrelsespost med formandshvervet i Karen Elise Jensens Fond.
Det har helt sikkert været gode formål, vores midler er gået til, men indimellem har vi også haft en mistanke om, at nogle af pengene er blevet brugt til at fylde huller i driftsbudgetterne
Morten Klöcker Grønbæk – Bestyrelsesformand, Karen Elise Jensens Fond
Og siden Morten Klöcker Grønbæk satte sig for bordenden, har han sammen med de fire øvrige bestyrelsesmedlemmer gennemført en markant ændring i måden at dele penge ud på. Det skal, som han udtrykker det, blandt andet være slut med at ”fylde huller i driftsbudgetterne” på danske hospitaler.
”I rigtig mange år har vi især givet penge til mange og relativt små projekter på sygehusene i Aarhus og Aalborg. Det har helt sikkert været gode formål, vores midler er gået til, men indimellem har vi også haft en mistanke om, at nogle af pengene er blevet brugt til at fylde huller i driftsbudgetterne. Derfor har vi haft en god diskussion i bestyrelsen om, hvorvidt vi kunne finde nogle andre områder at arbejde med. Og efter en snak med Civilstyrelsen stod det klart, at det kan vi godt,” fortæller Morten Klöcker Grønbæk.
I fondens fundats står, at den skal give penge til læge- og sundhedsvidenskabelig forskning, både forebyggelse, diagnostik og behandling – og subsidiært til andre godgørende formål.
”Vi har haft mange bolde i luften i bestyrelsen og mange spændende diskussioner, inden vi er nået frem til, hvordan vi i henhold til fundatsen fremover skal bruge fondens midler. Det har resulteret i to pejlemærker: Det ene er at støtte store, betydningsfulde folkesygdomme, for eksempel lunge- og hjertesygdomme, hvor vi skifter sygdomskategori hvert år. Det andet pejlemærke er at have et særligt blik for unge forskere,” siger Morten Klöcker Grønbæk.
Vil positionere fonden
Ifølge professoren indledtes den nye måde at arbejde på i 2021, hvor fonden primært støttede forskning i hjertesygdomme, og i år er det forskningsprojekter indenfor kroniske lungesygdomme som for eksempel KOL, der kan søge om fondens penge.
”De kommende år vil jeg gætte på, at vi fokuserer på blandt andet muskel-skeletsygdomme og mental sundhed. Det vil være næsten alle pengene hvert år, der går til den udvalgte sygdomskategori, bortset fra at vi sætter et lille beløb af til anden form for godgørende støtte. I år har vi for eksempel givet penge til Røde Kors og Læger Uden Grænser,” oplyser Morten Klöcker Grønbæk.
Mange af de største fonde giver typisk store bevillinger til dygtige forskere med lange cv’er og publikationslister på størrelse med Rundetårn
Morten Klöcker Grønbæk – Bestyrelsesformand, Karen Elise Jensens Fond
Når Karen Elise Jensens Fond særligt ønsker at tilgodese unge forskere, sker det blandt andet for at adskille fonden fra en række af de store danske fonde, der støtter sygdomsforskning.
”Mange af de største fonde giver typisk store bevillinger til dygtige forskere med lange cv’er og publikationslister på størrelse med Rundetårn, og bevillingerne giver givetvis ofte pote. Men de støtter sjældent yngre forskeres gode ideer. Vi vil gerne forsøge at positionere Karen Elise Jensens Fond blandt de mange andre fonde, og vi mener, at vi selv med relativt små beløb virkelig kan gøre en forskel for nogle af disse unge genier. Så nu skriver vi specifikt i vores opslag, at vi især fokuserer på at få gode ideer fra unge forskere på postdoc-niveau, der hver kan få mellem halvanden og tre millioner kroner til deres projekter,” siger Morten Klöcker Grønbæk.
I gennemsnit er der de seneste fem år blevet uddelt 25 millioner kroner om året, efter at fonden i nogle år grundet konjunkturerne var nede på 8-10 millioner kroner i samlede årlige uddelingssummer. Her i 2022 kommer uddelingsbeløbet ifølge fondsformanden sandsynligvis op på 30 millioner kroner.
”Men jeg er lidt bekymret for, om afkastet af vores investeringer i år bliver på et niveau, så vi kan fastholde så store uddelinger i 2023. Måske må vi indstille os på at dele lidt mindre ud de næste år,” siger han.
Bånd til Aage V. Jensens fonde
Historisk er der tætte familiære bånd mellem Karen Elise Jensens Fond og Aage V. Jensens Fonde med den erhvervsdrivende fond Aage V. Jensen Naturfond i spidsen.
Karen Elise Jensen var således gift med Aage V. Jensen, og sammen fik de tre børn.
Frem til november 2020 havde Karen Elise Jensens Fond ligesom Aage V. Jensens Fonde adresse på Kampmannsgade 1 i København hos advokat Leif Skov, der gennem mere end 30 år var frontfigur i Aage V. Jensens Fonde og blandt andet i 13 år sad for bordenden i bestyrelsen i Aage V. Jensen Naturfond.
Og ifølge CVR-registret havde Karen Elise Jensens Fond fra november 2020 og frem til 30. juni i år adresse hos anpartsselskabet Dansk Inveco på Kampmannsgade i København. Direktionen i Dansk Inveco består af advokat Sys Rovsing og advokat Mette Fabricius Skov, der er datter af Leif Skov og sidste år blev formand for Aage V. Jensen Naturfond.
Vi har været rigtig godt tilfredse med, hvordan administrationen foregik tidligere, så skiftet har ikke noget at gøre med hverken at kappe eller skabe bånd
Morten Klöcker Grønbæk – Bestyrelsesformand, Karen Elise Jensens Fond
Karen Elise Jensens Fond har nu adresse hos advokaterne Anne Birgitte Gammeljord og Sys Rovsing på Poul Ankers Gade i København. Flytningen denne sommer er ifølge Morten Klöcker Grønbæk ”en rent praktisk foranstaltning relateret til fondsadministrationen”.
”Vi har været rigtig godt tilfredse med, hvordan administrationen foregik tidligere, så skiftet har ikke noget at gøre med hverken at kappe eller skabe bånd. Bestyrelsen består af fire læger og én jurist, og juristen i bestyrelsen var i en lang periode Mette Skov, og derfor var det opportunt, at hendes firma for et ganske lille beløb håndterede administrationen af fonden. Nu er advokat Anne Birgitte Gammeljord kommet med i bestyrelsen, og så giver det god mening for os, at det er Anne Birgittes firma, der håndterer fondsadministrationen,” siger Morten Klöcker Grønbæk.
At Morten Klöcker Grønbæk ikke selv skal have noget med administrationen at gøre, bekommer ham vel, tilføjer han.
”Det er en kæmpe lettelse for sådan én som mig, der også har andet at se til end at være fondsformand og som i øvrigt ikke har så meget forstand på fondsadministration, at det er Anne Birgittes firma, der håndterer administrationen,” siger Morten Klöcker Grønbæk.
Bestyrelsen i Karen Elise Jensens Fond
- Formand: Direktør, professor, dr. med. Morten Grønbæk, Statens Institut for Folkesundhed.
- Institutleder, professor dr.med. Jørgen Frøkiær, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
- Institutleder, professor, Ph.d. Sten Rasmussen, Institut for Klinisk Medicin, Aalborg Universitet.
- Praktiserende læge Sara Cvetkovski.
- Advokat (H) Anne Birgitte Gammeljord.