Alt for mange unge i alderen 15 til 30 år er ikke en del af et fællesskab, og det kan have en afgørende indvirkning på de unges mentale sundhed.
Ønsket om i stigende grad at hjælpe disse udsatte unge danskere, som kan have vanskeligt ved at håndtere dagligdagens udfordringer, er kongstanken bag en skærpelse af Det Obelske Familiefonds bevillingsstrategi inden for indsatsområdet ’Unges mentale sundhed’, der tidligere har haft overskriften’ Mental sundhed’.
Vi risikerede simpelthen at smøre smørret for tyndt ud på brødet
John Amund Tønnes – Direktør, Det Obelske Familiefond
Det nye strategiske fokus indenfor indsatsområdet sker midtvejs i den strategiperiode, som startede i 2019 og løber til og med 2023. Og håbet er ifølge direktør John Amund Tønnes, at fonden fremover får det maksimale ud af de uddelte tocifrede millionmidler på området.
”Vi oplevede, at den oprindelige definition var for bred til, at vi kunne få den maksimale effekt med de midler, vi har at dele ud. Vi risikerede simpelthen at smøre smørret for tyndt ud på brødet,” siger John Amund Tønnes til Fundats.
I løbet af 2021 har der været holdt en række møder i bestyrelsen, flere end 30 fagfolk er blevet interviewet af det konsulentfirma, som har hjulpet Det Obelske Familiefond, og der er blevet holdt workshops med deltagelse af fagfolk.
”Resultatet er blevet, at vi fremover har et særligt fokus på unge i aldersgruppen 15-30 år, som ikke er en den del af et fællesskab i for eksempel uddannelsesmiljøet, på arbejdsmarkedet eller i civilsamfundet. Når disse ’unge voksne’ op til 30 årsalderen har mentale udfordringer og ikke længere går i skole, institution, er i gang med en uddannelse eller er i job, bliver de ofte overset, og dermed er der større risiko for, at de falder igennem sikkerhedsnettet. Og hvis den unge så samtidig ikke kommer med den stærkeste familiebaggrund eller har et godt personligt netværk, kan det virkelig give udfordringer,” siger John Amund Tønnes.
Slut med støtte til brede indsatser
Som eksempler på organisationer, Det Obelske Familiefond har støttet de seneste år, og som det ifølge direktøren stadig vil være relevant at samarbejde med, nævner han tre:
Dels Sind Ungdom og den frivillige sociale organisations arbejde med psykisk sårbare unge. Dels beskæftigelsestilbuddet Råt og Godt i Nordjylland, der hjælper unge, udsatte kontanthjælpsmodtagere. Og dels foreningen Nydansker, som har fokus på unge med indvandrerbaggrund, der ikke har taget en uddannelse og ikke er kommet i job.
Vi er ikke og skal ikke være en beskæftigelsesindsats, og vi vil ikke forsøge at tvinge folk i uddannelse
John Amund Tønnes – Direktør, Det Obelske Familiefond
”Til gengæld har jeg sværere ved at forestille mig, at vi fremover vil støtte brede, generelle indsatser, der hjælper danskere i almindelighed men mental sundhed,” siger John Amund Tønnes.
- I nævner i beskrivelsen af indsatsområdet på hjemmesiden, at I vil styrke den enkelte unges handlekraft på vej mod for eksempel uddannelse og beskæftigelse. Er det her et skifte i retning af, at I fremover ser ’unges mentale sundhed’ som en indsats for at flere unge i gang med at tage en uddannelse og senere komme i job?
”Nej, vi er ikke og skal ikke være en beskæftigelsesindsats, og vi vil ikke forsøge at tvinge folk i uddannelse. Det handler derimod om fokus på værdien af fællesskaber. Vi vil gerne hjælpe udsatte unge, som har svært ved at komme i gang med en uddannelse eller svært ved at få et job, ud fra en filosofi om, at er man i uddannelse eller beskæftigelse, har man langt bedre chancer for klare sig godt og være i mental balance.”
”Men,” tilføjer John Amund Tønnes, ”for nogle er der meget lang vej til uddannelse eller job. Og man kan også sagtens forestille sig, at vi støtter projekter, hvor det ikke handler om at blive hjulpet i uddannelse eller job, men derimod om at komme ind i andre former for fællesskaber, så man ikke skal tumle med sine problemer alene.”
En tredjedel til hvert uddelingsområde
Den nye strategi for indsatsområdet vil gælde allerede fra næste års ansøgningsrunder, hvor første frist er den 26. januar 2022. Håbet hos Det Obelske Familiefonds direktør er, at der indløber minimum samme antal ansøgninger, som fonden plejer at modtage.
I indeværende år lander Det Obelske Familiefond på samlede uddelinger i størrelsesordenen 120-130 millioner kroner, og det mentale sundhedsområde udgør næsten halvdelen, 45 procent, af de uddelte beløb. Det sker oven på to år, hvor kunst og klassisk musik har fået broderparten af fondens uddelinger.
Fondens tredje indsatsområde er udviklingen i Aalborg og Nordjylland, hvor fonden har sine rødder.
”Vores målsætning er, at de tre indsatsområder i løbet af de kommende år hver skal have cirka en tredjedel af vores uddelinger,” siger John Amund Tønnes.
Næste år er det ifølge direktøren fondens forventning at dele ”pænt over 130 millioner kroner ud”.
Umiddelbart er der ingen planer om at ændre på strategien vedrørende fondens to andre indsatsområder i den nuværende strategiperiode.
”Men vi stikker fingeren i jorden hvert år for at sikre, at vi er på rette spor, og det er grunden til, at vi midt i strategiperioden nu har skærpet fokus inden for unges mentale sundhed,” siger John Amund Tønnes.