2021 blev ikke bare et godt, men et decideret fremragende år rent økonomisk for Claus Sørensens Fond.
Ifølge den erhvervsdrivende fonds netop offentliggjorte 2021-regnskab blev formuen fordoblet fra 1,46 milliarder kroner i 2020 til 2,85 milliarder kroner i 2021.
Samtidig er fondens overskud for det forgangne år opgjort til 1,42 milliarder kroner efter at have svinget mellem 95 og 171 millioner kroner de forgangne fire regnskabsår.
Fondens administrerende direktør John Riis Andersen oplyser, at der er én primær forklaring på det ekstraordinært store plus på bundlinjen i 2021.
”Det skyldes frasalget af et selskab, som har beskæftiget sig med fryse- og kølehuse. Selskabet hedder Claus Sørensen A/S,” siger John Riis Andersen til Fundats.
Det pointeres i årsrapporten, at ledelsen i 2022 forventer et resultat på niveau med 2020, idet resultatet for 2021 har været, som det udtrykkes, ’ekstraordinært højt’.
Vil uddele 100 mio. kr. i år
I årsrapporten oplyses det samtidig, at knap 120 millioner kroner af milliardformuen er henlagt til uddelinger.
Og allerede i år kommer Claus Sørensens Fonds uddelinger ifølge John Riis Andersen til at tage et gevaldigt spring opad sammenlignet med de 39,2 millioner kroner, fonden uddelte i 2021.
Det er blevet besluttet, at vi i store træskolængder fordobler vores uddelinger, således at vi her i 2022 kommer til at uddele cirka 100 millioner kroner.
John Riis Andersen – Administrerende direktør, Claus Sørensens Fond
”Det er blevet besluttet, at vi i store træskolængder fordobler vores uddelinger, således at vi her i 2022 kommer til at uddele cirka 100 millioner kroner. Hvor længe vi kan gøre det, bliver der taget stilling til fra år til år, så det er ikke sådan, at vi nu fast siger, at der fremover bliver uddelt 100 millioner kroner om året. Niveauet for uddelinger fastlægges i takt med regnskabsudviklingen, men noget indikerer da, at uddelingerne – ligesom det nu sker i 2022 – også fremover kan blive på et højere niveau end det hidtidige,” siger John Riis Andersen.
De stigende uddelinger kommer i høj grad efterkommerne af fondens stifter, afdøde direktør og bjergningsentreprenør Claus Sørensen, til gode. Jævnfør fondens fundats tilgodeses descendenter – altså slægtninge i nedstigende linje, eksempelvis børn og børnebørn – med 75 procent af uddelingerne, mens de resterende 25 procent går til almennyttige formål i Esbjerg Kommune.
Ud af de 39,2 millioner kroner, fonden uddelte i 2021, tilfaldt 32,5 millioner kroner descendenter. De resterende 6,8 millioner kroner blev primært uddelt inden for kategorierne ’kunst og kultur’ og ’sport og fritid’.
I år vil der således være omkring 25 millioner kroner at søge om for blandt andre foreninger og institutioner i Esbjerg-området. På spørgsmålet, om John Riis Andersen på den baggrund forventer, at fonden vil modtage et stigende antal ansøgninger om almennyttige bevillinger i år, siger han:
”Der er jo nogle flere millioner kroner at søge om. Men jeg har ikke noget bud på, hvad der vil komme af ansøgninger. Vi tager dem i den takt, de kommer.”
Familiefejde blandt arvinger
John Riis Andersen har kun siddet i direktørstolen i fonden i ni måneder. I juli 2021 stoppede Kristoffer Jarl Kristensen, der er oldebarn af fondens stifter, som administrerende direktør i fonden og blev afløst af John Riis Andersen.
OM CLAUS SØRENSENS FOND
- Erhvervsdrivende fond.
- Stiftet i 1964 af direktør og bjergningsentreprenør Claus Sørensen.
- Administrerende direktør: John Riis Andersen.
- Bestyrelsesformand: Karoline Amalie Kristensen (oldebarn af stifter)
- Virksomhedens væsentligste aktiviteter sker gennem det 100 pct. ejede holdingselskab Claus Sørensens Fond Holding A/S. Koncernen ejer helt eller delvist datterselskaberne Viking Life-Saving Equipment A/S og Blika A/S og besidder en række ejendomme i Claus Sørensen Ejendomme A/S.
- Derudover har fonden kapitalandele i fire associerede virksomheder: Isværket A/S, A/S Vestfrost, EfB Elite A/S og Drew Marine UAE Company.
Ved siden af den nye direktørpost er John Riis Andersen menigt bestyrelsesmedlem i fonden og tillige direktør i fondens 100 procent ejede holdingselskab Claus Sørensens Fond Holding A/S.
Ifølge dagbladet Jydske Vestkysten ligger der en ’bitter familiefejde’ bag Kristoffer Jarl Kristensens exit fra direktørstolen i fonden. Avisen skriver, at Kristoffer Jarl Kristensen først blev ’forbigået’ af sin mor, Annette Bjerring Kristensen, for et år siden, da lillesøsteren Karoline Amalie Kristensen blev valgt som formand for Claus Sørensens Fond, og blot tre måneder senere stoppede Kristoffer Jarl Kristensen så også som direktør.
Siden er Kristoffer Jarl Kristensen fratrådt samtlige tillidshverv i koncernen med undtagelse af sin menige bestyrelsespost i Claus Sørensens Fond. Til gengæld er han i midten af marts i år indtrådt i bestyrelsen hos en anden stor Esbjerg-virksomhed, Granly Gruppen.
Kristoffer Jarl Kristensen ønsker over for Jydske Vestkysten ikke at kommentere årsagen til sit exit fra familiens selskaber men siger blot, at han glæder sig meget over, at hans kompetencer nu kan komme Granly til gavn.
Granly Gruppen består af en række virksomheder, der alle har deres udgangspunkt i Granly Smede- og Maskinfabrik.