Donationer til støtte for stifterfamiliens personlige indkomster. Eller uddelinger til virksomheder som ikke kommer en bredere kreds af mennesker til gavn.
Det er eksempler på ikke-almennyttige uddelinger, som i øjeblikket ikke kan udskilles i Danmarks Statistiks officielle opgørelser over de samlede uddelinger fra fondssektoren.
Det betyder, at ingen ved, hvor stor en del af de godt 90 milliarder kroner, som fonde og filantropiske foreninger uddelte i perioden fra 2016 - 2020, var penge, der gik til almennyttige og almenvelgørende formål. Eller hvor mange penge der gik til ikke-almennyttige formål.
Derfor har Danmarks Statistik nu ændret i det spørgeskema, som ligger til grund for de årlige undersøgelser af fondenes uddelingsaktiviteter.
”Uddelinger til almennyttige formål er fradragsberettigede ifølge fondsbeskatningsloven. Almennyttige formål kan karakteriseres som velgørende eller nyttige for en bredere kreds i samfundet,” fremgår det nu af vejledningen til indberetningsskemaet, som hvert år udsendes til cirka 300 fonde og filantropiske foreninger i Danmark.
Familie- og medarbejderformål
De fonde, der er udtaget til at deltage i de årlige undersøgelser, har pligt til at udfylde skemaet, og som noget af det første skal fondene fremover svare ja eller nej til, om de har haft bevillinger til ikke-almennyttige formål i indberetningsåret.
”Ikke-almennyttige uddelinger dækker de formål, der ikke kan karakteriseres som almennyttige. Uddelingerne kan være rettet mod en afgrænset kreds (f.eks. familie, medarbejdere i en virksomhed) eller et meget afgrænset formål,” fremgår det af skemaet.
Det nye indberetningsskema er gældende fra i år og vil derfor gælde fondenes uddelinger fra 2021 og frem.
Det vil ikke være muligt at udskille de ikke-almennyttige bevillinger siden fondsstatistikkens begyndelse i 2016.
De deltagende fonde og filantropiske foreninger har frist for indberetning af deres uddelingsaktiviteter den 31. august i år.