2021 var et indbringende investeringsår. I hvert fald for en lang række af de fonde, der udspringer af den finansielle sektor, og som i dag ejer en stor del af aktierne i diverse banker og sparekasser.
En gennemgang blandt seks af sådanne fonde viser, at de i 2022 har en uddelingsramme på op til 869 millioner kroner. Det er penge, som blandt andet foreninger vil kunne søge til gavn for projekter, der forbedrer vilkårene for alt fra motionister, lokalområder og natur til børn og unge.
Flere af fondene forventer desuden at øge deres uddelinger i de kommende år.
Flere midler til hobrogenserne
En af de fonde, der regner med en høj uddelingsramme i 2022, er Sparekassen Danmark Fonden Hobro.
Ifølge fondens formand, Poul Søndberg, regner fonden med at kunne foretage uddelinger for mellem 10 og 12 millioner kroner i 2022. Det tal ligger i den høje ende for fonden, der i de sidste syv år samlet set har uddelt for cirka 50 millioner.
”Det er jeg da bestemt glad for. Det er et stort privilegium at kunne uddele penge til foreningslivet og selvejende institutioner i lokalområdet, som er her, vi primært støtter,” siger Poul Søndberg med henvisning til det tidligere Sparekassen Hobros virkeområde, som er det område, Fonden er sat i verden for at støtte.
Årsagen til den øgede uddelingsramme skal findes i, at Jutlander Bank, som fonden tidligere havde en stor aktieandel i, nu er fusioneret med Sparekassen Vendsyssel til det, der i dag hedder Sparekassen Danmark.
Det er et stort privilegium at kunne uddele penge til foreningslivet og selvejende institutioner i lokalområdet, som er her, vi primært støtter
Poul Søndberg – Formand, Sparekassen Danmark Fonden Hobro
Fusionen, der giver sparrekassefondene større uddelingsmuskler, har Fundats tidligere beskrevet.
Fondens bankaktier er konverteret til garantbeviser i den nye sparekasse, og det er fondens økonomi, med Poul Søndbergs ord ”bestemt ikke blevet ringere af.”
Da fonden havde aktier i Jutlander Bank modtog den et årligt aktieudbytte på ca. syv millioner kroner. Men med de nye garantbeviser kommer fonden til at modtage omkring 15 millioner kroner i årlig forrentning. Samtidig er fondens formue som følge af kursgevinsten vokset fra 350 millioner kroner til cirka 550 millioner.
Det er på den baggrund, at fonden nu øger sin uddelingsramme for 2022 og fremover planlægger at øge den endnu mere til omkring 15 millioner kroner årligt.
At fonden har fået flere penge mellem hænderne, skal dog lige bundfælde sig hos beboerne i lokalområdet, fortæller Poul Søndberg, der håber, at folk ikke vil holde igen med deres ansøgninger.
”Vores lokalområde skal lige lære, at der er flere penge at gøre godt med. De må gerne komme med nogle større ansøgninger, ” siger Poul Søndberg.
Han fortæller, ansøgerne formentlig kommer til at mærke den øgede uddelingsramme ved, at de får støtte til en større del af deres projekter.
”Tidligere har vi måske kun støttet halvdelen af det, en ansøger har bedt om. Fremover kommer vi til i højere grad at støtte fuldt ud,” lyder det fra fondsformanden.
Historisk godt resultat kan give store uddelinger
Med et samlet resultat på 1.368 millioner kroner efter skat var 2021 det bedste resultat nogensinde i Spar Nords 197 år lange bankhistorie. Resultatet, som banken i sit årsregnskab betegner som ”meget tilfredsstillende,” får positiv betydning for bankens aktionærer.
Bankens årlige generalforsamling finder sted senere i denne uge, og hvis aktionærerne stemmer for bestyrelses indstilling, kan 2022 blive året, hvor der udbetales et historisk højt beløb til bankens aktionærer.
Hvor stort aktieudbyttet bliver, afhænger dog af flere forskellige faktorer.
I sit regnskab lægger Spar Nord op til, at aktieudbyttet bliver på fem kroner per aktie, svarende til 45 procent af årets resultat. Men bestyrelsen lægger også op til, at udbetalingen deles op i to, således at der i løbet af foråret udbetales et udbytte på 2,5 kroner per aktie, mens de resterende 2,5 kroner per aktie udbetales til sommer. Dog kun under forudsætning af, at bankbestyrelsen ikke mener, at der opstår behov for at styrke bankens kapitalgrundlag som følge af eventuelle virksomhedsopkøb.
Derfor er det også uklart, hvor stort et udbytte Spar Nord Fonden får udbetalt.
Det forklarer Michael Slavensky Dahl, der er er formand for Spar Nord Fonden, der ejer ca. 19 procent af bankens 123.002.526 samlede aktier.
”Lige nu er vi lidt i et limbo angående vores uddelinger og donationer, for vi ved ikke, om vi får det fulde beløb eller kun halvdelen. Derfor er vi indtil videre lidt konservative i forhold til vores uddelingsniveau og venter på, hvad der kommer til at ske,” siger Michael Slavensky Dahl.
Han fortæller, at langt størstedelen af fondens indtjening kommer fra aktieudbyttet i Spar Nord Bank, og derfor spiller aktieudbyttet ind på fondens uddelinger.
Hvis det fulde aktieudbytte udbetales i løbet af 2022, vurderer Michael Slavensky Dahl, at fonden kommer til at foretage uddelinger for over 60 millioner kroner. Udbetales kun halvdelen af aktieudbyttet, vil den samlede uddelingssum være på ca. 50 millioner kroner.
”Vi fordobler ikke vores uddelinger, hvis vi får det fulde beløb. Så lægger vi lidt til side, da vi har planer om at øge uddelingerne i de kommende år. Vi skal også være klar til at lægge kapital, hvis banken har brug det,” siger Michael Slavensky Dahl og forklarer, at det blandt andet fremgår i fondens fundats.
Michael Slavensky Dahl forventer, at bankens aktionærer har fuld vished over aktieudbyttet i løbet af juli måned.
I Skive har de bredere investeringsportefølje
En anden fond, som Spar Nord Banks aktiekurs har betydning for, er Spar Vest Fonden i Skive. De ejer cirka 3 procent af aktierne i banken, og får normalt udbetalt mellem 15 og 20 millioner kroner i aktieudbytte.
Om banken ender med at udbetale to en halv eller fem kroner i udbytte for aktierne, får dog ikke den store indflydelse på Spar Vest Fondens uddelinger. Fonden har nemlig udover aktierne i Spor Nord Bank også en lang række øvrige investeringer.
Samlet set forventer fonden at udbetale mellem 17 og 20 millioner kroner i uddelinger i 2022, uafhængigt af, hvad udbyttet bliver fra Spar Nord Bank.
Uddelingerne afhænger også af, hvad fonden får ind af ansøgninger.
Det fastslår Fritz Dahl Pedersen, der er formand for fonden.
”Det kan være, at der kommer flere projekter, vi vil støtte, end det beløb, som vi får i aktieudbytte, så betaler vi lidt mere, men det kan også være, at der kommer lidt mindre. Så lægger vi penge til side,” siger Fritz Dahl Pedersen, der dog alligevel kalder Spar Nord Banks årsresultat for ”positivt” og ”glædeligt.”
Fynske bankaktier giver uddelinger i den høje ende
For Fonden for Fynske Bank har det ifølge formand Uffe Strandby været et ”rigtig fornuftigt investeringsår”. Fonden ejer 44,97 procent af aktierne i Fynske Bank, og den ejer derudover ejendomme og andre investeringer.
Aktieandelen fra Fynske Bank giver et udbytte på knap 10 millioner kroner, hvilket sammen med fondens øvrige investeringer giver mulighed for, at fonden kan uddele mellem 15 og 20 millioner kroner i 2022.
”Vores uddelinger har været støt stigende i de sidste mange år, og vi uddeler nu for cirka det dobbelte af, hvad vi gjorde for nogle år siden
Uffe Strandby – Formand, Fonden for Fynske Bank
Det er i den høje ende af, hvad fonden normalt uddeler for. I 2020, 2019 og 2018 uddelte fonden for henholdsvis 14,8 millioner kroner, 10,5 millioner kroner og 5,6 millioner kroner.
”Vores uddelinger har været støt stigende i de sidste mange år, og vi uddeler nu for cirka det dobbelte af, hvad vi gjorde for nogle år siden,” siger Uffe Strandby, der samtidig forklarer, at fonden forsøger at ramme et ”jævnt stigende” uddelingsniveau, der ikke svinger alt for meget fra år til år.
Fonden, der har 21 år på bagen, støtter primært idræts- og kulturaktiviteter.
BRF Fondens uddelinger påvirkes ikke
En bank, der ikke giver aktieudbytte for 2021, er Jyske Bank.
Det får dog ikke umiddelbart nogen betydning for BRF Fonden, der har ca. 70 procent af sin formue stående i de jyske bankaktier.
”Sagen er den, at Jyske Bank i flere år ikke har udbetalt udbytte. Men det er ikke noget, som påvirker vores uddelinger. Vi finansierer vores uddelinger via afkastet på vores øvrige investeringsportefølje og vores likvide formue. Vi har ikke som forudsætning, at vi skal have noget bestemt i udbytte fra Jyske Bank for at finansiere vores uddelinger,” siger Kristian May, der er direktør i BRF Fonden.
Han fortæller, at fonden regner med at foretage uddelinger for et beløb på mellem 100 og 200 millioner kroner i år.
”Men det afhænger af fremdriften i vores kollegiebyggerier,” siger Kristian May.
BRF Fonden er netop nu i gang med opførelsen af tre håndværkskollegier i henholdsvis Herning, Roskilde og Horsens.
Nordea-fonden uddeler svimlende beløb
2022 er ikke kun året, hvor Nordea-fonden tager sin nye strategi i brug, det er også året, hvor fonden kommer til at uddele 550 millioner kroner til almennyttige formål, hvis der er behov for det.
Hovedårsagen til den store uddeling i år skyldes hovedsageligt, at udbyttet for fondens Nordea-aktier er steget væsentligt.
Udbyttet fra Nordea Bank Abp er fondens væsentligste indtægt, og et højere udbytte vil alt andet lige medføre et højere uddelingsniveau
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-Fonden
Nordea-fonden ejer fire procent af aktiekapitalen i Nordea, hvilket konkret svarer til 158.217.447 aktier.
Hvis aktionærerne på generalforsamlingen i slutningen af marts bakker op om Nordea-bestyrelsens indstilling, vil der i 2022 blive udbetalt et beløb på 0,69 Euro per aktie for regnskabsåret 2021.
Det betyder, at Nordea-fonden vil få udbetalt i omegnen af 810 millioner kroner i aktieudbytte.
”Udbyttet fra Nordea Bank Abp er fondens væsentligste indtægt, og et højere udbytte vil alt andet lige medføre et højere uddelingsniveau,” lyder det fra fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen.
Han glæder sig over, at fondens øgede uddelingsbudget giver mulighed for at støtte flere projekter, der ”skaber gode liv,” siger han med henvisning til fondens overordnede strategi om at støtte ”det gode liv.”