Fondene i Danmark har en unikt historisk position hvor de ikke er ansvarlige over for skatteydere, aktionærer, kunder eller politikere, men deres fundats og strategi. Denne uafhængighed er stadigvæk en stor styrke for fondene, da det skaber grundlaget for deres evne til at handle langsigtet og mere risikovilligt end for eksempel virksomhederne og staten. Men i kraft af en ny samfundskontrakt er der kommet en større bevågenhed hos fondene om, hvordan og overfor hvem de ønsker at holdes mere direkte accountable.
Som noget nyt er nogle fonde derfor begyndt at arbejde med at implementere mekanismer for accountability og selvregulering. Dette kan fondene gøre på mange forskellige måder blandt andet ved at foretage evalueringer af fondens bestyrelser og efterlevelse af fondens strategi og mål. Det særligt afgørende er, at fondene også er transparente om, hvorledes de vil holdes ansvarlige for deres beslutninger og resultaterne af deres evalueringer, for at sikre fuld accountability.
Ifølge Kraft & Partners fondsanalyse 2021 er denne form for accountability ikke på nuværende tidspunkt særligt udbredt. Vi betragter i stedet accountability som en fremvoksende tendens hos flere og flere fonde. Vi mener at accountability udgør et værdifuldt værktøj til at understøtte fondenes ambitioner om at få succes med en mere ledende rolle i samfundsudviklingen. Kraft & Partners ser accoutability som en nødvendighed for at større danske fonde kan sikre den nødvendige legitimitet som samfundsudvikler.
Samfundskontrakten
Den Danske Fondsanalyse viser at 2020 har været et rekordår for fondenes uddelinger. I 2010 var de samlede uddelinger fra de 30 mest uddelende fonde på cirka 6 mia. kr. Det tal er i dag på over 13 mia. kr. En stigning på mere end 100 procent, der vidner om, at fondene har styrket deres samfundsmæssige rolle og position. Vi ser blandt andet et A.P. Møller Fonden, der har løftet deres uddelinger fra 387 mio. kr. i 2019 til 1.170 mio. kr. i 2020.
De danske fonde har på den baggrund indgået en ny frivillig samfundskontrakt med omverden. Den nye samfundskontrakt er en overordnet ramme for forholdet mellem fondene og de andre aktører i samfundet og som definerer rollerne, forpligtelserne og rettighederne for hver enkelt aktør.
Der er et ønske fra fondenes egen side af om at påtage sig større rettigheder i samfundet og samtidig leve op til de nye forpligtelser, der følger med til deres nye rolle. Styringsprincipperne for fondene indrettes derfor med et øget fokus på at gøre dem selv mere transparente, involverende og accountable.
Nøglen til legitimitet
Det er dog på nuværende kun få af de danske fonde som i praksis har konkrete processer for, hvordan de ønsker at bliver holdt mere direkte ansvarlige for deres handlinger – og derudover langt de færreste fonde, som er transparente om, hvordan og overfor hvem de ønsker at stå til ansvar for deres beslutninger.
Egmont Fonden udgør en af de få fonde, som har valgt at være transparente om deres strategievaluering. Egmont Fonden har blandt andet været ude i pressen og fortælle om deres læringspunkter fra deres strategiproces på en måde, hvor det ikke bare handlede om at præsentere et skønmaleri, men hvor fonden også var åben om de mindre gode ting.
Vi anser det som essentielt, at fondene får fremlagt disse evalueringer på en troværdig måde, hvor de også er transparente om de punkter, hvor fondens strategi eller beslutninger har været knap så gode. Dette kan være med til at skabe en form for accountability, hvor fondene i højere grad kommer til at været ansvarlige for deres beslutninger uafhængigt af, om de har været vellykkede eller ej.