Det internationale fokus har for alvor fået luft under vingerne hos de danske fonde. Flere statistikker og analyser peger på en tydelig tendens: Fondene sender flere penge til udenlandske modtagere.
I 2017 bevilgede fondene 1,28 milliarder til udenlandske modtagere, i 2021 var tallet vokset til 3,17 milliarder kroner.
Det viser en ny analyse fra Fondenes Videnscenter af fondenes bevillinger fra 2017-2021.
Kigger man et år længere tilbage, fra begyndelsen af fondsstatistikken hos Danmarks Statistik, er udviklingen endnu mere markant. I 2016 bevilgede den danske fondssektor 821 millioner kroner til udenlandske modtagere. Dermed er der sket næsten en firedobling i løbet af fem år.
”Der er en klar tendens i forhold til, at de danske fonde sender flere penge til udlandet. Det kan både handle om et større fokus hos fondene på globale udfordringer, om en generel stigning i fondsbevillingerne og om flere partnerskaber og internationale fondssamarbejder,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør i Fondenes Videnscenter.
Artiklen fortsætter under tabellen.
Den markante stigning til udenlandske modtagere er især sket under formålet ’Uddannelse og folkeoplysningsformål’. I 2016 bevilgede de danske fonde 54 millioner til formålet. I 2021 var tallet steget til 1,96 milliarder kroner. Altså en stigning på mere end 3.500 procent.
’Uddannelse og folkeoplysningsformål’ tegner sig dermed for 62 procent af fondenes bevillinger til udenlandske modtagere. Derefter følger ’Videnskabelige formål’, der i 2021 modtog bevillinger på 757 millioner kroner og tegner sig for 24 procent af fondsmidlerne til de udenlandske modtagere.
Tredjepladsen indtages af udenlandske ’Natur og miljøformål’, som fondene bevilgede 228 millioner kroner til i 2021.
Kraftig vækst – også forholdsmæssigt
Fonde med et internationalt fokus tæller blandt andre klimafonden KR Foundation, der giver langt størsteparten af de årlige uddelinger til udenlandske modtagere.
Også Poul Due Jensens Fond sender mange penge uden for Danmarks grænser. I 2021 uddelte fonden 200 millioner kroner – heraf gik over halvdelen til projekter og indsatser uden for Danmark, primært vandprojekter i udviklingslande.
Andre fonde med fokus på udlandet er blandt andre Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og Hempel Fonden.
Det er ikke kun målt i kroner, at bevillinger til udenlandske modtagere er i kraftig vækst. Også forholdsmæssigt er andelen af fondenes bevillinger til udenlandske modtagere vokset.
I 2016 lød de samlede danske fondsbevillinger på 16,7 milliarder kroner, heraf gik knap fem procent til udenlandske modtagere. I 2021 var fondenes samlede bevillinger steget til 25,9 milliarder kroner, heraf gik 12,2 procent til udenlandske modtagere.
Villum Fondens internationale fokus
En af de store fonde, der har et markant internationalt fokus, er Villum Fonden. De seneste 15 år har fonden haft et egentligt internationalt program, hvor fonden hvert år bevilger omkring 100 millioner kroner til sociale og uddannelsesmæssige formål i Europa.
I 2021 uddelte Fonden blandt andet 16,5 millioner kroner til The Ecological Folk High School i Grzybow i Polen 19,4 millioner kroner til META – Association for Opportunities of Young Migrants i Tjekkiet.
”Fondens penge kommer fra salg af Velux vinduer, og vores stiftere har et fokus på, at vi støtter op om de lande, hvor vi tjener penge, har virksomheder og medarbejdere, så vi på den måde kan give tilbage til samfundet,” forklarer Agi Csonka, programdirektør i Villum Fonden.
Agi Csonka fortæller, at det internationale program er blevet ændret over tid. I starten handlede det primært om sociale indsatser – for eksempel til støtte til børnehjemsbørn i Rumænien.
I dag er det tonet mere over til uddannelse, så fonden i dag bevilger penge til to kategorier i udlandet. Dels kvalitetsudvikling af erhvervsskoler og erhvervsuddannelser, hvor Villum Fonden giver penge til ordentligt udstyr, opkvalificering af lærere med mere – især inden for den digitale og grønne omstilling.
Det kan give nogle udfordringer, fordi man er længere væk og ikke er en del af samfundet,
Agi Csonka – Programdirektør, Villum Fonden
Og dels projekter, der klæder de unge på til at tage en uddannelse – herunder sociale indsatser, hvor udsatte unge inkluderes i fællesskaber, lærer livsmestring og dermed bliver klar til uddannelse eller job.
Agi Csonka understreger, at der er nogle særlige udfordringer ved at drive filantropisk virksomhed i udlandet.
”Som fond skal man altid tænke over, at ens projekter ikke omkalfatrer, men understøtter noget som findes i forvejen – og i udlandet om ens bevillinger spiller fornuftigt sammen med det, der findes i landet i forvejen. Det kan give nogle udfordringer, fordi man er længere væk og ikke er en del af samfundet,” siger Agi Csonka.
Derfor arbejder Villum Fonden altid med at understøtte ideer fra uddannelsesinstitutioner, NGO’er og myndigheder i de pågældende lande.
Justeret strategi
Hidtil har Villum Fonden arbejdet meget med eksterne konsulenter på de internationale bevillinger, men lige nu søger fonden efter 1-2 fastansatte fondsrådgivere til netop det internationale uddelingsområde.
”Vi har lige justeret vores strategi på området og ønsker at få det internationale arbejde trukket tættere på organisationen. Så hvis vi kan få to dygtige fondsrådgivere, der supplerer hinanden, tager vi dem – og ellers nøjes vi med at ansætte en,” fortæller Agi Csonka.
Pengene vil den kommende periode primært blive givet til projekter i Tjekkiet, Slovakiet, Italien og Frankrig, og midlerne bevilges efter ansøgning fra typisk ngo’er eller uddannelsesinstitutioner i de pågældende lande.
Danske modtagere af internationale humanitære formål
Ud over de øgede bevillinger til udenlandske modtagere har de danske fonde også et øget fokus på støtte til ’Internationale humanitære formål’, hvor mange fonde de senere år har givet store pengebeløb til international humanitær nødhjælp i forbindelse med blandt andet corona og krigen i Ukraine.
Bevillinger til ’Internationale humanitære formål’ er dog ikke med i statistikken over bevillinger til udenlandske modtagere. Ofte bevilges pengene via danske organisationer. Men heller ikke, hvis pengene er givet til udenlandske modtagere som Verdenssundhedsorganisationen (WHO), fremgår de af opgørelsen over bevillinger til udenlandske modtager. Det kommer de først fra fondsstatistikken for 2022, oplyser Christian Edelvold Berg, chefkonsulent hos Danmarks Statistik.
I 2016 bevilgede de danske fonde 786 millioner kroner til ’Internationale humanitære formål’. I 2021 var beløbet steget til 2,08 milliarder kroner.
”Flere danske fonde har været meget opmærksomme på de internationale kriser med corona, krig i Ukraine, klima og nu jordskælvet i Tyrkiet,” siger Hanne Elisabeth Rasmussen.
Om væksten i bevillinger til både udenlandske modtagere og internationale humanitære formål vil fortsætte, vil Hanne Elisabeth Rasmussen ikke spå om.
”Det afhænger af fondenes uddelingsstrategier, behovet for hjælp til internationale kriser og katastrofer og udviklingen i de internationale partnerskaber og fondssamarbejder,” fortæller Hanne Elisabeth Rasmussen.
Meget tyder dog på, at bevillingerne til de udenlandske modtagere vil fortsætte stigningen. Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, har en klar ambition om, at en stadig større del af midlerne skal tilfalde udenlandsk forskning.
Så sent som i sidste uge udsendte Novo Nordisk Fonden en pressemeddelelse om den første pulje af investeringer, der kommer fra PAD – et globalt filantropisk samarbejde lanceret i 2022 af Novo Nordisk Fonden og de to amerikanske fonde Open Philanthropy og Bill & Melinda Gates Foundation som reaktion på Covid-19-pandemien.
PAD’s formål er at fremskynde opdagelsen og udviklingen af antivirale lægemidler til fremtidens pandemitrusler bevillinger, og i første pulje er der uddelt mere end 187 millioner kroner til 14 forskningsprojekter.