En ny markant aktør er få måneder fra at træde ind på den filantropiske scene i Danmark.
Foreningen AN-TV er, hvis det går, som bestyrelsen forventer, allerede i april klar til at modtage de første ansøgninger om at få del i de i alt cirka 80 millioner kroner, foreningen har som formue.
For at komme i betragtning til at modtage penge fra AN-TV kræver det dels, at der er tale om et projekt i Aalborg Kommune, dels at det har et almennyttigt formål, og dels at det er ”tilgængeligt for den brede offentlighed i kommunen,” fortæller bestyrelsesformand Jakob K. Svendsen til Fundats.
Hvad det mere konkret er for typer af almennyttige projekter i Nordjylland, den nye filantropiske aktør ønsker at tilgodese, vil ifølge formanden blive defineret i løbet af det næste par måneder.
Vi har nedsat en arbejdsgruppe, som skal bruge de næste knap to måneder på at formulere foreningens uddelings- og vurderingskriterier
Jakob K. Svendsen – Bestyrelsesformand, AN-TV
”Vi er i gang med at blive klogere på, hvordan det hele i praksis skal foregå. Endnu er det for tidligt at sige, om det er kultur, sociale formål, børn og unge eller noget helt fjerde, vi ønsker at tilgodese. Vi har nedsat en arbejdsgruppe, som skal bruge de næste knap to måneder på at formulere foreningens uddelings- og vurderingskriterier. Og når vores kernetemaer er på plads og godkendt, går bestyrelsen i gang med at definere, hvem ansøgningerne skal sendes til, hvem der skal behandle dem, hvem der skal være foreningens ansigt udadtil, og hvordan vi i øvrigt skal tage os af hele den formidlingsmæssige del,” siger Jakob K. Svendsen.
Solgte aktiver til Stofa
De mange penge, som initiativrige aalborgensere formentlig allerede om tre måneder kan begynde at søge om at få del i, stammer fra AN-TV’s salg af Aalborg-Nørresundby Antenneforening til Stofa.
AN-TV
- Stiftet 1. juli 1993 i forbindelse med Aalborg Kommunes investering i kabelanlæg til formidling af tv-signaler.
- AN-TV er nyt navn for foreningen, som ved stiftelsen hed Aalborg-Nørresundby Antenneforening. Efter salget til Stofa må foreningen ikke længere benytte navnet ’antenneforening’.
- Formand for bestyrelsen er Jakob K. Svendsen.
- Den otte personer store bestyrelse består af repræsentanter for fire valggrupper: To personer repræsenterende almene boligselskaber, to fra andels- og ejerforeninger samt udlejningsejendomme, to fra beboere på private veje og to udpeget af Aalborg Kommune.
- De to kommunalt udpegede medlemmer af bestyrelsen er Jakob K. Svendsen (repræsenterende Venstre) og 1. viceborgmester Helle Frederiksen (Socialdemokratiet).
- Repræsentantskabet består af 55 medlemmer, som alle er valgt frem til 31. maj 2026.
I februar 2020 besluttede et flertal i AN-TV’s repræsentantskab at indgå en betinget aftale om salg af infrastruktur og kunder til Stofa, som er ejet af Norlys-koncernen. Og efter at blandt andre konkurrencemyndighederne havde sagt god for handlen, kunne der i maj 2021 sættes endelige signaturer på salget og den samtidige overdragelse af godt 40.000 tv- og internetkunder i Aalborgs største antenneforening til Stofa.
Aftalen indebar, at foreningen som kompensation modtog et kontantbeløb. Præcist hvor stort et beløb, der var tale om, ønskede parterne i forbindelse med handlen ikke at oplyse, men faktum er, at foreningen ifølge dens formand efter handlens effektuering har omkring 80 millioner kroner stående på kontoen.
Den otte personer store bestyrelse og de 55 medlemmer af repræsentantskabet i AN-TV har efter, at salget til Stofa blev effektueret, på en række møder diskuteret flere muligheder for anvendelse af de mange penge.
I løbet af anden halvdel af 2022 blev mulighederne snævret ind til, at midlerne skal gå til filantropiske formål i Aalborg. I den forbindelse blev det drøftet, hvorvidt det smarteste ville være at føre pengene over i en fond og foretage uddelingerne derfra, om man skulle bibeholde foreningsløsningen eller indgå et mere formelt samarbejde med Aalborg Kommune.
”Flertallet i repræsentantskabet mente, at vi skulle fortsætte ad foreningsvejen, så det er det, vi gør,” siger Jakob K. Svendsen.
På et ekstraordinært repræsentantskabsmøde tirsdag den 17. januar fik foreningens nye vedtægter formelt repræsentantskabets blå stempel, og dermed kan der nu reelt sættes gang i processen med at dele penge ud til almennyttige formål i Aalborg Kommune.
Vi er godt tilfredse med, at vi har overladt infrastrukturen og hele kundeforholdet til Stofa, og at vi tilmed har fået en betragtelig skilling for det, så vi nu får mulighed for at gøre en forskel på en helt ny måde i Aalborg
Jakob K. Svendsen – Bestyrelsesformand, AN-TV
”Indtil i tirsdags var foreningens formål i vedtægterne at skabe de bedste rammer for udbud af tv, internet og kommunikationstjenester i Aalborg kommune. Det synes vi, vi er kommet i mål med, og vi mener selv, vi har gjort det helt rigtige. Vi er godt tilfredse med, at vi har overladt infrastrukturen og hele kundeforholdet til Stofa, og at vi tilmed har fået en betragtelig skilling for det, så vi nu får mulighed for at gøre en forskel på en helt ny måde i Aalborg,” siger Jakob K. Svendsen.
Har holdt møder med lokale fonde
Formanden – og resten af bestyrelsen – er meget bevidst om, at filantropiske uddelinger er et nyt og ikke nødvendigvis nemt område at begive sig ind på. For at få mere viden og undgå de værste faldgruber, har bestyrelsen derfor i de forløbne måneder suget viden til sig ved blandt andet at holde møder med et par af de store, nordjyske fonde.
”Fra tidligere at have arbejdet med tv og kulturprodukter og at skulle sikre et tv-udbud af forskelligartet karakter, begiver vi os nu ind i et nyt felt, hvor vi skal give pengene tilbage. Vi er i fuld gang med at gøre os klogere på, hvordan vi i praksis gør tingene bedst muligt, og vi har haft stor gavn af at tale med blandt andre Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden. De har været meget hjælpsomme og har gerne villet dele mange af deres erfaringer med os,” siger Jakob K. Svendsen.
Vi har haft stor gavn af at tale med blandt andre Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden
Jakob K. Svendsen – Bestyrelsesformand, AN-TV
Han lægger ikke skjul på, at han selv har nogle ideer til, hvad foreningen fremadrettet bør støtte – men de synspunkter holder han indtil videre for sig selv.
”Indtil uddelingstemaerne er blevet snævret ind af den arbejdsgruppe, vi har nedsat, er kriterierne bevidst formuleret så bredt som muligt. Så de bud, jeg selv har på, hvad der skal være vores kernetemaer, vil jeg ikke ud at sige noget om offentligt. De 55 personer i vores repræsentantskab kommer både fra den almene boligsektor, andelsboligbevægelsen og private grundejerforeninger, og tilsammen har de bidraget med mange perspektiver og gode tanker, som arbejdsgruppen har fået med sig,” siger Jakob K. Svendsen.
Repræsentantskab valgt til 2026
Bliver den tidsplan, bestyrelsen har udarbejdet, fulgt, skal repræsentantskabet allerede den 1. marts i år – altså om under halvanden måned – behandle arbejdsgruppens forslag til uddelingstemaer og -kriterier. Hvis forslaget godkendes, mener Jakob K. Svendsen, at det er realistisk at kunne åbne sluserne for ansøgninger i april.
- Hvornår forventer du, at de 80 millioner kroner er delt ud?
”I den tidsplan, som er blevet fremlagt for repræsentantskabet, og som nu indgår i foreningens vedtægter, fremgår det, at det nuværende repræsentantskab får forlænget sin valgperiode frem til 31. maj 2026. Hvis alle penge til den tid ikke er delt ud, må man forholde sig til, om man vil forlænge repræsentantskabets valgperiode yderligere, udskrive valg til repræsentantskabet eller genbesøge nogle af de andre løsninger, der har været på bordet i denne proces,” siger Jakob K. Svendsen.
- Så du tror med andre ord ikke, at alle pengene nødvendigvis er delt ud inden 31. maj 2026?
”Nej. Men det kommer an på mange ting: Dels i hvor høj grad, vi lykkes med at udbrede, at denne mulighed for at søge penge nu er der, dels hvilke typer af ansøgninger vi modtager, og dels hvilke beløb der bliver søgt om. På nuværende tidspunkt har jeg ingen fornemmelse af, om alle pengene er delt ud om tre år,” siger Jakob K. Svendsen.