I sidste uge åbnede Realdania for ansøgninger til en helt ny bymidtepulje, hvor den filantropiske forening har afsat 80 millioner kroner til projekter, der kan bidrage til en levende og bæredygtig bymidte og til skabelse af nye fællesskaber, der kan modvirke afmatningen af bymidterne i små og mellemstore byer.
Mange steder er det hovedsageligt op til de butiksdrivende og lokale handelstandsforeninger at skabe liv og aktiviteter, men ifølge Realdania kan handel og butiksliv ikke alene sikre levende og attraktive bymiljøer.
Derfor har den filantropiske forening søsat ’Bymidtepuljen’ til at støtte lokale omdannelses- og byggeprojekter, som bidrager til en omstilling fra handelsby til en langt mere multifunktionel bymidte med mødesteder for både lokale og besøgende.
”Vores indsats ’Hovedbyer på forkant’ havde samme fokus, men havde konkret til formål at støtte projekter, som fandt nyt indhold til tomme butikslokaler. Nu udvider vi fokus lidt, så det handler om at skabe fysiske rammer for fællesskaber i bymidter i byer med et indbyggertal på mellem 4.000 og 20.000. Samtidig udvider vi ansøgerfeltet. I den tidligere pulje kunne udelukkende kommuner ansøge, nu kan alle i princippet søge,” fortæller Ditte Marquard Jessen, projektchef på ’Bymidtepuljen’.
Et dokumenteret behov
Den nye bymidtepulje er ikke taget ud af den blå luft. Ifølge Ditte Marquard Jessen har de 12 anbefalinger i den tidligere regerings ’Partnerskab for levende bymidter’ dannet afsæt for ’Bymidtepuljen’.
Partnerskabet fremlagde deres anbefalinger i 2021 med udgangspunkt i en gennemgang af både danske og udenlandske erfaringer med at udvikle og fastholde levende bymidter.
”Partnerskabets anbefalinger er formuleret på tværs af bymidternes aktører. Anbefalingerne står på skuldrene af den viden, vi har nu, men det skal også understreges, at én af partnerskabets anbefalinger er at udvikle mere viden om bymidternes rammevilkår,” siger Ditte Marquard Jessen.
”Vi ved dog allerede nu, at der er et dokumenteret behov for at arbejde med lokale projekter, der kan modvirke afmatningen af bymidterne og som kan inspirere andre, for der er behov for en omstilling, så bymidterne i de små og mellemstore byer kan mere og taler til flere, end de gør i dag,” fortsætter hun.
Projekter med strategisk betydning
’Bymidtepuljen’ er målrettet projekter, som på en eller anden måde understøtter, at bymidten forbliver levende, aktiv og smuk.
Der kan søges støtte til at omdanne en eller flere eksisterende bygninger – eller undtagelsesvist at bygge nyt, hvis der ikke er egnede fysiske rammer i bymidten.
Bymidtepuljen støtter også projekter, som giver et bud på, hvordan man kan omdanne og udvikle lokale, historiske ejendomme til ny brug, og som sikrer, at bygningen vedligeholdes og måske energirenoveres.
Det kan være projekter, der handler om at etablere et frivillighus, foreningshus eller kulturhus. Projekter, der giver plads til leg, kunst, bevægelse eller natur. Projekter, der skaber nye ruter mellem vigtige steder, laver anderledes mødesteder, hvor man kan mødes på tværs af generationer eller projekter, der udvider en butik, en skole eller et museum, så der kan foregå flere aktiviteter. Både indendørs og udendørs.
”Vi støtter fysiske, blivende projekter, som kan få strategisk betydning for bymidternes liv og sammenhængskraft. Det kan være en eksisterende uddannelsesinstitution eller kulturinstitution, som ønsker at åbne sig op og blive et mødested i byen, eller det kan være en eksisterende butik, som introducerer nye, bylivsskabende funktioner – til en bred, almen målgruppe,” siger Ditte Marquard Jessen og understreger, at der altid stilles krav til forretningsplan, så der er sikkerhed for en bæredygtig drift.
Især civile aktører
Realdania leder især efter projekter, som er forankret i lokalsamfundets civile aktører og fællesskaber, men alle kan søge – lige fra bygningsejere til institutioner, organisationer, boligforeninger, kommuner og erhvervsdrivende.
”Men aldrig for at fremme enkeltpersonernes interesse. Det skal handle om at skabe nye fællesskaber og mere liv i bymidten,” konstaterer Ditte Marquard Jessen.
Realdania støtter med op til 15 millioner kroner – og altid kun maksimalt med halvdelen af den samlede projektsum.
Overvejer man at søge ’ Bymidtepuljen’ er første skridt at udfylde en interessetilkendegivelse på Realdanias hjemmeside. Hvorefter Realdania så vurderer, om projektet overhovedet falder ind under puljen.
”Det er ikke noget, vi altid gør brug af, men den her pulje henvender sig især til civile aktører, hvor mange bruger deres fritid til at formulere ansøgninger, så vi har lavet interessetilkendegivelsen for at undgå, at vi ikke spilder en masse menneskers tid og for at sikre, at projekterne er relevante i forhold til puljens formål,” forklarer Ditte Marquard Jessen.
Løbende ansøgning
Ud over de 80 millioner kroner til projekter indeholder puljen yderligere 20 millioner kroner til et særligt vidensspor, hvor Realdania vil sikre ny og opdateret viden om rammevilkår, udfordringer og potentialer i forhold til at skabe levende og bæredygtige bymidter i små og mellemstore byer.
Derudover skal de 20 millioner kroner også gå til at skabe sparringsnetværk mellem Realdania, eksperter og så deltagerne i de støttede projekter.
”Ud over at vi håber, at vi med puljen kan realisere nogle gode projekter, som kan inspirere andre og som modvirker afmatningen, så håber vi også, at vi kan være med til at skabe mere viden, udvikle metoder og facilitere netværk på tværs af mennesker, der arbejder med udvikling af bymidter,” siger Ditte Marquard Jessen.
’Bymidtepuljen’ kører med løbende ansøgning og løber frem til 2027.