I 2013 åbnede den Internationale skole i Billund, International School of Billund, dørene for 60 elever. Siden er skolen, der i daglig tale kaldes ISB, vokset og har i dag 450 elever, og der står mange børn på venteliste.
Derfor bliver der nu med støtte fra Lego Fonden sat gang i en stor fysisk udvidelse af skolen, som vil betyde, at der i løbet af det næste par år bliver plads til tre i stedet for to klasser per årgang.
”ISB’s første 10 år hviler på mange menneskers vilje og kræfter, engagement og tro på projektet, og jeg vil gerne sige tak til elever, familier – tidligere såvel som nuværende, alle på skolen, samarbejdspartnere, Billund by og kommune for et fantastisk samarbejde. Sammen har vi formået at skabe forandring for mange børn og endda inspireret andre til at lære gennem leg,” siger skoleleder Camilla Uhre Fog i en pressemeddelelse.
Skolelederen betegner udvidelsen fra to til tre spor som starten på endnu et nyt spændende kapitel for ISB.
”Om end vi denne gang udvider og bygger på solid erfaring, så vil en vigtig del af skolens DNA altid være at turde prøve nyt og være nysgerrig,” siger Camilla Uhre Fog.
Der er flere end 54 forskellige nationaliteter repræsenteret på den internationale skole. Skolen har også en tilhørende børnehave.
Bedre børnesundhed i Danmark
Vi bliver i børnehøjde med nyheden om, at Novo Nordisk Fonden har uddelt ni bevillinger til forskning og initiativer, som skal øge fysisk aktivitet blandt børn og bidrage positivt til børns helbred.
I alt uddeler fonden 60 millioner kroner. Det sker gennem programmet ’Children, Health and Movement’, som har til formål at støtte forskning og initiativer med fokus på bevægelse blandt børn og børns helbred.
Vi er glade for at støtte disse ni projekter, som har en bredde i forhold til at skabe engagerende rammer, som kan motivere børn og unge til at synes, at det er sjovt at være fysisk aktive
Hanna Line Jakobsen – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Hanna Line Jakobsen, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, understreger, at det er blevet almindeligt blandt børn at bevæge sig for lidt.
”Forskning dokumenterer, at under en tredjedel af de 11-15-årige er aktive 60 minutter om dagen, som ellers er, hvad Sundhedsstyrelsens anbefaler. Vi er glade for at støtte disse ni projekter, som har en bredde i forhold til at skabe engagerende rammer, som kan motivere børn og unge til at synes, at det er sjovt at være fysisk aktive, og vi ser meget frem til at følge dem,” siger Hanna Line Jakobsen i en nyhed på fondens hjemmeside.
Blandt bevillingsmodtagerne er Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), som får 9,5 millioner kroner til projektet ’Glade Sunde Børn i Bevægelse’. Projektet har fokus på børn i udsatte boligområder.
Børn i Østafrika får skolemad
Det handler også om børn og om Novo Nordisk Fonden i den næste uddelingsnyhed.
Novo Nordisk Fonden har netop indgået et partnerskab med FN’s World Food Programme (WFP) for at fremme WFP’s programmer i Rwanda og Uganda yderligere.
Formålet at give børn og unge adgang til lokalproduceret skolemad og samtidig understøtte lokale smålandbrug.
Med de nye investeringer forventer vi endnu større effekt af programmerne, fordi de både understøtter børns uddannelse og arbejdet med at etablere effektive fødevaresystemer, der skal sikre, at fødevarer er tilgængelige og til at betale for alle
Michael Dunford – Regional direktør for Østafrika, FN’s World Food Programme (WFP)
I alt bevilger Novo Nordisk Fonden 4,1 millioner dollars, svarende til 31 millioner kroner, til at forbedre sundheden, ernæringstilstanden, fødevaresikkerheden og indtjeningen for småbønder i marginaliserede og sårbare lokalsamfund. Målet er at styrke fødevaresystemernes modstandsdygtighed og funktionalitet i de mest fødevareusikre regioner i begge lande.
”At skabe modstandsdygtige fødevaresystemer er helt afgørende for WFP’s indsatser i Østafrika – fra nødhjælp til etablering af bæredygtige indtjeningsmuligheder. Partnerskabet med Novo Nordisk Fonden bygger på WFP’s eksisterende programmer for lokalproduceret skolemad og støtte til lokale smålandbrug. Med de nye investeringer forventer vi endnu større effekt af programmerne, fordi de både understøtter børns uddannelse og arbejdet med at etablere effektive fødevaresystemer, der skal sikre, at fødevarer er tilgængelige og til at betale for alle,” siger Michael Dunford, WFP’s regionale direktør for Østafrika, i en pressemeddelelse.
Partnerskabet mellem Novo Nordisk Fonden og WFP vil blive implementeret over en 18 måneders periode.
Penge til moderne forskningsudstyr
Novo Nordisk Fonden har i den forløbne uge også uddelt i alt 135 millioner kroner i forbindelse med fondens ’Research Infrastructure Programme’.
Formålet med programmet er at understøtte og muliggøre etablering og vedligehold af topmoderne forskningsinfrastruktur og -udstyr til gavn for de danske forskningsmiljøer. Infrastrukturerne vil være tilgængelige ikke blot for bevillingsmodtagerne, men også for de omgivende danske akademiske og private forskningsmiljøer.
En af prismodtagerne er professor Jesper Bendix fra Kemisk Institut ved Københavns Universitet. Han modtager en bevilling på knap 17 millioner kroner til at etablere en avanceret platform til at nærstudere krystallinske materialer i Danmark.
”Med etableringen af denne teknologi på Københavns Universitet og med etableringen af lignende muligheder på Danmarks Tekniske Universitet bliver vi i Danmark verdensførende inden for elektrondiffraktion. Det vil tiltrække sig stor opmærksomhed ikke bare i Danmark, men også internationalt,” siger Jesper Bendix i en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.
Elektrondiffraktion er en metode til at studere strukturer i krystallinske materialer med meget stor detaljegrad. Teknologien har eksisteret i mange år, men først for nylig har firmaer simplificeret teknologien og kommercialiseret den. Med teknologien kan forskere studere krystaller på helt ned til 100 nanometer, hvilket er i grænselandet mellem at være en krystal og et molekyle.
Ledere i startup-virksomheder
Iværksættere har tidligere underprioriteret vigtigheden af god ledelse. Det er baggrunden for et nyt partnerskab mellem Industriens Fond og Copenhagen Business School (CBS), der har som formål at sætte fokus på lederskab i startup-virksomheder.
Startup-miljøet i Danmark har i mange år været præget af en fortælling om iværksættere, som overskrider egne grænser med 80 timers arbejdsuger og overnatninger under skrivebordet. Samtidig er der meldinger om mentale problemer, stress og en usund og ekskluderende arbejdskultur blandt mange ledere såvel som medarbejdere.
Det er ærgerligt, hvis gode ideer, banebrydende forretningsmodeller og lovende startups strander alene på grund af manglende lederevner
Thomas Hofman-Bang – Administrerende direktør, Industriens Fond
Det skal der nu laves om på, mener Industriens Fond og CBS. Det sker med igangsættelsen af et nyt ledelsesprogram for vækstiværksættere, der vil have fokus på personlig og ledelsesmæssig udvikling i et vækstmiljø. Initiativet forankres på CBS’ entreprenørskabscenter Copenhagen School of Entrepreneurship.
”Innovative iværksættere er en vigtig kilde til vækst og konkurrenceevne i dansk erhvervsliv. Og det er ærgerligt, hvis gode ideer, banebrydende forretningsmodeller og lovende startups strander alene på grund af manglende lederevner. Derfor vil vi gerne bidrage til, at ledere i startup-miljøet får særlig hjælp til at udvikle sig og dermed bliver bedre til at lede, organisere, tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere. Der er god plads til forbedringer og dem fører vi nu ud i livet,” siger administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang i en pressemeddelelse.
Industriens Fond støtter det nye initiativ med knap ni millioner kroner.
Støtte til vandforsyning og psykisk sårbare
Vi fortsætter til Poul Due Jensens Fond, som netop har sendt 2,2 millioner kroner fordelt på syv ’Community Engagement Grants’ ud i verden.
Pengene er målrettet en række lokale projekter i Burkina Faso, Chile, Kina, Kenya, Spanien, Togo og Ukraine, skriver fonden på sin hjemmeside.
Flere af projekterne fokuserer på at sikre vandforsyning til udsatte befolkningsgrupper. Andre fokuserer på sygdomsbekæmpelse og sociale indsatser, der støtter kvinder og psykisk sårbare.
Dermed er der i år uddelt 15,8 millioner kroner af en samlet pulje på 20 millioner kroner til lokale projekter, som Grundfos’ selskaber og medarbejdere engagerer sig i. Derudover er næsten hele fondens særlige Ukraine-pulje på fem millioner kroner nu uddelt.
Årets madsjæl kåret
Vi slutter med en fond, der ikke så tit finder vej til Fundats’ ugentlige oversigt over nye uddelinger, nemlig den erhvervsdrivende fond Arla Fonden.
Fyens Stiftstidende fortæller på fyens.dk historien om, at dagplejemor Lisbeth Pedersen fra Agedrup ved Odense netop er blevet kåret som ’Årets madsjæl’ af Arla Fonden. Med prisen følger en statuette og en pengepræmie på 10.000 kroner.
Overrækkelsen fandt sted ved en prisuddeling kaldet ’Generation Food Award 2022’.
Juryen er dyb beundrer af Lisbeths store engagement og kreativitet i hendes daglige inddragelse af børnene i alt fra havedyrkning til hjemmelavede indkøbssedler
Sanne Vinther – Direktør, Arla Fonden, og juryformand
Prisvinderen selv havde ikke forventet at skulle have noget med hjem fra prisuddelingen.
”Jeg lå vist halvvejs ned på stolen, for det var den sidste pris, der skulle uddeles. Og jeg regnede bare med, at Henrik (en anden nomineret, red.) skulle have prisen, og så kunne vi komme ud og få noget kaffe,” siger Lisbeth Pedersen til Fyens Stiftstidende.
Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden og formand for juryen, understreger, at Lisbeth Pedersen har fortjent prisen som ’Årets Madsjæl’.
”Hun bruger sit erhverv til tidligt at klæde børn på i forhold til maddannelse i ordets bredeste forstand. Juryen er dyb beundrer af Lisbeths store engagement og kreativitet i hendes daglige inddragelse af børnene i alt fra havedyrkning til hjemmelavede indkøbssedler. Hun baner vejen for, hvordan dagplejen kan skabe madglade og nysgerrige børn fra en tidlig alder,” siger Sanne Vinther til avisen.
Ved prisuddelingen blev der i alt uddelt otte priser til personer, der gør en forskel for at sikre sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge.