Fundats’ guidede tur rundt blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid starter i forskningens verden. Villum Fonden har nemlig netop givet 100 millioner kroner til 51 forskere, som blandt andet vil forsøge at finde svar på, om planter kan hjælpe med at bortskaffe drivhusgassen metan, og hvilken rolle nanoplast har for bakteriers udvikling?
Bevillingerne er fra programmet ’Villum Experiment’, som er skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der gerne må være skæve, udfordrer normen og har potentialet til at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.
”Omdrejningspunktet for Experiment er at give forskerne mulighed for at arbejde med de forskningsideer, de selv er allermest optaget af. Det kan være projekter, der udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de traditionelle kasser til forskningsfinansiering. I programmet fraviger vi de sædvanlige bedømmelsestilgange ved hjælp af en anonymiseret udvælgelsesproces og stiller højrisikovillige midler til rådighed for, at forskere kan teste nye idéer og skæve vinkler. Måske ligger der vigtige nybrud i forskningen for enden af det, vi hidtil har troet var en blind vej,” siger Villum Fondens forskningsdirektør Thomas Bjørnholm.
Experiment-programmet blev lanceret i 2017, og siden programmets start er der blevet givet 298 bevillinger.
For at undersøge, om programmet lever op til målsætningerne, har Villum Fonden igangsat en evaluering af programmet, som Dansk Center for Forskningsanalyse (CFA) på Aarhus Universitet skal stå for. Evalueringen forventes at blive offentliggjort i 2024.
Støtte til nyt projekt om kvantecomputere
Kvantecomputere kan give os mulighed for at beregne komplekse kemiske og biokemiske processer mere nøjagtigt.
Og nu skal et nyt forskningsprojekt støttet af Novo Nordisk Fonden forsøge at løse den store udfordring, der ligger i at overføre kvantekemiske beregninger fra klassiske computere til kvantecomputere. I forbindelse med projektet, der er forankret på Københavns Universitet, etableres en kvantehub, der bliver den første af sin art i Skandinavien.
Kvantecomputere er relevante inden for en række forskningsområder, ikke mindst inden for life science. Det skyldes, at kvantecomputere, på længere sigt, vil kunne foretage beregninger af komplekse kemiske og biokemiske processer med en nøjagtighed, hvor klassiske computere kommer til kort.
Kvantecomputere fungerer så meget anderledes end klassiske computere, at man ikke bare kan ’overføre’ algoritmer til den nye type af hardware
Stephan Sauer – Professor, Kemisk Institut på Københavns Universitet
I det nye forskningsprojekt med titlen ’Hybrid Quantum Chemistry on Hybrid Quantum Computers’ vil en gruppe forskere arbejde målrettet med at skabe ny viden og udvikle nye metoder, der vil gøre det muligt at udnytte kvantecomputerens ekstraordinære regnekraft til at udføre kvantekemiske beregninger af molekylære egenskaber til brug inden for blandt andet kemi og biokemi.
”En af de største udfordringer i projektet er at gentænke de nuværende metoder og algoritmer inden for kvantekemi i konteksten af kvantecomputere. Kvantecomputere fungerer så meget anderledes end klassiske computere, at man ikke bare kan ’overføre’ algoritmer til den nye type af hardware. Med sådanne nyudviklede algoritmer til rådighed er det forventningen, at vi vil være i stand til at foretage simuleringer af yderst komplekse kemiske og biokemiske systemer. Derved vil vi kunne belyse problemstillinger, vi ikke er i stand til med klassiske computere,” siger projektets leder Stephan Sauer, der er professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Nyt museum skal være samlingspunkt i Greve
Fra forskningen fortsætter vi til kulturen og naturen med historien om det mere end 100 år gamle Mosede Fort i Greve syd for København, som nu får millionstøtte til en markant udvidelse.
Den filantropiske forening Realdania og A.P. Møller Fonden har bevilget henholdsvis 22 og 11 millioner kroner til en videreudvikling af fortet, som er en del af Greve Museum. Med bevillingerne fra fondene, staten og Greve Kommune har Mosede Fort nu sikret sig 45 millioner kroner ud af de cirka 73 millioner kroner, som skal til for at skabe en moderne museums- og besøgsoplevelse om Danmark under 1. Verdenskrig.
Konkret er planen, at der skal ske en udvidelse af museet med en ny museums- og restaurantbygning. Det nye museum vil inddrage både kultur og natur, og målsætningen er at skabe et samlingspunkt for lokale og besøgende i Greve Kommune.
Museet vil nu arbejde videre med at sikre sig yderligere fondsmidler, så projektet bliver fuldt finansieret, oplyser Realdania i en pressemeddelelse.
Mosede Fort blev bygget under 1. Verdenskrig, og det var i Greve, at fjenden skulle stoppes, hvis angrebet kom fra søsiden ude i Køge Bugt. Selvom krigen aldrig kom til Danmark, er Mosede Fort en vigtig del af Danmarks kulturarv.
Det nye Mosede Fort åbner i 2026, og forventningen er, at det nuværende årlige besøgstal på 12.000 gæster i de nye omgivelser vil stige til 30.000 gæster om året.
Spotlight på mørk periode i Europas historie
På et andet museum, Moesgaard Museum i Højbjerg ved Aarhus, sætter en ny fondsstøttet særudstilling spotlight på en mørk periode i Europas historie med krig, magtkampe og flygtningestrømme, men også med drømme, håb og guld i store mængder.
Museets nye særudstilling har titlen ’Ud af kaos’ og åbner den 12. november. Den handler om perioden fra cirka 300-600 e.Kr – det vil sige tiden mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden. En tid, som også kaldes folkevandringstiden på grund af store krige, flygtningestrømme og forskydninger.
Vi håber derfor, at udstillingen vil kunne give et dybt historisk perspektiv på nogle af de forskelle og spændinger, der stadig præger vores tid
Mads Kähler Holst – Direktør, Moesgaard Museum
”Det er en af de største kriser i Europas historie, som vi tager op i udstillingen. Det meste af kontinentet var i voldsomt opbrud, og ud af det voksede et væld af forskellige folkeslag og identiteter, som vi stadig kan genkende i nutidens Europa. Vi håber derfor, at udstillingen vil kunne give et dybt historisk perspektiv på nogle af de forskelle og spændinger, der stadig præger vores tid. Den er også et perspektiv på, hvor lange historiske konsekvenser, store kriser kan have – noget, der jo desværre er meget aktuelt,” siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum, i en pressemeddelelse.
Særudstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Krogagerfonden.
Millionbevilling til grønne fællesskaber for unge
I de seneste seks år har flere end 20.000 unge deltaget i over 400 ’Gro selv’-workshops landet over, og nu kommer flere til. Tuborgfondet har nemlig netop bevilget 4,4 millioner kroner til Gro Selv, oplyser fonden i en nyhed.
Gro Selv er tænketanken Concitos grønne laboratorium, hvor unge i fællesskab eksperimenterer med at gøre bæredygtighed mere håndgribeligt gennem workshops og sociale arrangementer. Den nye bevilling gør det muligt at etablere otte nye lokale arbejdsfællesskaber over det næste par år.
”Mange unge har appetit på at leve mere bæredygtigt, men erfaringer skal skabes, før vi kan ændre vaner. Vi oplever en stor efterspørgsel på formidling af Concitos klimaviden i samspil med de konkrete erfaringer, der allerede er skabt blandt unge i projektet. De behov får vi nu mulighed for at imødekomme med den nye bevilling,” siger projektleder i Concito Martha Nørgaard.
De otte nye arbejdsfællesskaber for unge vil blive etableret rundt omkring i Danmark i samarbejde med kommunale institutioner, lokale COOP-butikker og museer.
Flere danske entreprenørmaskiner til Ukraine
Danske entreprenørmaskiner hjælper lige nu med at genopbygge en række ødelagte byer i Ukraine. Men Ruslands ødelæggelser i landet er fortsat omfattende, og derfor sender regeringen sammen med DI og en række danske fonde flere maskiner af sted.
Regeringen har allerede leveret 36 entreprenørmaskiner til Ukraine sammen med dansk erhvervsliv for at hjælpe med oprydningsarbejdet, og ifølge en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet bliver der nu sendt yderligere cirka 50 maskiner til Ukraine.
Entreprenørmaskinerne omfatter alt lige fra store gravemaskiner, lastbiler og trailere til tungt udstyr. Der er tale om brugte, men velfungerende entreprenørmaskiner.
Jeg er stolt over, at vi nu sammen med DI, danske virksomheder og fonde kan intensivere hjælpen, som den ukrainske regering har efterspurgt, så mange ukrainere kan få deres hjem tilbage
Simon Kollerup – Erhvervsminister
Nogle af maskinerne kommer efter planen ned til havnebyen Mykolaiv, hvor Danmark har en ledende rolle i genopbygningen af byen, og som er ramt af omfattende bombardementer.
”Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe det ukrainske folk. Lige nu fjerner danske maskiner derfor murbrokker fra byer som Mykolaiv, hvor der før lå boligblokke, butikker og skoler. Det er en helt urimelig situation for de mange ukrainere, der før havde hele deres liv der, hvor murbrokkerne nu ligger. Jeg er stolt over, at vi nu sammen med DI, danske virksomheder og fonde kan intensivere hjælpen, som den ukrainske regering har efterspurgt, så mange ukrainere kan få deres hjem tilbage,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.
Fondene, der har muliggjort næste etape af oprydningsarbejdet, er Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden.