Omkring 22 millioner mennesker globalt er ramt af kritisk underekstremitets iskæmi, også kaldet kritisk nedsat blodtilførsel, som er en alvorlig og invaliderende sygdom, der især rammer mennesker med diabetes eller en kronisk nyresygdom.
Nu bevilger Novo Nordisk Fonden 25 millioner kroner til færdiggørelse af et klinisk forsøg, der skal forbedre behandlingen af sygdommen og dermed forebygge benamputationer blandt de sygdomsramte.
På trods af de mange operationer, der udføres kloden rundt, er det aldrig blevet dokumenteret, hvilken behandling der er den mest hensigtsmæssige for at undgå amputationer. De to mest gængse behandlinger er enten åben kirurgi eller den mindre invasive tilgang med en ballonudvidelse, der forbedrer blodgennemstrømningen.
Martin Ridderstråle, der er Senior Vice President inden for Medical Science i Novo Nordisk Fonden, glæder sig over fondens støtte til det nye forsøg.
"Kritisk underekstremitets iskæmi er en belastende tilstand, der væsentligt forringer livskvaliteten. Og hvad værre er, er de fleste mennesker med kritisk underekstremitets iskæmi også belastet af andre alvorlige sygdomme såsom diabetes. Desværre har der ikke været videnskabelige fremskridt i de sidste 20 år for, hvordan vi behandler kritisk underekstremitets iskæmi for at undgå amputation. Jeg er overbevist om, at resultaterne fra BEST-CLI-studiet vil medføre, at vi kan forbedre behandlingen markant, så jeg er meget glad for, at vi kan bidrage til at fremme dette projekt,” siger Martin Ridderstråle i en pressemeddelelse fra fonden.
Forlænger støtte til antimobningsprojekt
Rundflyvningen over nogle af den seneste uges fondsuddelinger fortsætter til Spar Nord Fonden og Poul Due Jensens Fond, der netop har besluttet at forlænge samarbejdet i yderligere tre år med Hej Fonden og samtidig skyde yderligere midler ind fondens arbejde.
At have opbakning fra to fonde, som gør store indsatser for sociale fællesskaber, betyder meget for vores kamp mod mobning
Mikkel Hansen – Håndboldlandsholdsspiller og formand, Hej Fonden
Bag Hej Fonden står håndboldlandsholdsspillerne Mathias Gidsel, Mie Højlund og Mikkel Hansen. Fokus er på, hvad et velfungerende og trygt fællesskab betyder for de mange børn og unge, som spiller håndbold i de danske klubber.
”Vi er utrolig stolte af at have Spar Nord Fonden og Grundfos Fonden med på vores hold i yderligere tre år. At have opbakning fra to fonde, som gør store indsatser for sociale fællesskaber, betyder meget for vores kamp mod mobning, for ingen kan eller skal stå alene i den kamp”, siger Mikkel Hansen, der er formand for Hej Fonden, i en nyhed på fondenes hjemmesider.
Både Spar Nord Fonden og Poul Due Jensens Fond støtter Hej Fonden med tre millioner kroner i 2022-2025.
”Vi har forlænget samarbejdet med Hej Fonden, fordi de gør noget, som er meget elementært. De inkluderer børn og unge i fælles leg, hvor det ikke handler om at være bedre end hinanden, men derimod om at være sammen med hinanden,” siger Kim Nøhr Skibsted, der er direktør i Poul Due Jensens Fond.
Hej Fonden hed indtil september i år MH24 – Mikkel Mod Mobning.
KU-professor får ny diversitetspris
Fra håndbold fortsætter vi til diverse prisuddelinger fra fondssektoren.
Den første er givet til professor Anja Groth fra Københavns Universitet. Hun har som den første modtaget Lundbeckfondens nystiftede diversitetspris LF Scientific Enrichment Prize.
Det er stærke samarbejder på tværs af forskellige fagdiscipliner – også på tværs af køn, kultur og nationalitet – der giver den bedste og mest nyskabende forskning
Anja Groth – Professor, Københavns Universitet
”Videnskaben har den her forestilling om det ’ensomme geni’: At det er enkeltpersoner, der alene kommer med geniale nye opdagelser. Men det er en myte, specielt i nutidens forskning, hvor der er brug for nytænkning på tværs af fagområder. Det er stærke samarbejder på tværs af forskellige fagdiscipliner – også på tværs af køn, kultur og nationalitet – der giver den bedste og mest nyskabende forskning,” siger Anja Groth i en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
I begrundelsen for, at prisen går til Anja Groth, lyder det blandt andet, at hun tager diversitet og inklusion til næste niveau, når hun sammensætter sine forskningsgrupper, og bruger det systematisk og aktivt i ledelsen af sine forskere i Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) ved Københavns Universitet.
Med LF Scientific Enrichment Prize følger 100.000 kroner.
Priser til sundhedsorganisation og cellist
Vi fortsætter til Bikubenfondens årlige uddeling af Kronprinsparrets Priser, der blev overrakt i lørdags ved et tv-transmitteret show i Ringsted Kongrescenter.
Kronprinsparrets ’stjernedryspriser’ på 100.000 kroner gik til organisationen Social Sundhed og cellist Josefine Opsahl.
Den landsdækkende ngo Social Sundhed fik prisen for arbejdet med at styrke evnen til at tage hånd om egen sundhed hos mennesker i udsatte livssituationer og samtidig uddanne fremtidens sundhedspersonale.
Josefine Opsahl er uddannet klassisk cellist og komponist. Hun modtog den kulturelle stjernedryspris for sin nysgerrige og grænsesøgende tilgang til musikken og for at præsentere klassisk musik på nye, inspirerende måder.
Priser til fremragende kvindelige forskere
Fremragende forskning er fællesnævneren for årets seks modtagere af Villum Fondens internationale postdoc-bevillinger, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Villum International Postdoc er øremærket kvindelige forskere inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt i perioden 2019-2023. Programmet er udviklet i samarbejde med de danske universiteter for at støtte forskerne på det tidspunkt i forskerkarriereforløbet, hvor der sker et stort frafald af kvinder på de danske universiteter.
Årets Villum International Postdocs er alle fremragende forskere med stort talent, høje ambitioner og internationalt udsyn
Jens Kann-Rasmussen – Bestyrelsesformand, Villum Fonden
De nye Villum International Postdocs, der er blevet udpeget af universiteterne som særlige talenter og herefter fagligt vurderet af en arbejdsgruppe i Villum Fonden, er: Nataly Olivia Allasi Canales og Jolanta Rieksta, Københavns Universitet, Rucha Anil Deshpande og Teresa Anna Steiner, Danmarks Tekniske Universitet, Irina Iachina fra Syddansk Universitet og Eliana Lozano fra Aalborg Universitet.
”Årets Villum International Postdocs er alle fremragende forskere med stort talent, høje ambitioner og internationalt udsyn, og vi håber, at de kan være rollemodeller for de unge og de næste generationer af tekniske og naturvidenskabelige forskere. Flere af dem omfavner arbejdet med at skabe en grøn fremtid for os alle. Deres forskningsprojekter behandler bæredygtighed på vidt forskellige områder – fra biodiversitet og udvikling af miljøvenlige materialer til klimasmarte anlæg og brugen af nye vedvarende energikilder,” siger Jens Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand i fonden.
De seks forskere får bevillinger på i alt 14,5 millioner kroner.