Den 1. december i år lukker Danevirke Museum ved det historiske forsvarsanlæg Danevirke i Sydslesvig for gæster – og om tre år, i slutningen af 2024, genåbner museet i helt nye rammer.
Bag det store projekt står Sydslesvigsk Forening (SSF), som i den forløbne uge præsenterede tegningerne for det nye museum udfærdiget af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Museet finansieres med en donation på 64 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og derudover støtter Augustinus Fonden projektet med 13 millioner kroner.
”Danevirke har stor betydning for Danmark og især grænselandet. Derfor støtter fonden med glæde dette historiske sted ved sit bidrag til en ny museumsbygning, som kan rumme fæstningsværkets fascinerende fortælling og samtidig i sig selv udtrykke områdets levende historiefortælling," siger A.P. Møller Fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i en nyhed på fondens hjemmeside.
Det nye Danevirke Museum opføres på en grund direkte ved Danevirkes hovedvold, hvor det hidtidige museum har ligget siden 1990. Bygningen på cirka 1900 kvadratmeter vil huse en helt ny udstilling om Danevirke-anlægget, og derudover vil der blandt andet være et særudstillingsareal, faciliteter til skoleklasser, udendørs opholdsområde, café og shop.
Den danske stat og den tyske delstat Slesvig-Holsten støtter driften af det kommende museum med hver én million kroner om året.
Fynsk ildsjæl giver gamle mursten nyt liv
Fra Sydslesvig fortsætter vi til Svendborg, hvor Claus Juul Nielsen med en dedikeret indsats har gjort det til sit livsværk at genbruge gamle mursten. For arbejdet med at skabe nyt liv i et af verdens ældste byggematerialer har Claus Juul Nielsen netop modtaget Villum og Velux Fondens bygningskomponentpris 2021.
Prisen gives til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for industrielt fremstillede bygningskomponenters værdi, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet. Den uddeles hvert andet år og er på 100.000 kroner.
Dette års prismodtager Claus Juul Nielsen mener, at der er flere årsager til, at han har så stor succes med at genbruge mursten.
”Danmark er bygget på mursten. Det er et historisk produkt, du kan finde i Roskilde Domkirke, Børsen og Rundetårn. De er et vigtigt element i vores byggehistorie. Så populariteten skyldes ikke kun, at der kan spares en hulens masse CO2 ved at genbruge mursten – de er også smukke og har sjæl og en masse gode egenskaber,” siger Claus Juul Nielsen i en nyhed fra Velux Fondene.
Om det dedikerede arbejde, der har gjort Claus Juul Nielsens virksomhed Gamle Mursten til en bæredygtig virksomhed i rivende udvikling, siger formanden for bygningskomponentprisens indstillingskomité Bjarne Graabæk Thomsen:
”Claus Juul Nielsen har opdyrket en unik ekspertviden på en specifik bygningskomponent og formået at etablere en ny leveringskæde, der gør det muligt at genbruge mursten i stor skala. Claus Juul Nielsens entreprenante indsats er forbilledlig og kun mulig gennem vedholdenhed og indlevet forståelse for bygningskomponenters, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet.”
Talentpriser til seks sundhedsforskere
Vi fortsætter til Lundbeckfonden, som netop har prisbelønnet seks yngre sundhedsforskere ved danske universiteter og hospitaler for deres talentfulde og innovative indsatser.
Fem af forskerne, som alle er under 30 år, modtager ’Lundbeckfonden Talent Prize 2021’. De får hver 200.000 kroner til at forske for samt en personlig pris på 100.000 kroner.
De fem forskere er Lærke Smidt Gasbjerg, læge og ph.d.-studerende på Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet, Tatyana Fedorova, som er læge og postdoc, Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Center, Aarhus Universitetshospital, læge Simon Mark Dahl Baunwall, Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Håkan Ashina, der er læge og ph.d.-studerende ved Dansk Hovedpinecenter og Afdeling for Hjerneskader på Rigshospitalet, samt Philip Brainin, læge og postdoc ved Ultralydslaboratoriet på Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev-Gentofte Hospital.
Derudover modtager 39-årige Emil Loldrup Fosbøl ’Lundbeckfondens Young Investigator Prize 2021’ på én million kroner, hvoraf de 300.000 er en personlig pris, mens det resterende beløb er øremærket til forskning. Emil Loldrup Fosbøl er overlæge på Afdeling for Hjertesygdomme og leder af Hjerteklapenheden på Rigshospitalet.
”Med vores talentpriser ønsker Lundbeckfonden at fremhæve og opmuntre lysende talenter inden for sundhedsforskningen, der kan tjene som inspiration både for andre unge forskere og den bredere befolkning. Vi føler stærkt for at videregive den begejstring og dedikation, der ligger bag talenternes vigtige forskning, og den afgørende indflydelse, deres forskning vil kunne få for patienter og samfund”, siger direktør for Lundbeckfondens talentprogrammer Peter Thostrup i en nyhed på Lundbeckfondens hjemmeside.
Vil undersøge, hvordan robotter påvirker medarbejdertrivsel
Fra sundhedsforskning til forskning i, hvordan indtoget af robotter på danske produktionsvirksomheder påvirker medarbejdernes trivsel.
Det er nemlig temaet for en undersøgelse, som Teknologisk Institut nu igangsætter med støtte fra den filantropiske forening Velliv Foreningen.
”Når virksomheder investerer i robotter, er der fokus på at integrere den nye teknologi i produktionen effektivt og sikkert. Derimod er der typisk ikke opmærksomhed på, hvad konsekvenserne for den mentale sundhed er på arbejdspladsen i forbindelse med implementering. Vores tese er, at det at få en robot som nærmeste kollega faktisk er ret indgribende og derfor kan påvirke medarbejdernes trivsel negativ,” siger seniorkonsulent på Teknologisk Institut og projektleder Annemarie Holsbo i en pressemeddelelse fra Velliv Foreningen.
Målet med projektet er at fremme god og sikker implementering af robotter til gavn for den psykiske trivsel på arbejdspladsen. Det sker ved at udvikle vejledningsmateriale målrettet medarbejdere, ledere og arbejdsmiljøorganisationer i produktionsvirksomheder.
”Projektet på Teknologisk Institut giver mulighed for at dykke ned i de overvejelser og erfaringer, som frontløbervirksomhederne i produktions-Danmark allerede har gjort sig omkring implementering af robotter i virksomheden. Vi forventer, at der kan hentes en masse nyttig viden, som vi kan udbrede til virksomheder, som overvejer at tage skridtet mod øget automatisering,” siger Lars Bo Pedersen fra Velliv Foreningen.
Projektet afsluttes i foråret 2023.
Ung kok ud at rejse for fondspenge
I Slagelse kom der forleden dag et ekstrastort smil på læberne hos den 28-årige kok Kristian Berg Madsen, da han fik at vide, at han modtager Oluf Brønnums Fonds talentpris. Med prisen følger et rejsegavekort på 50.000 kroner.
Oluf Brønnums Fonds talentpris uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Og i Kristian Berg Madsens tilfælde var det erhvervsskolen ZBC Slagelse, der nominerede ham.
Hvad fondspengene konkret skal bruges på, ved Kristian Berg Madsen ikke endnu, skriver webmediet sn.dk. Da han blev nomineret, gik rejsedrømmene i retning af New York eller Japan for at dygtiggøre sig yderligere i madkundskaben.
”Nu, hvor jeg har vundet, skal jeg tænke lidt mere seriøst over det. Først skal jeg lige komme mig over chokket. Det er vanvittigt stort at vinde og min karrieres højdepunkt indtil videre. Det er alt det hårde arbejde, jeg har lagt i faget, som nu anerkendes. Det kan slet ikke beskrives,” siger kokken, der arbejder på Michelin-restauranten Hotel Frederiksminde i Præstø, til sn.dk.
Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou. Den erhvervsdrivende fond ejer Oluf Brønnum & Co A/S, der er leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener.