4. Maj Kollegiet i Odense har siden 1952 tilbudt studieboliger især til unge med tilknytning til frihedskampen under den tyske besættelse. Nu står kollegiet foran en gennemgribende renovering, som skal forny de gamle bygninger, og den er muliggjort med en bevilling på 73 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
Det oplyser fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Med renoveringen kan de 77 beboere på 4. Maj Kollegiet se frem til moderne fællesfaciliteter og mere tidssvarende rammer at bo i, mens de studerer på en af Odenses mange uddannelsesinstitutioner.
Kort efter afslutningen på Anden Verdenskrig besluttede en kreds af danske modstandsfolk i maj 1945 at opføre i alt ni 4. Maj-kollegier rundt omkring i landet med boliger forbeholdt studerende til besættelsestidens frihedskæmpere. Kollegierne blev etableret med støtte dels fra Frihedsfonden, der fik donationer fra hele landet, og dels for bidrag indsamlet lokalt.
Kollegiet i Odense stod indflytningsklar i sommeren 1952.
Mindre børn skal sove mere
Rundturen blandt ugens fondsuddelinger fortsætter i forskningens verden, hvor Novo Nordisk Fonden med en bevilling på 24,9 millioner kroner støtter et nyt forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet og Rigshospitalet, som skal undersøge effekten af ekstra søvn på 6-9-årige børns vægt, stofskifte og indlæring.
Mange børn og unge sover mindre, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Ifølge en pressemeddelelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser forskning, at for lidt søvn øger både børn og voksnes risiko for at blive overvægtig, og at tab af blot et par timers søvn kan have negative effekter på kognitive funktioner såsom opmærksomhed og hukommelse.
Der er et væld af forskning, der forbinder for lidt søvn med overvægt. Og det gør sig desværre særligt gældende blandt børn og unge
Faidon Magkos – Professor, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
I et nyetableret samarbejde har Institut for Idræt og Ernæring og Dansk Center for Søvnsygdomme ved Rigshospitalet sammen med flere andre nationale og internationale partnere nu iværksat et studie, der dykker ned i, hvad ekstra søvn betyder for overvægtige børns evne til at regulere kropsvægt og for deres læreprocesser. Studiet har fået navnet ’More2sleep’.
”Der er et væld af forskning, der forbinder for lidt søvn med overvægt. Og det gør sig desværre særligt gældende blandt børn og unge. I den aldersgruppe kan man også se, at kort søvn hænger sammen med lavere faglig præstation i skolen. Men vi mangler viden om mekanismerne bag disse sammenhænge, og endnu mere vigtigt: Hvad kan der gøres for at vende disse negative effekter?," siger lederen af More2sleep, professor Faidon Magkos fra Institut for Idræt og Ernæring.
I projektet indgår 300 børn i alderen 6-9 år, som i første omgang i en periode på 12 uger skal sove 45-60 minutter længere hver dag, end de er vant til. Projektet løber frem til 31. december 2026.
Penge til dristige hjerneforskningsprojekter
Vi bliver i forskningens verden med nyheden om, at Lundbeckfonden netop har givet såkaldte ’LF Experiment-bevillinger’ på tilsammen 48,9 millioner kroner til 25 nytænkende og eksperimenterende hjerneforskningsprojekter.
Det er fjerde gang i træk, at Lundbeckfonden starter et nyt år med en stribe millionbevillinger til særligt dristige projekter. De 25 forskere, der modtager årets eksperimenterende forskningsbevillinger fra fonden, befinder sig forskellige steder i karrieren – lige fra postdoc- til professorniveau.
Ofte skyder forskerne helt ved siden af og lander et helt andet sted, end projektet var tænkt
Anette Høye – Scientific Project Manager, Lundbeckfonden
”LF Experiment-forskningsbevillingerne gives til forskere, der har modet og ideen til at udfordre den etablerede forståelse af et givet problem særligt inden for hjerneforskning. Når vi støtter projekter, er det særligt de forskere, som virkelig går planken ud med deres dristige tilgange og vilde ideer, der får muligheden. Og ofte skyder forskerne helt ved siden af og lander et helt andet sted, end projektet var tænkt,” siger Anette Høye, der er Scientific Project Manager i Lundbeckfonden, i en pressemeddelelse.
De 25 projekter er udvalgt blandt 187 ansøgninger. Blandt de 25 bevillingsmodtagere er ni kvinder, og 16 er mænd.
Hjælp til at få udsatte borgere i job
De seneste to år har boligselskaber, jobcentre og uddannelsesinstitutioner i Silkeborg og Viborg i et projekt kaldet ’Jobløft’ udviklet nye og virkningsfulde metoder til at få beboere fra udsatte boligområder i job eller uddannelse.
De gode resultater udløser nu en donation på 2,9 millioner kroner til projektets fase to fra Poul Due Jensens Fond, oplyser Grundfos-fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Ideen i projektet er at etablere et tæt og konstruktivt samarbejde med boligselskabernes leverandørvirksomheder om jobskabelse.
Derudover er der blandt andet i Viborg indført jobsamtaletræning, hvor lokale virksomhedsledere holder rådgivnings- og sparringssamtaler med ledige for at styrke deres motivation og tro på, at der også er job til dem. Og i Silkeborg er der blevet afholdt jobløft-caféer, hvor lokale håndværkere fortæller unge om deres fag og dermed inspirerer dem til at tage en erhvervsuddannelse.
Udstillinger om menneskets forhold til naturen
Vi fortsætter til kunstens verden, hvor Det Obelske Familiefond og Beckett-Fonden begge støtter en ny treårig udstillingsrække på kunstmuseet Arken i Ishøj kaldet ’Nature future’. Målet med udstillingsrækken er gennem kunsten at sætte fokus på menneskets forhold til natur og teknologi nu og i fremtiden.
Udstillingerne vil ifølge en nyhed på Arkens hjemmeside i så vid udstrækning som muligt blive produceret i Danmark og til museet for at minimere klimabelastningen og omkostningerne fra blandt andet internationale transporter.
Den første udstilling i Nature future-regi åbner 10. februar med den tyrkiske kunstner Refik Anadol, som netop nu udstiller på MoMA (Museum of Modern Art) i New York. Udstillingen på Arken bliver den toneangivende tyrkiske kunstners første udstilling i Danmark.
Det Obelske Familiefond oplyser på LinkedIn, at fonden støtter udstillingsrækken på Arken med seks millioner kroner.
Støtte til robotter og Folkemødedeltagelse
Ved sidste års fjerde uddelingsrunde bevilgede Den Danske Maritime Fond 10,5 millioner kroner til Det Blå Danmark fordelt på ni projekter. Dermed kom fonden op på i 2022 at have støttet 46 projekter med i alt 46,6 millioner kroner.
Blandt de seneste projekter, som får penge fra Den Danske Maritime Fond, er UVision, der vil udvikle en såkaldt ’vision-baseret’ inspektions- og kontrolløsning til undervandsrobotter.
Cliin Robotics er bevilget midler til et udviklingsprojekt omkring omkostnings- og kompleksitetsreduktion af den nuværende robot, som blandt andet benyttes til indvendig tankrensning og udvendig skrogrensning
På modtagerlisten står blandt andre også Danske Rederier, som har fået støtte til aktiv deltagelse og synliggørelse af Det Blå Danmark på Folkemødet på Bornholm i juni 2023.
Nyt hus på havnen i Sæby
Vi bliver i det maritime hjørne med nyheden om, at A.P. Møller Fonden donerer 15 millioner kroner til et nyt foreningshus på havnen i Sæby.
Det 1.000 kvadratmeter store hus i to etager får navnet Vandsportens Hus. Ifølge TV2 Nord skal det være samlingssted for seks foreninger, der i dag holder til i forskellige små og utidssvarende lokaler. Derudover skal Vandsportens Hus være åbent for borgere og turister, der besøger havnen i Sæby.
Tidligere var vi i en projektfase – nu går vi ind i en ny fase, hvor vi kan begynde at realisere ideen og vores store drøm
Jesper Heinemeier – Bestyrelsesformand, Vandsportens Hus i Sæby
”Det er så stort at få denne gave fra A.P. Møller Fonden, og vi er nu gået ind i en ny fase. Tidligere var vi i en projektfase – nu går vi ind i en ny fase, hvor vi kan begynde at realisere ideen og vores store drøm,” siger formanden for bestyrelsen i Vandsportens Hus Jesper Heinemeier til TV2 Nord.
Frederikshavn Kommune har, siden den første tanke om Vandsportens Hus opstod, støttet projektet ved blandt andet at stille den attraktive grund til rådighed, og på 2023-budgettet har kommunen derudover afsat to millioner kroner til huset. Projektet er derudover støttet af lokale fonde.
Går det som forventet, bliver Vandsportens Hus indviet i august næste år i forbindelse med Sæbys 500-års købstadsjubilæum.
Fondspenge til landseismisk udstyr
A.P. Møller Fonden står også bag en uddeling på 20 millioner kroner til Geocenter Danmark. Pengene skal bruges til indkøb af landseismisk udstyr som for eksempel speciallastbiler, seismiske vibratorer og geofoner.
Ifølge en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside vil det nye udstyr gøre det muligt at indsamle bedre data om Danmarks undergrund og fremtidssikre den geofaglige forskning blandt andet til gavn for den grønne omstilling.
Danmark råder i dag ikke over landseismisk udstyr til at foretage de nødvendige undersøgelser. Når der skal foretages målinger, lejes udstyr og teknikere i blandt andet Polen og Sverige, hvilket medfører store omkostninger og et stort koordineringsarbejde.
Geocenter Danmark er et center for geovidenskabelig forskning, undervisning, rådgivning og formidling på højt internationalt niveau og består af fem institutioner: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og Globe Instituttet ved Københavns Universitet
Geocenter Danmark og universiteterne vil stå for driften og vedligeholdelsen af det nye landseismiske udstyr.
Penge til Danmarks flotteste busskur
Vi slutter hos Nykredits Fond, som ifølge en nyhed på Forenet Kredits hjemmeside netop har uddelt 4,5 millioner kroner til 28 projekter over hele landet.
På listen over projekter, der er kommet gennem nåleøjet hos Nykredits Fond, er blandt andet et saunahus til vinterbaderne i Farsø, et busskur i Skjern, der angiveligt bliver Danmarks flotteste, og en fællesskabspark i Bagenkop.
Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.
Næste ansøgningsfrist i Nykredits Fond er den 14. april.