Alle børn skal have mulighed for at føle sig som en del af fællesskabet.
Det er grunden til, at Poul Due Jensens Fond netop har støttet initiativet ’Alle vores børn’ med en million kroner.
Initiativet blev skudt i gang lørdag den 15. april ved et live-tv-show på TV2 arrangeret af Røde Kors, Fodboldfonden, Dansk Boldspil-Union og tv-stationen. Fokus er blandt andet på at hjælpe børn, som vokser op i udsatte familier, hvor moren og faren er presset af eksempelvis dårlig økonomi og fysisk eller psykisk sygdom.
”I dette øjeblik er der familier, der med nød og næppe har fået hverdagen til at hænge økonomisk sammen indtil nu, som simpelthen ikke længere kan følge med. Og der er børn, der på trods af, at de bare er børn, har alt for mange bekymringer om deres liv og den situation, de står i. Derfor er vi selvfølgelig med til at bakke op om den gode sag,” siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted i en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside.
I dette øjeblik er der familier, der med nød og næppe har fået hverdagen til at hænge økonomisk sammen indtil nu, som simpelthen ikke længere kan følge med
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond
Ifølge Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors, er antallet af børnefamilier i Danmark med behov for hjælp vokset markant det seneste år.
”Familierne fortæller os hjerteskærende historier om at være udsat for et ufatteligt stort pres på grund af en økonomi, der ikke rækker, og antallet af familier, der søger økonomisk hjælp hos Røde Kors, er steget markant i 2022. De familier, som i forvejen har kæmpet med at få enderne til at mødes, har fået det endnu sværere, og samtidig er de, som stod lige på grænsen til at få tingene til at hænge sammen, blevet skubbet ud over den grænse,” siger Anders Ladekarl.
Hjælp til norske familier
Også i Norge har mange familier svært ved at få økonomien til at hænge sammen, og det er baggrunden for, at Egmont Fonden netop har bevilget Norske Kvinners Sanitetsforening 2,5 millioner kroner til foreningens arbejde med at hjælpe økonomisk trængte familier.
Fondspengene betyder, at cirka 850 norske børn fra familier i udsatte positioner kan se frem til at få økonomisk støtte, skriver Egmont Fonden på LinkedIn.
”Uddelingen på 2,5 millioner kroner skal gå til at opfylde drømme og ønsker for børn fra familier i langvarig fattigdom eller med flygtningebaggrund. Bevillingen gives som en del af programmet ’En Håndsrækning’,” skriver Egmont Fonden.
Målet er at styrke børnenes sociale relationer og give dem mulighed for at tage del i aktiviteter og oplevelser ligesom alle andre børn, for eksempel skoleaktiviteter, ferier, fritidsaktiviteter og konfirmation.
Penge til uddannelse af sundhedspersonale
Den globale mangel på kvalificeret sundhedspersonale er en stigende udfordring, og ifølge WHO vil der være brug for yderligere 10 millioner sundhedsprofessionelle inden 2030.
Med lanceringen af ’Partnership for Education of health Professionals’ (PEP) tager Novo Nordisk Fonden nu et nyt skridt for at reducere uligheden i sundhed. Det sker gennem en målrettet indsats for at sikre uddannelse af sundhedsprofessionelle i regioner af Indien og Østafrika, hvor manglen er særligt stor.
Jeg er overbevist om, at PEP kan få stor indflydelse på kvaliteten af både forebyggelse og behandling af mennesker, som i dag ikke har adgang til de nødvendige sundhedsydelser, og dermed bidrage til at udligne den globale ulighed i sundhed
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Fonden afsætter op til én milliard kroner til initiativet, oplyser den på sin hjemmeside.
"Vores vision for PEP er, at mennesker, der lever i udsatte områder i Indien og Østafrika, skal have adgang til forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme. Disse sygdomme er den primære dødsårsag globalt, og i lav- og mellemindkomstlande er forekomsten hastigt stigende. Jeg er overbevist om, at PEP kan få stor indflydelse på kvaliteten af både forebyggelse og behandling af mennesker, som i dag ikke har adgang til de nødvendige sundhedsydelser, og dermed bidrage til at udligne den globale ulighed i sundhed. Et andet aspekt af PEP er, at vi vil fremme ligestilling mellem kønnene og give kvinder bedre mulighed for at udvikle sig i deres virke som sundhedsprofessionelle eller forskere," siger professor Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
PEP vil blive implementeret på tværs af flere regioner i Indien og Østafrika. I Indien er behovet særlig stort i den nordøstlige region af landet, mens PEP i Østafrika i første omgang bliver lanceret i Kenya og Tanzania.
Ny forskning i, hvordan børn bedst lærer science
Vi fortsætter ugens rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger med endnu en nyhed fra Novo Nordisk Fonden, som netop har bevilget 15 millioner kroner til ny forskning i, hvordan man bedst tilrettelægger undervisning af børn i naturvidenskab.
I 2018 etablerede Novo Nordisk Fonden LIFE-initiativet med det formål at skabe en platform, der skal styrke børn og unges interesse for science-fagene. Det sker i dag i et samarbejde mellem skoler, forskningsnetværk og virksomheder, blandt andet med det sigte at udvikle undersøgelses-baserede læringsforløb med temaer inden for nogle af de mange udfordringer, som verden står overfor, herunder bæredygtighed og klimaforandringer.
Nu har Novo Nordisk Fonden bevilget penge til to forskningsprojekter, der skal være med til at øge vores viden inden for det naturfagsdidaktiske område. Med afsæt i LIFE’s undervisningsforløb skal forskerne undersøge nogle af de pædagogiske dynamikker og greb, der bidrager til at fremme naturfaglig læring og fordybelse.
Bevillingerne, der bliver tildelt under LIFE Research Initiative, tilfalder professor Morten Misfeldt fra Center for Digital Undervisning ved Københavns Universitet og professor Simon Calmar Andersen fra Institut for Statskundskab og Trygfondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet.
Vil udvikle naturvidenskabsundervisning i gymnasier
Vi fortsætter med endnu en undervisningsrelateret nyhed. En samlet bevilling på 17,8 millioner kroner fra Villum Fonden, Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden gør det nemlig muligt for elever og lærere at afprøve den såkaldte engineering-metode i gymnasierne i stor skala over de næste fire år.
Metoden vil betyde, at eleverne arbejder mere praktisk og udvikler løsninger på konkrete udfordringer, hedder det i en pressemeddelelse.
I første omgang får naturvidenskabslærere fra 25 gymnasier tilbudt efteruddannelse, så de kan opkvalificere deres kompetencer og få værktøjer til at gøre undervisningen mere åben, problemløsende og elevinddragende.
Vi har fokus på at udvikle undervisningen i naturvidenskabsfagene for at tiltrække så mange elever som muligt og for at eleverne lærer så meget som muligt
Henrik Nevers – Formand, Danske Gymnasier
Formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers, som også er rektor på Roskilde Gymnasium, mener, at engineering-metoden med dens case- og problemorienterede tilgang vil øge læringsudbyttet for eleverne.
”Vi har fokus på at udvikle undervisningen i naturvidenskabsfagene for at tiltrække så mange elever som muligt og for at eleverne lærer så meget som muligt. Her kan engineering være en motiverende faktor, der samtidig kan klæde eleverne på til deres fremtidige studier”, siger Henrik Nevers i pressemeddelelsen.
Bag initiativet står Engineer the Future, som er en bred alliance bestående af flere end 50 teknologistærke virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer.
Penge til udvikling af digitalt sorgtilbud
Sorgen over tabet af en forælder er helt naturlig og skal ikke forhindres. Men et forældretab kan udløse svære sorg- og stressreaktioner, som heldigvis ofte kan forebygges med den rigtige hjælp og støtte.
Dét er initiativet ’Børn, Unge & Sorg’ under Det Nationale Sorgcenter eksperter i at give, og takket være en bevilling på 2,5 millioner kroner fra Ebbefos Fonden og Helsefonden kan Børn, Unge & Sorg nu forstærke sin indsats, skriver Ebbefos Fonden på LinkedIn.
Det sker konkret med udviklingen af et digitalt forebyggelsesunivers samt et webterapeutisk tilbud målrettet de flere end 41.000 unge voksne i alderen 20-27 år, der lever med tabet af en forælder.
Målet er at gøre det muligt for endnu flere unge voksne, som ikke bor tæt på eksisterende tilbud, eller af andre årsager har svært ved at møde op fysisk at få et sorgtilbud.
Børn udfolder sig gennem kunst
Vi slutter i Brøndby Strand og i Roskilde. Her får børn og unge mulighed for at udfolde sig gennem kunsten, når to nye kulturlaboratorier snart åbner. Laboratorierne er støttet af Nordea-fonden med fem millioner kroner, oplyser fonden.
Bag initiativet står den kreative ngo Turning Tables, der siden 2015 har arbejdet med at styrke børn og unges livssituation i Danmark.
”Vi ser stor værdi i den måde, Turning Tables bruger film, foto og musik som værktøj til at få flere børn og unge fra almene boligområder godt på vej. Derfor er vi også stolte af at støtte etableringen af to kulturlaboratorier, som skal bruges til kulturevents og bygge bro mellem de unges kunst og den etablerede kulturverden, for at fremme livsmestring, kunstnerisk udfoldelse og flere gode liv blandt børn og unge,” siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller i en nyhed på fondens hjemmeside.
De to kulturlaboratorier forventes at stå klar senere i år. Begge kulturlaboratorier er for alle børn og unge i alderen otte til 26 år i de to kommuner.