100 millioner dollars – svarende til 675 millioner danske kroner. Så stor er den donation, som Lego Fonden netop har besluttet at give til et projekt for flygtningebørn i Uganda og Etiopien under ledelse af International Rescue Committee. Det sker præcis et år efter, at Lego Fonden første gang åbnede pengekassen for en rendyrket humanitær donation, da et identisk beløb via organisationen Sesame Workshop blev sendt af sted til børn ramt af konflikten i Myanmar og krigen i Syrien.
Og det er ikke sidste gang, fonden med hovedsæde i Billund uddeler penge i den størrelsesorden. Ifølge Lego Fondens Head of Advocacy, Diana Ringe Krogh er det besluttet, at der fremover kommer ”flere større bevillinger”. Men det er til gengæld ikke sikkert, at det specifikt bliver nødhjælps- eller børnerettighedsorganisationer, som modtager de næste ekstraordinært store poser med penge.
”Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, om det specifikt bliver inden for det humanitære område, at de næste store bevillinger lander. Men vi véd, vi kommer til at give flere, større bevillinger, fordi vi igennem de her større bevillinger kan rykke noget mere. Vi kan rykke på en agenda, være med til at præge en dialog og få en global stemme, hvilket har vores interesse,” siger Diana Ringe Krogh.
Vi véd, vi kommer til at give flere, større bevillinger, fordi vi igennem de her større bevillinger kan rykke noget mere. Vi kan rykke på en agenda, være med til at præge en dialog og få en global stemme, hvilket har vores interesse.
Diana Ringe Krogh – Head of Advocacy, Lego Fonden
At Lego Fonden med sine to kæmpebevillinger inden for det seneste år har tilgodeset humanitære projekter skal ifølge Diana Ringe Krogh heller ikke tages som et udtryk for, at Lego Fonden generelt skruer op for det humanitære og ned for støtten til andre typer af projekter.
”Nu har vi givet to gange 100 millioner dollars, fordi vi ser, at der er et akut behov i forhold til at hjælpe børn og familier på flugt, men også i forhold til at undervise andre omsorgspersoner, forældre og lærere. Når vi ser på nødhjælpsbudgetter, viser de, at kun omkring to procent af midlerne bruges på uddannelse. Derfor har vi vurderet, at der er et akut behov for at træde ind med bevillinger af den her størrelsesorden for at sætte fokus på området, for at gøre en forskel og for at nå at hjælpe flest børn. Men støtten til det humanitære bliver ikke på bekostning af andre typer af projekter,” siger Diana Ringe Krogh.
Læring gennem leg
Det nye projekt er målrettet børn, som sammen med deres familier er flygtet fra krig og konflikter i blandt andet Syd-Sudan og Congo og nu vokser op i flygtningelejre i Uganda og Etiopien. Projektet har overskriften ‘PlayMatters’ og skal sikre, at børnene i flygtningelejrene lærer gennem leg.
Filosofien er, at læring gennem leg spiller en afgørende rolle i børnenes udvikling og evne til at lære, og over en fem-årig periode er det forventningen at kunne hjælpe 800.000 førskole- og skolebørn.
Når vi ser på nødhjælpsbudgetter, viser de, at kun omkring to procent af midlerne bruges på uddannelse.
Diana Ringe Krogh – Head of Advocacy, Lego Fonden
”Der er flere end tre millioner flygtninge i Østafrika, og det er lidt blevet en glemt krise. Vi vil gerne sætte fokus på de børn, hvis barndom bliver tabt på gulvet, med mindre de får hjælp. Børn, der lever i flygtningelejre har også brug for læring, uddannelse og udvikling af færdigheder, så de kan begå sig og trives fremover i den verden og fremtid, som ingen af os véd hvordan ser ud. Det handler blandt andet om deres evne til at samarbejde, kommunikere og løse problemer,” siger Diana Ringe Krogh.
Legen som redskab kan ifølge Lego Fondens Head of Advocacy give trøst, hjælpe med at bearbejde traumatiske oplevelser og opbygge børnenes modstandskraft.
”Og så giver det dem en mulighed for bare at være børn og få normalitet tilbage i deres hverdag,” tilføjer Diana Ringe Krogh.
Hidtil største enkeltdonation til Planbørnefonden
De 100 millioner dollars fra Lego Fonden gives til et konsortium under ledelse af International Rescue Comittee. Med til at forvalte midlerne er Plan International, som den danske børnerettighedsorganisation Planbørnefonden er en del af.
Bevillingen betyder, at vores arbejde i flygtningelejre og vores fokus på udsatte børn bliver fire gange så stort som hidtil.
Anne Smith Petersen – International og politisk direktør, Planbørnefonden
Qua Lego Fondens danske rødder får Planbørnefonden, der har særlig ekspertise i udviklingsprogrammer for mindre og udsatte børn, en nøglerolle i koordineringen af projektet. International og politisk direktør i Planbørnefonden Anne Smith Petersen er både stolt over og glad for kæmpebevillingen.
”De flygtningebørn i Østafrika, der får glæde af dette projekt, er blandt de allermest udsatte. Med Lego Fondens store donation kan vi nu sammen med vores gode samarbejdspartnere skalere vores indsats helt koloenormt op i de kommende fem år. Det er et projekt, som er utrolig skalerbart, og skalerbarheden er signifikant,” siger Anne Smith Petersen.
Fakta om Playmatters-projektetBevillingen er målrettet børn i flygtningelejre i Uganda og Etiopien.
Initiativet omfatter 800.000 børn via 10.000 skolelærere og undervisere samt 170.000 forældre og omsorgsgivere, der alle uddannes i at implementere læring gennem leg.
Projektet skal sikre, at børn lærer gennem leg og styrker deres sociale kompetencer og deres kognitive, fysiske og kreative evner.
Hun oplyser, at de 100 millioner dollars er den hidtil største donation fra en privat fond, som Planbørnefonden er blandt modtagerne af.
”Bevillingen betyder, at vores arbejde i flygtningelejre og vores fokus på udsatte børn bliver fire gange så stort som hidtil. Og det betyder helt konkret for os som organisation, at planerne i vores fire-årige programstrategi, om at få dette område styrket, allerede nu er sikret finansiering i de næste fem år. Vi deler ambitionen med Lego og glæder os til samarbejdet med Lego og de øvrige partnere i konsortiet, hvor vi hver især bringer stærke kernekompetencer i spil,” siger Anne Smith Petersen.