Aarhus Kommune og Salling Fondene er gået sammen om en hjælpepakke på sammenlagt 75 mio. kr., der skal skal holde hånden under de coronaramte aarhusianske kulturinstitutioner.
For at få del i hjælpepakken er det “afgørende”, at kulturinstitutionerne gør, hvad de kan for at skaffe private fondsmidler, skriver Aarhus Kommune i lanceringen af den nye hjælpepakke.
Ifølge kommunens rådmand for kultur og borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), skal kulturinstitutionerne nemlig selv bidrage til at løfte opgaven med at finde penge i coronakrisen.
"Man skal også selv gøre noget, før man kommer til kommunen og siger: Vi vil gerne bruge de her penge," siger Rabih Azad-Ahmad.
Ifølge fondsforsker og professor Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School er det usædvanligt, at en kommune i så direkte vendinger stiller krav om, at kulturaktører skal søge private fondsmidler, før de kan søge om offentlige midler.
“Jeg tror, at det er første gang, at et krav om involvering fra private fonde meldes så direkte ud af en kommune, når det kommer til at bevilge støtte til drift på kulturområdet. Men man melder nok klarere ud, end man har gjort tidligere, fordi der simpelthen er så mange om buddet for tiden,” siger Anker Brink Lund.nd.
Institutioner skal tage medansvar
I den nye støttemodel bidrager Aarhus Kommune og Salling Fondene hver med 25 mio. kr. i direkte kulturstøtte. Derudover skyder Aarhus Kommune 25 mio. kr. ind i pakken i form af fordelagtige lån.
Dermed bliver 75 mio. kr. nu tilgængelige for de hårdtprøvede aarhusianske kulturinstitutioner, der ligesom store dele af kultursektoren kæmper for overlevelse, mens der grundet smitterisiko er forbud mod at samles flere end 10 personer.
"I Aarhus Kommune ønsker vi at holde hånden under kulturen. Og fordi Salling Fondene også bakker op om byen og har været rigtig generøse, så går vi nu sammen. Der er jo kulturinstitutioner i vores by, som står med en usikkerhed og utryghed, og som ikke er blevet betrygget af statens hjælpepakker,” siger Rabih Azad-Ahmad.
Det handler jo om at hjælpe så mange som muligt og om, at pengene rækker til så mange som muligt.
Rabih Azad-Ahmad – rådmand for kultur og borgerservice, Aarhus Kommune
Men selvom Aarhus Kommune og Salling Fondene gerne vil holde hånden under kulturinstitutionerne, så har institutionerne også selv et ansvar for at løse deres økonomiske problemer ved at søge midler andre steder fra end den nye hjælpepakke fra kommunen og Salling Fondene, siger Rabih-Azad-Ahmad.
“Det handler om, at kulturinstitutionerne også skal tage et medansvar for, at vi løser det her. Og det synes jeg egentlig er sundt – at vi er sammen om at løse udfordringerne. Det handler jo om at hjælpe så mange som muligt og om, at pengene rækker til så mange som muligt,” siger Rabih Azad-Ahmad.
Et krav
Ifølge Anker Brink Lund er der ikke noget usædvanligt i, at kommunerne forsøger at bringe de private fonde i spil, når det kommer til at dække de offentlige kulturudgifter.
Jeg synes, at det er ærlig snak, at Aarhus melder det her ud
Anker Brink Lund – fondsforsker og professor, CBS
“De kommunale kulturbevillinger har altid været for små til alle de projektmagere og initiativer, der har været på området. Derfor har budgetterne altid grundlæggende beroet på en forhandling. Den kommunale uskrevne norm på kulturområdet har mange steder været, at hvis du kan finde nogle af pengene privat, så vil sandsynligheden for at beslutningen går gennem økonomiudvalget være større. Det er ikke i sig selv nyt. Men det er jo ikke noget, man har talt højt om, for fondene bryder sig jo ikke om at lukke huller i de offentlige budgetter. Det er jo sådan set det, de allermindst ønsker. Men jeg synes, at det er ærlig snak, at Aarhus melder det her ud,” siger Anker Brink Lund.
– Rabih Azad-Ahmad, ville det ikke være en større hjælp til Aarhus’ kulturinstitutioner, hvis de kunne få penge fra kommunens nødpulje til deres driftsudgifter, som private fonde ofte slet ikke vil dække, uden at institutionerne først skal søge private fondsmidler?
"Tanken er ikke at ulejlige institutionerne med et større bureaukratisk arbejde. De skal afsøge andre muligheder end vores nødpulje, og vi nævner fondene som et eksempel. Min opfattelse er, at det egentlig er staten, der bør hjælpe kulturlivet. Men det er vigtigt, at man selv som kulturinstitution har gjort sit for at få kompenseret de tab, man har. Derefter kan den her pakke komme til,” siger Rabih Azad-Ahmad.
– Hvordan dokumenterer man som kulturinstitution, at man har afsøgt andre muligheder, før man kan søge jeres pulje?
"Nu bliver det jo meget teknisk, men vi kender jo sådan set allerede statens hjælpepakker. Og har man fået afslag efter dialog med staten, så viser det også noget i sig selv. Det vil nok ikke være vanskeligt at dokumentere, at man har været i dialog og fundet ud af, at man ikke er dækket eller omfattet af statens hjælpepakker,” siger Rabih Azad-Ahmad.
– Så hvis man har været i dialog med staten og fået afslag, så kan man vende sig om og søge den nye nødpulje fra Aarhus Kommune og Salling Fondene uden at have været i dialog med private fonde først?
“Vi vil jo gerne have, at man også afsøger andre muligheder end vores pulje i en dialog med private fonde eller andre. Og vi nævner de private fonde som eksempel på, hvad institutionerne kan gøre selv for at afhjælpe den situation, de står i,” siger Rabih Azad-Ahmad.
Vi stiller det som krav. Og det gør man ved at være i en dialog med fonde.
Rabih Azad-Ahmad – rådmand for kultur og borgerservice, Aarhus Kommune
– Så selvom der står i jeres beskrivelse af puljen, at det er ‘afgørende’, at kulturinstitutionerne først søger private fondsmidler, så er det ikke nødvendigt at forsøge at skaffe private fondsmidler, før man kan søge penge hos jer?
"Jo, det er det. Vi stiller det som krav. Og det gør man ved at være i en dialog med fonde, som så kan sige, ‘det her vil vi ikke dække’. Men man skal dokumentere, at man har gjort noget selv, og det er jo dét, der står i den betingelse,” siger Rabih Azad-Ahmad.
– Men hvordan kan institutionerne dokumentere dét? Er det f.eks. nok at ringe til én fond og få et nej?
"Det vigtige nu og her er jo, at vi har udstukket nogle overordnede retningslinjer. De skal selvfølgelig også behandles i byrådet med den aftale, vi har lavet i går. Så er der jo nogle praktiske ting, som vi jo selvfølgelig også kommer til at se på i forhold til, hvordan modellen helt konkret skal udmøntes. Det sidder kulturforvaltningen nu og kigger på,” siger Rabih Azad-Ahmad.