Efter næsten 50 år som almen fond har Familien Hede-Nielsens Fond netop offentliggjort sit første årsregnskab som erhvervsdrivende fonde og redegjort for anbefalingerne om god fondsledelse.
”Det er en helt naturlig konsekvens af, at erhvervsdriften i fonden nu fylder mere end 10 procent af omsætningen. Det skyldes, at fonden, med Civilstyrelsens tilladelse, købte et hotel i Horsens og har omdannet det til et kollegium,” siger bestyrelsesformand i Familien Hede-Nielsens Fond, Henrik Hede-Nielsen.
Han henviser dermed til de almindelige regler i den såkaldte ’bekendtgørelse om begrænset erhvervsdrift’, som bestemmer, hvornår en fonds erhvervsdrift anses for så omfattende, at fonden skal registreres sig som erhvervsdrivende.
Netop ejendomsbesiddelsen af kollegiet og lejeindtægterne fra kollegianerne betyder samlet set, at fondens erhvervsmæssige aktiviteter nu betragtes som erhvervsdrivende. Også selvom driften af kollegiet ligger i naturlig forlængelse af fondens formål og almennyttige aktiviteter inden for uddannelsesområdet.
”Vi får rigtig mange ansøgninger fra studerende. Og vi har længe overvejet, hvordan vi kunne understøtte den del af vores fundatsmæssige formål endnu mere. Og i en by som Horsens, der i forvejen har en campus, Via University College og udenlandske studerende, var det oplagt at omdanne et eksisterende og kendt hotel til kollegieboliger uden at skulle bygge noget helt nyt,” siger Henrik Hede-Nielsen.
Bestyrelsen har valgt at drive kollegiet som en del af fondens egne aktiviteter, men har outsourcet administrationen af de 44 kollegieværelser.
Der er skabt en fantastisk stemning med gode forhold, hvor de studerende stort set bare kan komme med en dyne, så har de en bolig.
Henrik Hede-Nielsen – bestyrelsesformand, Familien Hede-Nielsens Fond
”Kollegiet åbnede i februar sidste år, og det er allerede virkelig velansøgt. Der er skabt en fantastisk stemning med gode forhold, hvor de studerende stort set bare kan komme med en dyne, så har de en bolig. Vi er rigtig glade for det,” fortæller Henrik Hede-Nielsen.
Som erhvervsdrivende fond bliver bestyrelsen nu underlagt øgede krav om blandt andet transparens og regler om redegørelse for god fondsledelse. Men den ekstra administrative byrde, er ikke noget som bestyrelsen betragter som et problem, siger Henrik Hede-Nielsen.
”Igennem de sidste år har vi lagt stor vægt på at være meget transparente bl.a. via vores hjemmeside og vores årlige prisuddeling. I kraft i min bestyrelsesuddannelse har vi længe beskæftiget os med god fondsledelse og ESG-faktorer også på investeringssiden. Så for os er det en helt udramatisk og uproblematisk overgang. Vi synes, det har været nemt at have med at gøre,” siger Henrik Hede-Nielsen, der understreger, at fonden gennem alle årene har haft et godt samarbejde med Civilstyrelsen.
Fonden har en egenkapital på 232 mio. kr., og udover værdien af kollegie-ejendommen ejer fonden finansielle aktiver for ca. 200 mio. kr. Ifølge fondens uddelingspolitik bevilger bestyrelsen støtte til kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige formål. Sidste år uddelte fonden knap 6 mio. kr. fordelt på 325 bevillinger primært indenfor uddannelse og kultur. Ifølge fundatsen kan fonden også støtte familieformål.