Myndighedernes coronarestriktioner i form af afstand, sociale bobler og forsamlingsforbud rammer i høj grad filantropiens fortropper. Det gælder også de firbenede af slagsen.
Regeringen beslutning om at lukke syv nordjyske kommuner efter smitte i mink har nemlig betydet, at Trygfondens besøgshunde er blevet smækket grundigt ude fra plejecentre og ældrehjem i toppen af Danmark.
Besøgshundene og deres ejere er højt specialiserede frivillige, der besøger blandt andet plejecentre for at skabe glæde i hverdagen hos ældre og ensomme mennesker.
Før coronaen ramte landet i foråret besøgte 700 besøgshunde ellers hver uge beboere på ældrehjem sammen med deres ejere i regi af Trygfonden.
Men da landet lukkede i marts, gik det også ud over hundebesøgene, som Trygfonden valgte helt at indstille i en periode.
Efter utålmodigt at have ventet henover sommeren fik besøgshundene imidlertid igen mulighed for at tage på besøg i begyndelsen af september, hvor fonden genåbnede ordningen – med masser af håndsprit og værnemidler, selvfølgelig.
Men på grund af stigende smittetal og de stramme restriktioner i landsdelen er septembers fremgang i besøgene i Nordjylland nu blevet til en brat opbremsning.
Borgerne i landsdelen “opfordres kraftigt til ikke at krydse kommunegrænser,” og “alle andre opfordres kraftigt til ikke at besøge de nævnte kommuner,” har myndighederne blandt andet meldt ud, selvom restriktionen netop igen er blevet løsnet en smule.
Og det er gået hårdt ud over hundebesøgene, fortæller Trygfonden.
“Ingen har aktivt og fra centralt hold bestemt, at ordningen skal lukkes ned. Men i realiteten er ordningen jo lukket i Nordjylland i øjeblikket,” siger Galina Plesner, som er projektchef for besøgshundeordningen hos Trygfonden.
Spreder sig nedad
Selvom Galina Plesner ved, at nedlukningen gør ondt på både de ensomme ældre, plejepersonalet og besøgshundeteams, så prøver hun samtidig at fokusere på det positive i, at coronatiden kan være med til at give os alle gode idéer, når det kommer til at opfylde sociale behov.
“Perioden har på alle måder inviteret til at være kreativ, når det kommer til at skabe kontakt på nye måder. Det vil vi gerne være med til at understøtte,” siger Galina Plesner.
Det efterlader nemlig i den grad et socialt tomrum, når besøgshundene og deres ejere på grund af restriktioner bliver bedt om at holde afstand til de ældre.
Det fortæller Sanne Søndergaard, der sammen med sin hund Elvis udgør et af Trygfondens besøgshundeteams.
Selvom den enkelte leder på plejehjemmene bestemmer, om de vil have besøg, så er det i praksis kommunen, der udstikker retningslinjerne.
Galina Plesner – projektchef for besøgshundeordningen, Trygfonden
Derfor var hun også glad, da det i september blev muligt igen at tage på besøg hos de ældre – selvom det skulle foregå med masser af håndsprit og i telte.
“Da vi fik mulighed for igen at tage ud på besøg i september, så fungerede det egentlig ret godt og trygt, selvom det foregik med værnemidler og mundbind på,” siger hun.
Men på grund af stramninger i restriktionerne er besøgene nu lukket ned igen.
For når myndighederne på det kraftigste opfordrer borgere i Nordjylland til at begrænse deres sociale kontakt, så ser de enkelte plejehjemsledere nemlig ofte ingen anden udvej end at aflyse hundebesøgene, selvom fonden gør alt, hvad den kan for at skabe trygge rammer, vurderer Galina Plesner.
“Vores tilbagemeldinger fra Facebook og på e-mail er, at besøgene i Nordjylland er lukket ned. Og det handler i Nordjylland meget om meldingerne fra de enkelte kommuner, som spreder sig nedad i systemet. Selvom den enkelte leder på plejehjemmene bestemmer, om de vil have besøg, så er det i praksis kommunen, der udstikker retningslinjerne,” siger hun.
Savnet
Lige nu håber Sanne Søndergaard, at restriktionerne forhåbentlig snart løsnes igen, så hun og Elvis igen kan komme på besøg.
Hun har det fint med, at besøgene fortsat skal foregå efter de nye retningslinjer for coronasikre besøg, som var forudsætningen for, at Trygfonden åbnede for besøgstjenesten i september.
“Man nåede jo lige at håbe, at man kunne gå rigtig i gang igen. Det blev der så sat en stopper for. Men det fungerede egentlig godt på trods af værnemidler – det føltes trygt,” siger Sanne Søndergaard.
Og hun er ikke den eneste, der glæder sig.
“For jeg kan da helt sikkert mærke, at vi har været savnet i den tid, vi har været væk. Vi har jo fået opbygget et bånd til mange af de ældre, fordi vi er kommet samme sted igennem flere år. Heldigvis fik vi hurtigt opbygget kontakten igen, da det blev muligt at tage besøg igen i september, før det lukkede ned igen,” fortæller Sanne Søndergaard og fortsætter:
“Der er ingen tvivl om, at der er ikke sket ret meget ude i ældrehjemmene i de her måneder. Derfor kunne jeg også se i øjnene på de ældre, hvordan de bare lyste op, da de så Elvis igen. De her besøg gør en kæmpe forskel i den almindelig hverdag for de ældre,” siger Sanne Søndergaard.
Selvom de fleste ældrehjem har lukket for besøg, så forsøger Sanne Søndergaard alligevel at bevare forbindelse til de ældre ved at tænke kreativt.
For nylig var hun i København med Elvis for blandt andet at besøge Trygfonden. Nu er hun ved at skrive en artikel om turen til de ældre, så de kan følge med i, hvad hun og Elvis laver.
“Jeg håber, at vi kan bevare kontakten på en eller anden vis. Det ville være rart ikke at skulle starte helt forfra igen. Og Elvis og jeg er i hvert fald klar til at gå i gang igen. Jeg håber, det bliver snart,” siger Sanne Søndergaard.
Politisk beslutning
Hos Trygfonden ved man, at de hårde nedlukninger rammer mange ensomme ældre hårdt.
Derfor forsøger den filantropiske forening også at dele alle gode idéer, der kan bidrage til at bevare den sociale kontakt, der for mange ensomme ældre er livsvigtig.
“Det her går hårdt ud over de ensomme. Men vi vil gerne hjælpe med at være innovative omkring, hvordan vi er sammen under nogle nye vilkår. Og det kan vi og vores frivillige godt bidrage med, så længe vi overholder retningslinjer fra myndighederne og regeringen,” siger Galina Plesner og uddyber:
“Efter nedlukningen i marts gik vores teams f.eks. ture forbi vinduerne på plejecentrene ved de ældre, og de sendte videoer og postkort, og hvad de ellers kunne finde på for at være kreative i en svær situation. For mange beboere er besøgshundene jo en vigtig kontakt til omverdenen,” siger Galina Plesner.
Selvom nedlukningerne rammer de ældre og ensomme hårdt, så støtter Trygfonden helt op om det, som regeringen beslutter, understreger Galina Plesner.
“Om der skal lukkes ned i nogle områder eller ej er jo en politisk beslutning. Vi har ingen mening om, hvorvidt det er rigtigt eller forkert. Men det er vigtigt at huske i hele situationen, at det her går ikke væk i morgen, bare fordi smittetallene eventuelt falder. Så vi har indstillet os på, at vi skal være kreative, for vores besøg bliver anderledes i fremtiden,” siger Galina Plesner.