Velux Fonden råber vagt i gevær over for Folketinget. Det danske havmiljø er nemlig under så hårdt pres fra menneskelige aktiviteter, at havmiljøet risikerer at lide skade, hvis den danske kurs på området fortsætter.
Advarslen blev leveret af Velux Fonden til Folketingets Erhvervsudvalg i slutningen af 2020. Her havde Velux Fonden anmodet om foretræde over for udvalget for at advare om det ubæredygtige pres på havmiljøet.
Fondens advarsel er baseret på data fra projektet Økomar, som Villum Fonden har støttet med 7,5 mio. kr.
Projektet har blandt andet kortlagt en række faktorer som blandt andet støj, klimaforandring og fiskeri, der kan presse havet. Kortlægningen giver et billede af havets robusthed. Sammen med fremskrivninger af de menneskelige aktiviteter på og i havet tegner projektet et samlet billede af, at der mangler balance mellem aktiviteter og miljø.
Det siger programchef Mikkel Klougart fra Velux Fonden, der var med til at præsentere konklusionerne for Folketingets Erhvervsudvalg.
Grundlæggende er der tegn på, at havet bliver benyttet for meget i forhold til, hvad det rent faktisk kan rumme.
Mikkel Klougart – programchef, Velux Fonden
“Grundlæggende er der tegn på, at havet bliver benyttet for meget i forhold til, hvad det rent faktisk kan rumme. Den type benyttelse, der bliver lagt op til, er for intens i forhold til, hvad havet kan klare på nuværende tidspunkt. Det er simpelthen balancen mellem benyttelse og beskyttelse, der tippet mod for meget benyttelse,” siger Mikkel Klougart.
Advarslen til Folketingets Erhvervsudvalg kommer kort tid før, at Danmarks første havplan sendes i høring. Havplanen er et centralt politisk redskab til at balancere forskellige interesser på havområdet, så der både kan blive plads til bæredygtig beskyttelse af havet på den ene side og udnyttelse af havarealerne og vækst i Det Blå Danmark på den anden side.
Udover at at skabe balance mellem forskellige interesser på havområdet skal planen også være med til at sikre, at Danmark lever op til EU’s krav på området. Men ifølge Velux Fonden vil Danmark ikke kunne leve op til de fælles krav, medmindre politikerne med den kommende havplan får hevet i rattet og bragt udviklingen ind på en markant anderledes bane:
“Datagrundlaget og detaljerede modelbaserede analyser viser tydeligt, at såfremt Havplanen ikke tager afgørende skridt til at mindske presset på havet, vil det hverken være muligt for Danmark at opfylde EU’s Havstrategidirektiv eller Vandrammedirektivet,” konkluderer præsentationen til Folketingets Erhvervsudvalg.
Ikke lobbyarbejde
Flere store fonde har i de senere år meldt ud, at de ruster op på de politiske kompetencer i sekretariaterne for at øge effekten af deres indsatser ad politisk vej.
Men Velux Fondens opråb til Folketingets Erhvervsudvalg skal ikke ses som et strategisk træk som led i politisk interessevaretagelse, siger Mikkel Klougart.
Den er en naturlig udløber af det arbejde i Økomar, som forskere fra vandmiljølaboratoriet Niva Danmark, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, DTU Aqua, Københavns Universitet og Aarhus Universitet har udført.
Det handler om at tage dataene fra projektet og sådan set bare skubbe forskerne fremad.
Mikkel Klougart – programchef, Velux Fonden
“Det handler om at tage dataene fra projektet og sådan set bare skubbe forskerne fremad, kan man sige – at sikre forskerne taletid,” siger han.
En henvendelse direkte til folketingspolitikere er dog ikke hverdagskost for fonden, understreger han. Men det er sket før, og Velux Fonden gør sig altid overvejelser omkring, hvordan forskellige projekter kan formidles på den mest hensigtsmæssige måde.
“Det handler for eksempel om, hvor dygtige projekter selv er til at kommunikere – i hvor høj grad er de i stand til at få deres budskab bragt derhen, hvor det skal? Hvis der er projekter, hvor vi tænker, at flere skal kende til resultaterne end blot projektet selv eller den nærmeste håndfuld embedsmænd, så vil vi gerne være med til at sprede den viden,” siger Mikkel Klougart.
Han nævner netværksmøder, opslag på sociale medier og morgenmøder målrettet centraladministrationen som eksempler.
“De har handlet om at sikre, at embedsmændene rent faktisk kender nogle af de nyeste data og ved, hvem der sidder med dem. På den måde kan vi skabe en kobling mellem embedsmænd og forskere. Det er ret værdifuldt, kan vi se," siger Mikkel Klougart.
Men lobbyarbejde er der ikke tale om, siger han.
"Det ville vi være meget kede af at kalde det. Det er et led i at sikre, at vi får skabt noget viden, som ikke ender i et katalog inde på en hylde, men bliver præsenteret for de rigtige mennesker – hvad enten det er akvariechefen, embedsmændene eller politikerne. Et forsøg på at bidrage til vidensdeling. Dér ved vi, at vi får mest effekt,” siger Mikkel Klougart.
Minister: Vent og se
Efter Velux Fondens præsentation har Folketingets Erhvervsudvalg bedt Simon Kollerup (S) om at forholde sig til fondens data.
De viser blandt andet, at Havplanen, som den ser ud i udkastform, ikke benytter en såkaldt “økosystembaseret tilgang”. En sådan tilgang er ellers et krav fra EU.
Den betyder kort fortalt, at menneskelige aktiviteter ikke samlet må presse havet derud, hvor det truer en god miljøtilstand, og de marine økosystemers evne til at håndtere menneskeskabte forandringer bringes i fare. Samtidig skal tilgangen muliggøre en bæredygtig udnyttelse af havets goder og ydelser.
Danmarks første havplan er stadig under udarbejdelse, og Velux Fonden og Niva Danmark har således ikke haft lejlighed til at se udkastet til havplanen på nuværende tidspunkt.
Simon Kollerup (S) – Erhvervsminister
“Det foreliggende udkast til Havplan for Danmark er en simpel teknisk gennemførelse af centrale dele af havplandirektivet. Der er væsentlige mangler, og planen kan derfor ikke siges at være økosystem-baseret,” konkluderer præsentationen.
Den fremhæver også, at medmindre planen ændres væsentligt vil den føre til forringelser af miljøtilstanden og den økologiske tilstand.
Simon Kollerup afviser imidlertid advarslen ved at henvise til, at den kommende havplan endnu ikke er færdig.
“Danmarks første havplan er stadig under udarbejdelse, og Velux Fonden og Niva Danmark har således ikke haft lejlighed til at se udkastet til havplanen på nuværende tidspunkt,” siger han blandt andet i sit svar.
Erhvervsministeren forsikrer også, at den endelige havplan vil benytte en økosystembaseret tilgang.
Havplanen sendes i offentlig høring i første kvartal af 2021. Høringen varer seks måneder.