Som den eneste af de store danske fonde med filantropisk fokus på studieophold i udlandet valgte Nordea-fonden i marts 2020 parallelt med coronakrisens rejserestriktioner helt at lukke for ansøgninger om studielegater.
Men nu kan unge studerende igen søge Nordea-fonden om økonomisk støtte til et studieophold uden for Danmarks grænser.
I går, mandag den 7. juni, genåbnede fonden således for at modtage ansøgninger om studielegater. Håbet med at åbne for ansøgninger netop nu er, ifølge administrerende direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen at kunne hjælpe unge til at komme udenlands allerede til efterårssemestret i indeværende år og især til foråret 2022.
”Vores vurdering er, at nu er det rigtige tidspunkt at åbne for ansøgninger om studielegater, idet bevægelsen går i retning af en opblødning på rejserestriktionerne både i Danmark og flere andre lande. Så rigtig mange modtagerlande er nu igen til at komme ind i for de studerende,” siger Henrik Lehmann Andersen til Fundats.
Så nu gælder det om at komme i gang – forhåbentlig hverken for tidligt eller for sent
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
Studierejser betragtes dog af myndighederne som ’nødvendige rejser’ og er derfor ikke omfattet af de danske, anbefalede rejserestriktioner.
Tæt dialog med andre studiefonde
Henrik Lehmann Andersen oplyser, at beslutningen om at genåbne for ansøgninger om studielegater er sket i tæt dialog med blandt andre fondskollegerne.
”Vi har konfereret med uddannelsesinstitutioner herhjemme og med andre fonde, og dét, dialogen med vores kolleger fortæller os, er, at der kommer flere ansøgninger nu og færre aflysninger. Så nu gælder det om at komme i gang – forhåbentlig hverken for tidligt eller for sent – så de studerende kan få det bedste afsæt i deres studieliv,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Som omtalt i Fundats i august 2020 oplevede de fire andre store studiefonde, som ikke lukkede for modtagelsen af ansøgninger om studielegater, ekstraordinær administrativ travlhed sidste år. Fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden og Otto Mønsteds Fond lød meldingen i august således, at mange studerende henvendte sig til sekretariaterne med tvivlsspørgsmål om blandt andet eventuelle aflysninger.
Samtidig kunne administrerende direktør i Augustinus Fonden Frank Rechendorff Møller berette om væsentligt færre studieansøgninger end normalt i direkte forlængelse af coronakrisen.
Henrik Lehmann Andersen kalkulerer ikke med, at fonden bliver lagt ned med ansøgninger, nu hvor slusen igen er åben.
”Vi forventer ikke, at der kommer ret mange ansøgninger på denne side af sommerferien – altså ansøgninger til efterårssemestret 2021. Men vi forventer stille og roligt at være tilbage på sædvanligt niveau i andet halvår med hensyn til ansøgninger gældende for forårssemestret 2022,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Kandidatstuderende vil søge til ophold på Island
En af de studerende, som planlægger at søge Nordea-fonden om et studielegat allerede nu, er Julie Madsen. Hun er i gang med sin kandidatuddannelse i turisme på Aalborg Universitet (Campus København).
”Jeg påtænker at søge Nordea-fonden om et studielegat, da jeg skal studere på Island, som ligesom Danmark er et land, hvor leveomkostningerne er høje. Derudover vil jeg søge om tilskud til undervisningsmateriale,” siger Julie Madsen.
Hun startede sin legatansøgningsresearch i januar i år og vidste på det tidspunkt godt, at hun ville søge Nordea-fonden. Så sent som for en måned siden fik hun at vide, at det stadig ikke var muligt at søge.
”Men nu er det muligt, så det er jo bare kanon!” fastslår Julie Madsen.
Fortryder ikke nedlukning
Set i bakspejlet ærgrer Henrik Lehmann Andersen sig over, at det har været nødvendigt at holde lukket for studieansøgninger i 15 måneder, men han fortryder ikke beslutningen.
”Vi var selvfølgelig meget ærgerlige over at skulle træffe den beslutning i marts 2020, men vi syntes ikke, vi havde noget valg på det tidspunkt, fordi vi var på vej ind i et strammere og strammere regime og kunne forudse masser af problemer for de studerende. Vi ønskede ikke at sætte de studerende i et dilemma mellem at have fået penge til at tage af sted, men måske samtidig at have mest lyst til at blive hjemme. Og som tiden skred frem de kommende måneder, blev det mere og mere tydeligt, at det var en god beslutning. Lige siden har vi gået og holdt øje med udviklingen, og nu, hvor mere og mere er på vej til at blive gult og grønt, synes vi, timingen er den rette. Også set i lyset af, at dem, der nu søger om studieophold, jo ikke skal af sted i morgen, men først tidligst til august/september,” pointerer Henrik Lehmann Andersen.
Sædvanligvis budgetterer Nordea-fonden med at bruge 8-10 millioner kroner på studielegater. I indeværende år kommer beløbet næppe meget højere end 4-5 millioner kroner, vurderer Henrik Lehmann Andersen.
Omkring 1.000 unge fik et studielegat af Nordea-fonden i 2019, og i 2020 nåede 165 studerende at modtage et legat til studieophold, inden porten lukkede.