På fredag den 11. juni starter Europamesterskaberne i fodbold, og allerede dagen efter spiller Danmark sin første kamp ved slutrunden mod Finland på hjemmebanen i Parken.
Via initiativet ’Fantastiske Fodboldfester’ forsøger Mary Fonden, DR og Dansk Boldspil-Union med støtte fra den filantropiske forening Østifterne at samle danskerne om fodbolden i lokale fællesskaber under EM.
Vi håber, at de fællesskaber, der vil opstå under ’Fantastiske Fodboldfester’, kan vare ved
Helle Østergaard – Direktør, Mary Fonden
Ideen er at bruge slutrunden som anledning til at få danskerne til at mødes og holde fodboldfester dér, hvor de bor.
”Efter halvandet år med social isolation er det blevet mere tydeligt end nogensinde, hvor meget vi har brug for hinanden for at trives. Desværre er der rigtig mange danskere der føler sig ensomme og uden for fællesskaberne. Vi håber, at de fællesskaber, der vil opstå under ’Fantastiske Fodboldfester’, kan vare ved – også når den sidste kamp er fløjtet af,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden, i en pressemeddelelse fra fonden.
For at gøre festen bedre kan man søge om en kasse med alt til den gode fodboldfest – uanset om man vil spille fodbold, lave mad, hænge ud eller se kampene sammen. I kassen er der blandt andet landsholdstrøjer, fodbolde samt remedier til aktiviteter, der kan bringe alle lidt tættere sammen.
”Vi glæder os til at følge herrelandsholdet i Parken, men vi glæder os i lige så høj grad til det, der sker uden for kridtstregerne. For fodbold kan i dén grad samle danskerne på tværs af alder, køn og baggrund og kan skabe begejstring og glæde om et fælles mål,” siger Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU.
Ud i naturen med litteraturen
En uge efter, at EM i fodbold er skudt i gang, den 18. juni, åbner de første 14 af i alt 22 såkaldte digterruter med lokale arrangementer i hele landet. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 5,7 millioner kroner.
Ideen er at invitere danskerne på tur i dansk litteratur og natur i selskab med en perlerække af vores store danske forfattere som St. St. Blicher, Johannes V. Jensen, Karen Blixen og Kaj Munk.
Vi lever i en tid, hvor mange heldigvis får øje både for naturens vældige rum og for litteraturens fantastiske muligheder
Johs. Nørregaard Frandsen – Professor emeritus ved Syddansk Universitet
På digterruterne kan man – ud over at nyde landskabet – få adgang til lydposter, som guider gennem et landskab og en natur, der har inspireret en digter og hendes eller hans forfatterskab. Digterruterne udbygger en vigtig samtale mellem litterær kunst og lokale landskaber og fører den vandrende ind i den magi, der kan opstå, når digtningens ord, sted og natur mødes.
”Danske digterruter formidler dansk litteratur i den fri natur på en helt ny måde, hvor publikum får lejlighed til at sanse steder, landskaber og grokraft, som har præget og inspireret dansk digtning og forfattere gennem mere end 250 år. Vi lever i en tid, hvor mange heldigvis får øje både for naturens vældige rum og for litteraturens fantastiske muligheder. Det har vi søgt at komme i møde”, siger projektets leder, professor emeritus ved Syddansk Universitet Johs. Nørregaard Frandsen i en pressemeddelelse fra universitetet.
De 22 ruter er udviklet af forskere og formidlere ved Syddansk Universitet i nært samarbejde med lokale digterhjem, museer, foreninger og selskaber.
Støtte til nyt madkulturhus i Hjørring
Nordea-fonden er også afsender på den næste af ugens udvalgte uddelinger. Den er på fem millioner kroner og tilfalder det nye madkulturhus Kornets Hus i Hjørring.
Kornets Hus skriver i en pressemeddelelse, at støtten fra Nordea-fonden skal bruges til at booste en række aktiviteter, blandt andet et digitalt kornunivers og et undervisningsforløb for erhvervsskoleelever.
“Udgangspunktet for det treårige projekt er at give Kornets Hus en god start med interessante tilbud til både familier, turister og elever – og selvfølgelig sætte Kornets Hus på landkortet både i nærområdet og på landsplan. Støtten er en stor tillidserklæring for hele organisationen,” siger centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard.
Det er anden gang, at Nordea-fonden støtter Kornets Hus. Også, da Kornets Hus skulle bygges, støttede Nordea-fonden idéen og udformningen af huset med 6,5 millioner kroner.
“Kornets Hus er en ny og enestående attraktion, der formidler viden om kornet, håndelaget og sund, dansk madkultur. Det skal endnu flere opleve, og derfor støtter vi nu, så der kan skrues op for aktivitetsblusset,” siger uddelingschef Christine Paludan-Müller fra Nordea-fonden.
Kornets Hus åbnede 8. maj og indvies officielt 21. juni.
Penge til nytænkende og modige forskningsprojekter
Vi fortsætter til den økonomisk set absolutte sværvægtsklasse. Novo Nordisk Fonden har således netop uddelt bevillinger på i alt 366 millioner kroner til syv forskere fra henholdsvis Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet samt DTU inden for fondens Challenge Programme.
De syv udvalgte forskningsprojekter har til formål at generere banebrydende ny viden inden for sundhed eller teknologi. Hvert projekt modtager op til 60 millioner kroner.
Programmet, som blev etableret i 2014, er målrettet forskningsprojekter, der med en tematisk tilgang adresserer nogle af de store samfundsudfordringer – heraf navnet Challenge Programme.
”Projekterne, der er bevilliget penge til, har det til fælles, at de er ambitiøse, nytænkende og frem for alt modige. Det er ingen tvivl om, at de forskningsprojekter, vi har valgt, er drevet af mod, nysgerrighed og naturligvis også en stor portion talent. Emnerne for Challenge Programme 2021 er forbundet med en række højaktuelle problemstillinger, så forskerne bag de respektive projekter har virkelig mulighed for at skabe relevante og værdifulde resultater, som både nu og på sigt kan gøre en forskel for folkesundheden og for vores klode,” siger Novo Nordisk Fondens administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen i en pressemeddelelse fra fonden.
Bevillingerne i Challenge Programme 2021 er uddelt inden for tre temaer: ’Funktionelle nanomaterialer til anvendelse i biovidenskab’, ’Proteiner til fremtidens fødevarer’ og ’Matematisk modellering af sundhed og sygdom.’
Forskningssamarbejde skal skabe grønne energiløsninger
Vi bliver i forskningens verden med en ny bevilling fra Villum Fonden. Den er på 20 millioner kroner over en treårig periode og skal bruges til at sætte skub i en ny national forsknings- og demonstrationsplatform i tilknytning til den grønne industri- og energipark GreenLab Skive.
Med bevillingen bliver det muligt at styrke universitetssamarbejdet og udføre nyskabende forskning, hvor en række mindre projekter kan skaleres til større nationale og internationale initiativer. Målet er, at private fonde, regionale initiativer og virksomheder i samarbejde med universiteterne skaber grønne energiløsninger, der kan eksporteres.
Forsknings- og demonstrationsplatformen blev indviet mandag den 7. juni hos GreenLab Skive med deltagelse af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og repræsentanter fra DTU, GreenLab Skive og Villum Fonden.
”Vi markerer et nyt stort skridt i samarbejdet mellem DTU og GreenLab Skive, hvor vi vil skabe et inspirerende miljø for studerende, forskere og virksomheder, der i fællesskab arbejder for at fremskynde den grønne omstilling,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.
DTU og GreenLab Skive indgik i februar en strategisk samarbejdsaftale, der rummer ambitioner om både uddannelsesaktiviteter og flere fælles nationale og internationale forsknings-, innovations- og demonstrationsprojekter med omdrejningspunkt i Skive.
Energi- og forskningssamarbejdet involverer foruden DTU også Aalborg, Aarhus og Syddansk Universitet. Forskningsvisionerne, demonstrationspotentialet og samarbejdet falder godt i tråd med Villum Fondens værdier, understreger bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen i en pressemeddelelse.
”Villum Fonden har i mange år prioriteret aktiviteter, der på forskellig måde adresserer klima- og energiudfordringerne. En væsentlig del af vores støtte er sket i form af finansiering af nysgerrighedsdrevet grundforskning ved de danske universiteter,” siger Jens Kann-Rasmussen.
Fonde sikrer udskiftning af kedler på isbryder
I havnen i Helsingør ligger den gamle dampisbryder S/S Bjørn. Når der sættes damp på kedlerne, vælter der som regel en kvælende sort røg ud fra kedlerne på veteranskibet. Men det er snart slut med de sorte tåger, skriver sn.dk.
Takket være en række donationer især fra fonde får veteranisbryderens frivillige besætning kaldet ’Bjørnebanden’ nemlig nu mulighed for at udskifte kedlerne.
Et samlet beløb på 2.725.000 kroner er kommet ind via bidrag fra A.P. Møller Fonden, Skibsbevaringsfonden, Dampskibsselskabet Orients Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Maskinmesterforeningen, Lauritzen Fonden, Augustinus Fonden og Nellemann-fonden.
Dertil kommer, at Velux Fonden har bevilget 120.000 kroner til seniorarbejde, herunder rejser, materialer og værktøj til kedeludskiftningen.
Unge lærer om genbrug af tøj
Vi slutter uddelingsrundturen hos projektet Craftivism, hvor Lili Dreyer og Felicia Mussagy Kristiansen drømmer om at skabe en mere bæredygtig modebranche og tøjindustri. Den drøm er nu blevet mere realistisk takket være en bevilling på 1,6 millioner kroner fra Tuborgfondet.
Det skriver fonden på Linkedin.
De unge, der tilknyttes projektet, lærer at genbruge og reparere tøj og får viden om, hvordan man undgår tøjspild.
Craftivism er blevet til i et samarbejde mellem Re:wair, konsulentfirmaet Planmiljø, Ungdomsskoleforeningen og Tuborgfondet. Projektet løber frem til 2023.