Velliv er for andet år i træk og for tredje gang på fire år kåret til ‘Årets kommercielle pensionsselskab’ til konferencen ‘Årets Finansvirksomhed’ arrangeret af mediet FinansWatch i samarbejde med EY.
Velliv vandt i år prisen for selskabets solide afkast til kunderne, høj egenkapitalforrentning og konkurrencedygtighed i bred forstand. Samtidig har Velliv over en årrække oplevet en høj vækst.
Vi afholder valg til vores repræsentantskab, og det er faktisk et valg, hvor medlemmerne deltager
Lars Wallberg – Administrerende direktør, Velliv Foreningen
Velliv er ejet af Velliv Foreningen, som har omkring 360.000 medlemmer – nemlig kunderne i pensionsselskabet. Foreningens formue er på omtrent 9 mia. kr., hvoraf cirka to tredjedele er investeret som aktiekapital i Velliv.
Administrerende direktør i Velliv Foreningen, Lars Wallberg, mener, at kundeeje, medlemsbonus og almennyttige uddelinger spiller en vigtig rolle i at gøre pensionsselskabet Velliv til en stærk kommerciel aktør.
“Vi sørger for, at kundeejerskabet er demokratisk baseret. Vi afholder valg til vores repræsentantskab, og det er faktisk et valg, hvor medlemmerne deltager. Stemmeprocenten ligger på 10-12 pct., og det er relativt højt. Vores repræsentantskab vælger bestyrelsen i selve foreningen, og så peger de også på de medlemmer, som skal ind i Vellivs bestyrelse - fire eksterne og fire fra vores repræsentantskab. Så vores medlemmer har via repræsentantskabet en mærkbar indflydelse,” siger Lars Wallberg.
Udover at kunderne i Velliv er medejere, peger Lars Wallberg også på kontant bonus som en væsentlig årsag til den stærke kommercielle profil.
“Medlemmerne får et kontant bevis på deres medejerskab. Vi har udbetalt en årlig medlemsbonus i fire år i træk, så vi har udbetalt over en milliard kroner, som vi har sendt tilbage til medlemmerne. En kontant bonus er jo også noget de fleste kan forstå. Det går godt i selskabet, som skaber et fornuftigt overskud, og så går de penge til os som forening. Vi deler de fleste ud til vores medlemmer som et kontant bevis på deres medejerskab. Vi uddeler 80 pct. af vores overskud til bonus. De sidste 20 pct. bruger vi til almennyttige uddelinger inden for mental sundhed,” siger Lars Wallberg.
Mental sundhed i fokus
Velliv udspringer af et historisk tilhørsforhold til Tryghedsgruppen. Indtil midten af 2015 var kunder i Nordea Liv & Pension og Tryg automatisk medlemmer af Tryghedsgruppen.
Med grundlæggelsen Velliv Foreningen fik kunder i Nordea Liv & Pension deres egen, selvstændige forening med et almennyttigt fokus på mental sundhed.
Foreningen deler omkring 70 millioner kroner om året ud til formålet. Lars Wallberg understreger, at Vellivs succes naturligvis først og fremmest skyldes selskabets stærke afkast, gode produkter og personlige rådgivning.
Men samtidig vurderer han, at netop Velliv Foreningens almennyttige fokus på mental sundhed er med til at styrke Vellivs profil endnu mere:
“Mental sundhed har mange rigtig stor sympati for, at vi har valgt som vores indsatsområde. De fleste kender nogen, der er gået ned med stress eller på anden måde blevet uarbejdsdygtig eller har oplevet et dårligt mentalt arbejdsklima på deres arbejdsplads. Så det skaber også en positiv omtale af Velliv-navnet, at vi deler ud almennyttigt. Så det er altså både det demokratiske kundeejerskab med ambitiøse målsætninger og den kontante bonus, men også vores almennyttige uddelinger, der samlet set skaber et rigtig godt afsæt for Velliv ude på det kommercielle marked, som er meget konkurrencepræget,” siger Lars Wallberg.
Foreningen vil i den kommende tid fokusere på at bringe tidligere støttet forskning om mental sundhed i spil på landets arbejdspladser. Velliv Foreningen afholder også for tredje år i træk Danmarks Mentale Sundhedsdag, hvor danske arbejdspladser kan få 10.000 kr. i støtte til en aktivitet, som fremmer den mentale sundhed.
Fakta om Velliv Foreningen
I November 2016 købte foreningen Norliv 25 pct. af aktierne i Nordea Liv & Pension – dermed blev alle Nordea Liv & Pensions 300.000 kunder automatisk medejere af deres pensionsselskab. I april 2018 købte Velliv Foreningen 45 pct. af aktierne i Velliv, og i marts 2019 yderligere 11 pct., hvormed Velliv Foreningen så ejede 81 pct. I december 2019 blev Nordea købt helt ud, og Velliv Foreningen ejer nu 100 pct. af selskabet.
Alle Vellivs kunder er medlem af Velliv Foreningen, der har ca. 9 mia. kroner i ryggen.
Foreningen får desuden andel i Vellivs fremtidige overskud. Gennem medlemskabet af Velliv Foreningen har kunderne indflydelse på, hvordan afkastet herfra skal bruges.
Medlemmerne kan stille op til og stemme ved valgene til foreningens repræsentantskab og bestyrelse og dermed få direkte indflydelse på foreningens aktiviteter og ledelse.
Velliv har netop offentliggjort regnskab for 1. kvartal 2021. Det viser, at Velliv med Velliv Foreningen som ejer – har oplevet en markant vækst i indbetalingerne på ca. 60 pct. siden 1. kvartal 2018.
Velliv Foreningen har siden 2018 udbetalt mere end 1 mia. kr. i kontantbonus til Vellivs kunder