Realdania stiller nu større krav til støttemodtagerne for at sikre, at de bidrager til at sænke klimaaftrykket fra nybyggeri.
Det betyder, at bæredygtighedsanalyser og -certificeringer bliver standardkriterier, når bygge- og anlægsprojekter modtager støtte fra Realdania, og når foreningen selv opfører byggerier i regi af datterselskabet Realdania By & Byg.
”Realdania har gennem en lang årrække haft fokus på bæredygtighed bredt set. Lige som flere andre store offentlige og private bygherrer, mener vi, at tiden er moden til at tænke klimamæssig bæredygtighed ind som en standard, når der bygges – og ikke blot som en mulig tilføjelse. Særligt nu, hvor både de rette værktøjer og certificeringer er til rådighed og af en høj kvalitet. Klimamæssig bæredygtighed bliver dermed et grundfundament i vores støtte til byggeprojekter på linje med kriterier som kvalitet og nytænkning,” siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk i en pressemeddelelse.
I følge Nina Kovsted Helk bygger de nye kriterier ovenpå en allerede stor portefølje af indsatser og projekter i Realdania, som skal øge den klimamæssige bæredygtighed ved at sænke klimaaftrykket i byggeriet:
”Det har altid været vores ambition at indtænke bæredygtighed bredt forstået i de bygninger, vi bidrager med at opføre, og i det liv, der leves imellem dem. De seneste år har vi skruet op for dette og især det klimamæssige fokus og for indsatser, der kan nedbringe klimaaftrykket i byggebranchen. Vi har bl.a. støttet kommuner og almene boligorganisationer, så de kan have større fokus på grønne løsninger i en lang række byggeprojekter. Vi har støttet viden og forskning, der kan styrke cirkulært byggeri. Og vi har opført forsøgsbyggerier i Realdania By & Byg med fokus på både klimaaftryk og indeklima. Bare for at nævne et par eksempler,” siger hun.
En Ikke ubetydelig rolle
De nye bæredygtighedskriterier vil variere alt efter projektets størrelse, økonomi og Realdanias rolle. Det kan f.eks. være krav om, at der i forbindelse med byggeprojektet gennemføres en livscyklusanalyse, eller at byggeriet opnår en DGNB-certificering [Green Building Council Denmarks bæredygtighedsstand, red]. På den måde håber Nina Kovsted Helk, at Realdania kan agere katalysator og være med til at skubbe på brugen og videreudviklingen af de tilgængelige bæredygtighedsværktøjer og -certificeringer.
”Realdanias rolle og berøringsflader i byggebranchen er ikke ubetydelige. Både når vi selv agerer bygherrer, og når vi sammen med andre aktører arbejder for at udvikle det byggede miljø. Ved at gøre klimamæssig bæredygtighed til et kernekriterium i vores støtte fremover, håber vi at kunne inspirere både egne ansøgere, men også øvrige aktører i branchen til at prioritere klimamæssig bæredygtighed og i højere grad se det som en ’skal-opgave’ i stedet for en ’kan-opgave’,” siger Nina Kovsted Helk.
Hun understreger, at Realdanias nye bæredygtighedskriterier vil være rimelige og proportionelle i forhold til det enkelte projekt, således at kriterierne er mere ambitiøse for større byggerier og i projekter, hvor Realdania har en betydelig støtteandel.