Hvert år har omkring 65.000 børn i Danmark deres første skoledag. Men det, der gerne skulle være en glædelig dag, er for mange økonomisk trængte familier det modsatte.
Det er baggrunden for, at Poul Erik Bech Fonden over de næste fem år har valgt at donere seks millioner kroner til Dansk Folkehjælps projekt ’Skolestarthjælp’.
Ifølge Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp, er der et stort behov for skolestarthjælp til udsatte børnefamilier og enlige forsørgere i hele landet.
”I 2021 havde vi rekordmange ansøgere til skolestarthjælpen på landsplan. Derfor er vi meget glade for donationen på seks millioner kroner fra Poul Erik Bech Fonden, hvoraf de første to millioner falder i år, mens vi fremadrettet de følgende fire år får én million kroner. Det er vi yderst taknemmelige for, da vi nu er sikre på, at vi kan hjælpe endnu flere udsatte børn og familier med at få en god skolestart på lige fod med alle andre børn," siger Klaus Nørlem i en pressemeddelelse fra Poul Erik Bech Fonden.
Modtagerne af skolestarthjælp modtager blandt andet en skoletaske, en drikkedunk og en madkasse, et penalhus, en tablet og gavekort til køb af nyt tøj til en samlet værdi på 2.000 kroner.
Priser til to professorer
Professor og overlæge Merete Osler har gennem 40 år været en drivende kraft bag etableringen af Danmarks position som verdensførende inden for epidemiologisk forskning. I den anledning modtog hun forleden Marie & August Krogh Prisen 2022 for sin indsats.
Marie & August Krogh Prisen tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen, der uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, udgør 1,5 millioner kroner, hvoraf de 1,25 millioner kroner er øremærket til forskning, mens 250.000 kr. går til forskeren personligt.
Merete Osler fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, har pioneret den danske epidemiologiske forskning på et højt internationalt niveau med et særligt fokus på ulighed i sundhed og en forståelse af de bagvedliggende årsager til denne ulighed.
”Jeg er meget beæret over at modtage prisen og også glad for, at prisen går til en forsker inden for epidemiologien, som jeg har arbejdet med det meste af min karriere. Det er et forskningsområde, som er fantastisk at arbejde inden for i Danmark,” siger Merete Osler i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Jeg er meget beæret over at modtage prisen og også glad for, at prisen går til en forsker inden for epidemiologien, som jeg har arbejdet med det meste af min karriere
Merete Osler – Professor og overlæge, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Også Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2022 er netop blevet uddelt. Den går i år til professor og overlæge Pirjo Nuutila fra Turku Universitetet i Finland.
”Pirjo Nuutilas forskning har blandt andet givet en bedre forståelse af, hvordan insulinresistens påvirker glukoseoptaget i hjernen hos personer med diabetes, hvilket giver indsigt i, hvordan diabetes påvirker kognition. Hendes omfattende forskningsarbejde gør hende til en meget værdig modtager af Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2022,” siger formanden for priskomiteen, Anna Krook, der er professor ved Institutionen för Fysiologi och Farmakologi ved Karolinska Instituttet i Sverige.
Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris blev etableret i 1979 og er på 600.000 kroner – opdelt med 100.000 kroner som en personlig pris og 500.000 kr. til forskning eller udviklingsarbejde.
I forbindelse med prisoverrækkelsen holder Pirjo Nuutila en forelæsning om sin forskning i Reykjavik i midten af maj.
70 millioner til syv yngre forskere
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter i samme boldgade til Lundbeckfonden, som netop har uddelt ’LF Fellowships’ på tilsammen 70 millioner kroner til syv yngre forskere – fordelt med 10 millioner kroner til hver over en periode på fem år.
Fire af projekterne er inden for det neurovidenskabelige område, to drejer sig om cancerforskning, og et handler om kronisk nyresygdom.
Der er virkelig grund til at glæde sig over, at så mange talentfulde yngre forskere ønsker at gøre karriere her i landet
Line V. Kristensen – Scientific Project Manager, Lundbeckfonden
Ifølge Line V. Kristensen, der er Scientific Project Manager i Lundbeckfonden, afspejlede 2022-ansøgerfeltet en stor talentmasse.
”Der er virkelig grund til at glæde sig over, at så mange talentfulde yngre forskere ønsker at gøre karriere her i landet. Det viser, at den sundhedsvidenskabelige forskning står stærkt i Danmark,” siger Line V. Kristensen i en nyhed på Lundbeckfondens hjemmeside.
Støtte til ny udstilling på Vikingemuseet Fyrkat
Vikingemuseet Fyrkat, der er et frilandsmuseum i Himmerland, har både en ny udstilling og en opgradering af publikumsfaciliteterne på trapperne.
Det sker takket være en bevilling på 5,4 millioner kroner fra Nordea-fonden, hvor 1,6 millioner kroner går til etablering af en ny udstilling i den ene længe på Fyrkat Møllegård og de resterende 3,8 millioner kroner skal bruges på opgraderingen af publikumsfaciliteterne.
”Det er jo fantastisk, at bevillingen fra Nordea-fonden kan komme både museets gæster og de mange, der vandrer eller cykler ad Hærvejsruten, til gode. Hærvejen er i sig selv en historisk rute, så det giver god mening, at man opgraderer faciliteterne ved netop et museum, der kan formidle en spændende, stedbunden historie på ruten,” siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør ved Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af.
Hærvejen er i sig selv en historisk rute, så det giver god mening, at man opgraderer faciliteterne ved netop et museum, der kan formidle en spændende, stedbunden historie på ruten
Lars Christian Nørbach – Museumsdirektør, Nordjyske Museer
Hos Nordea-fonden glæder man sig over, at så mange både museums- og Hærvejsgæster får glæde af de nye faciliteter.
”Fyrkat-projektet bliver et vigtigt bindeled, der bidrager til at åbne et nyt, utrolig smukt område op, så langt flere lokale og besøgende kan komme ud i det fri – til oplevelser, vandring og cykling. Projektet er bredt funderet hos mange partnere, og vi glæder os over at der er en stærk sammenhæng med Hærvejen, så brugerne herfra får glæde af de nye faciliteter. Det bliver en kæmpe gevinst for alle borgere i området,” siger uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller i en nyhed på fondens hjemmeside.
Fondsmidler til forskning og uddannelse i produktionssektor
Vi fortsætter til Industriens Fond, som netop har indgået et strategisk samarbejde med Danish Advanced Manufacturing Research Center (DAMRC). I den forbindelse støtter fonden den strategiske videreudvikling af DAMRC med 25 millioner kroner, skriver DAMRC i en pressemeddelelse.
Om baggrunden for samarbejdet siger administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang:
”Vi skal blive ved med at udvikle industrien i Danmark. Produktionssektoren er en væsentlig del af dansk erhvervsliv og det skal være attraktivt for både små og store virksomheder at producere i Danmark. Derfor skal vi blive endnu bedre til at innovere og forny os. Banebrydende forskning og ny teknologi skal bruges hyppigere og bedre, og så skal sektoren hele tiden have adgang til kompetente medarbejdere, der også i fremtiden kan være med til at føre gode idéer ud i livet i de danske virksomheder.”
Samarbejdet og fondsmidlerne betyder, at DAMRC gennem forskning og innovation, og med yderligere fokus på modning og implementering af nye teknologier, kan tage større skridt og spille en mere aktiv rolle i videreudviklingen af den danske produktionsindustri. Og som et andet altafgørende element vil DAMRC også lave særlige tiltag for at udvikle nye efteruddannelsesmuligheder for medarbejderne i produktionssektoren.
”Vi skal ud på en rejse, hvor DAMRC transformeres fra nationalt vidensmiljø til et forsknings- og udviklingscenter, der om 10 år ser helt anderledes ud, end vi gør i dag. Vi skal i langt højere grad være med til at sikre, at den danske produktionssektor er forrest i feltet, når det handler om innovation og implementering af ny teknologi. På den måde får virksomhederne en konkurrencemæssig fordel på det internationale marked, og det er hovedformålet med vores arbejde,” siger Klaus Ørskov, CEO hos DAMRC.
Støtte til Julemærkehjemmenes madværksteder
Med en donation på 7,1 millioner kroner støtter Augustinus Fonden Julemærkehjemmenes madværksteder de næste fire år. Og det kommer ifølge en pressemeddelelse fra Julemærkefonden både børnene og deres familier til gode.
Det er vigtigt for børnenes trivsel, at de får et sundt og afslappet forhold til mad, og de lærer om det gode fællesskab, som et måltid skaber
Søren Ravn Jensen – Direktør, Julemærkefonden
I Julemærkehjemmenes madværksteder lærer børnene i fællesskab at tilberede retter og skabe en god måltidskultur. Undervisningen er bygget op, så alle børn får succesoplevelser i et køkken og oplever glæden ved at eksperimentere med råvarer og smag. Desuden er fællesskabet i fokus både under tilberedningen og under selve måltidet, hvor børn og voksne har god tid til at spise og tale sammen.
”Madværkstederne er en fast del at opholdet på et Julemærkehjem, hvor vi arbejder med børnenes forhold til mad i en pædagogisk ramme. Det er vigtigt for børnenes trivsel, at de får et sundt og afslappet forhold til mad, og de lærer om det gode fællesskab, som et måltid skaber. Derfor kommer Augustinus Fondens donation alle børn på Julemærkehjemmene og deres familie til gode,” siger direktør i Julemærkefonden Søren Ravn Jensen.
Augustinus Fonden har tidligere doneret støtte til at etablere køkkenfaciliteter på tre Julemærkehjem samt til implementering og drift af madværksteder på alle fem Julemærkehjem i en treårig periode.