Der blev i 2022 kun stiftet 16 nye erhvervsdrivende fonde i Danmark.
Det viser et udtræk fra cvr-registeret, som Fundats har foretaget.
Antallet af nye nåle på danmarkskortet over erhvervsfonde endte dermed noget lavere end i de seneste år. I perioden 2018 til 2021 blev der årligt stiftet henholdsvis 28, 30, 29 og 20 nye erhvervsdrivende fonde.
Når man kigger nærmere på de 16 senest stiftede erhvervsdrivende fonde viser det sig ligesom de forrige år, at konstruktionen bliver anvendt til meget andet og mere end at drive erhvervsvirksomhed.
Se den komplette liste over de 16 nye erhvervsdrivende fonde i tabellen under artiklen.
Samtidig er der en meget stor spændvidde i både de økonomiske muskler, de nye fonde har, og ikke mindst i de uddelingsmæssige formål, stifterne har formuleret.
Vil plante træer i nationalparker
På listen over nye erhvervsfonde står blandt andre Fonden Planetary Responsibility Foundation, der har som formål ”på almennyttigt grundlag at skabe en grønnere, sundere og mindre forurenet fremtid ved at bevare, beskytte og genopbygge vores naturlige verden globalt, hvorved der genoprettes en bæredygtig balance mellem mennesker og natur.”
Bag fonden står det i England bosiddende ejendomsudviklerpar Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find, hvis firma i forsommeren 2022 i forbindelse med en international ekspansion skiftede navn fra Elf Development til Alfa Development. I samme ombæring stiftede parret den nye erhvervsdrivende fond.
”Fondens mission er at plante hjemmehørende træer i udkanten af nationalparker i områder med høj biodiversitet for dermed at give jorden tilbage til naturen og indkapsle kulstof. Samtidig vil fonden skabe en international digital platform, hvor medlemmerne kan udbrede kendskabet til innovative og bæredygtige løsninger i ejendomsbranchen,” lød det i maj fra Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find ifølge mediet EjendomsWatch.
Her blev det samtidig oplyst, at virksomhederne under Alfa Development-paraplyen har forpligtet sig til at overføre op imod 100 millioner kroner til fondens aktiviteter over de næste 10 år.
Fondens mission er at plante hjemmehørende træer i udkanten af nationalparker i områder med høj biodiversitet for dermed at give jorden tilbage til naturen og indkapsle kulstof
Andreea Kaiser og Erik Ludvig Find – Stiftere af Fonden Planetary Responsibility Foundation
Fonden Planetary Responsibility Foundation er ikke den eneste af de nystiftede fonde, der har filantropisk blik for biodiversitet og bæredygtighed. Det gælder også Fonden The Savory Foundation, der ifølge fundatsen ønsker at ”støtte initiativer, der imødegår jordens klimakrise, genopretter og regenerer jorden, fremmer biodiversiteten og skaber levende jord samt sundt vand.”
Formanden for The Savory Foundation er den i USA bosiddende argentinske agronom Daniela Ibarra-Howell. Hun er samtidig CEO på Savory Institute, som ifølge instituttets hjemmeside arbejder for at ”facilitere regenereringen af verdens græsarealer og deres indbyggere gennem holistisk ledelse”.
Penge til kræftramte og julearrangementer
Lis og Jens Ove Sørensens Fond er navnet på en erhvervsfond, der så dagens lys i april 2022 i Frederikshavn med en registreret kapital på 26,5 millioner kroner.
Fondens uddelingsmæssige formål er ifølge oplysningerne i cvr-registret at yde økonomisk bistand til kræftramte personer og deres familier bosiddende i Brønderslev og Frederikshavn kommune. Derudover vil fonden støtte julearrangementer for hjemløse og ensomme samt kulturelle arrangementer i de samme to kommuner.
Når det gælder forvaltning af fondens formue, er formålet at eje kapitalandele i Neptun Holding i Dybvad og derigennem besidde og udøve den bestemmende indflydelse i datterselskaberne Vaskeriet Neptun og ejendomsselskabet Topheden samt at sikre fremgang, udvikling af og drift i Vaskeriet Neptun.
Formand for bestyrelsen i både Lis og Jens Ove Sørensens Fond og Vaskeriet Neptun er advokat Karsten Madsen, der samtidig er medlem af bestyrelsen i advokatfirmaet HjulmandKaptain og en række nordjyske virksomheder.
Fondens navn er selvsagt ikke nogen tilfældighed. Den nordjyske erhvervsmand Jens Ove Sørensen er direktør i selskabet Lis Sørensen Holding, som i 2015 overtog samtlige aktiver i Vaskeriet Neptun, hvor Jens Ove Sørensen også i en kort periode var direktør.
At ejerskabet af vaskeriet, som sørger for rent sengelinned og håndklæder til nord- og midtjyske hoteller og restauranter, skulle overgå til en erhvervsdrivende fond, løftede Karsten Madsen allerede sløret for i en pressemeddelelse, der blev gengivet i flere lokalmedier i Frederikshavn i juli 2021.
Her forklarede Karsten Madsen, at både coronakrisen og en brand i sommeren 2020 havde været hård ved vaskeriets økonomi, og derfor blev der ifølge vaskeriets formand i efteråret 2020 sat gang i arbejdet med en turnaround.
”Glædeligvis har virksomhedens ejer haft den nødvendige økonomi og tålmodighed til at tænke langsigtet, og det er årsagen til, at virksomheden med 20 vigtige arbejdspladser i Dybvad nu kan fortsætte og endda ekspandere i de kommende år,” sagde Karsten Madsen og tilføjede, at den iværksatte plan indebærer, at ejerskabet af vaskeriet overgår til den nye erhvervsdrivende fond.
Tobakspenge til glæde for Svendborg-området
Mens Lis og Jens Ove Sørensens Fond har sit almennyttige fokus i Nordjylland, vil en anden af de nystiftede erhvervsdrivende fonde, Halberg-Fonden, særligt tilgodese lokalsamfundet i Svendborg og omegn.
Bag fonden, der er registreret med en kapital på næsten en halv milliard kroner, helt præcis 486 millioner kroner, står tobaksfamilien Halberg, som er kendt for Mac Baren Tobacco Company opkaldt efter virksomhedens berømte pibetobak.
I begyndelsen af 2021 døde tobaksmilliardæren Henrik HaIberg, der var fjerdegenerationsejer af familievirksomheden Halberg A/S, og efterlod et familieimperium gennem koncernen Harald Halberg Holding.
Og så er der det almennyttige, som har mere at gøre med kultur, kunst, musik og foreninger
Frederik Halberg – Administrerende direktør, Harald Halberg Holding
Holdingselskabets administrerende direktør Frederik Halberg fortalte i marts 2022 til Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans, at fonden vil dele ud til almennyttige og velgørende formål, uden at det på det tidspunkt endnu var blevet formuleret, hvad det mere konkret er for initiativer i Svendborg og omegn, der kan blive tilgodeset.
”Der er et socialt aspekt. Det vil sige, at det for eksempel kan være tale om udsatte familier og børn. Og så er der det almennyttige, som har mere at gøre med kultur, kunst, musik og foreninger,” sagde Frederik Halberg til Finans og føjede til, at der formentlig bliver tale om årlige uddelinger i størrelsesordenen fire-fem millioner kroner.
Skaber oplevelser ved gammel vikingeborg
Kultur er også omdrejningspunktet for Borgring Fonden, som specifikt skal føre et museumsprojekt kaldet Borgring Oplevelsescenter i Lellinge vest for Køge ud i livet.
Fondens formål er at opføre, eje og stå for driften af de bygninger og anlæg, der skal opføres i forbindelse med den tidligere beliggende vikingeborg.
Det økonomiske fundament for Borgring Oplevelsescenter er blandt andet baseret på fondsstøtte. Oplevelsescentret har et budget på 50 millioner kroner og har tidligere ud over massiv støtte fra Køge Kommune fået 15 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og tre millioner kroner fra Knud Højgaards Fond.
Det 1.800 kvadratmeter store oplevelses- og forskningscenter i Lellinge åbner ifølge dets hjemmeside i foråret 2024.
En anden af de nye erhvervsfonde fra 2022, som springer i øjnene, er Den Erhvervsdrivende Fond Frysehuset.
Frysehuset er navnet på en ejendom i Hjørring, der tidligere har fungeret som remise og siden som frysehus. Fondens formål er at omdanne huset til et almennyttigt samlingspunkt særligt for borgerne i Vendsyssel. Og står det til den nye fond, kan Frysehuset blive den fysiske ramme for dels børn og unges fysiske, sportslige og kreative kulturelle udfoldelser, dels for en bred vifte af kulturelle og sociale aktiviteter, konferencer, koncerter, kirkelige arrangementer og udstillinger.
Vil fremme mental sundhed
I Roskilde har Fonden Sct. Hans Have set dagens lys.
Den har som formål at fremme mental sundhed gennem natur, kultur og inkluderende arbejdsfællesskaber – samt at ”fremme afstigmatisering, rehabilitering og modvirkning af institutionsskader for patienter fra psykiatrien,” som det hedder i formålsparagraffen.
Bestyrelsen har vurderet, at en fond er en mere robust konstruktion end en forening
Tina Unger – Direktør, Fonden Sct. Hans Have
Indtil 31. december 2022 var Sct. Hans Have en forening. Når der nu i stedet er stiftet en erhvervsdrivende fond, skyldes det ifølge fondens direktør Tina Unger, at det er en mere ”robust konstruktion”.
”Sct. Hans Have har været i udvikling siden 2014 og er nu af en sådan størrelse, at der er behov for at styrke grundlaget for havens aktiviteter, som omfatter en café, et gartneri, en butik og en række formidlingsaktiviteter. Vi er oppe på at have 12 ansatte og 50 meget aktive frivillige, som blandt andre er nuværende og tidligere patienter fra det psykiatriske hospital Sankt Hans, samt ledige. Bestyrelsen har vurderet, at en fond er en mere robust konstruktion end en forening,” siger Tina Unger.
Hun pointerer, at medlemsdemokrati i en forening betyder, at det er de medlemmer, der møder op, der bestemmer retningen.
”Vi vil rigtig gerne samarbejde med de borgere, hvis hjerte banker for Sct. Hans Have, men de skal ikke kunne bestemme havens fremtid. Så derfor er der stiftet en fond og udpeget en ny bestyrelse for fonden, som sætter retningen fremadrettet ud fra det bundne formål, der er blevet formuleret i forbindelse med stiftelsen,” forklarer Tina Unger.
Fonden Sct. Hans Have kommer ikke til at foretage uddelinger, og den kan ikke ansøges om penge, understreger direktøren. Bestræbelserne på at fremme mental sundhed vil ske gennem aktiviteter, som fondens bestyrelse og medarbejderne i Sct. Hans Have tager initiativ til.