Der er lagt i støbeskeen til kampvalg som aldrig før i Realdanias historie, når der den 28. oktober, 29. oktober og 26. november er indkaldt til valg til repræsentantskabet i Realdania i tre geografiske valggrupper.
Foreløbig er de opstillede kandidater offentliggjort for Område 3 – Fyn/øerne og Område 10 – Østsjælland/Bornholm. I førstnævnte område er der hele syv selvopstillere ud over bestyrelsens egne fem kandidater. Og på Østsjælland/Bornholm er der fem selvopstillere ud over bestyrelsens seks kandidater. Kandidatlisten for Område 7 – Midt- og Vestjylland er ikke offentliggjort endnu.
Men med 12 selvopstillere alene i to offentliggjorte områder når interessen for at blive en del af repræsentantskabet i Realdania helt nye højder. Kigger man tilbage i historikken for den filantropiske forening har der de 15 foregående år været i alt 56 selvopstillere. I 2019 var der dog kun et medlem der valgte at tage kampen op mod bestyrelsens kandidater ved årets fire valg. I 2018 var kun tre medlemmer selvopstillere.
To kandidater fra Demokratisk Erhvervsnetværk
Men hvem er de så – årets selvopstillere til de i alt 17 ud af 109 repræsentantskabspladser, der skal besættes i de tre geografiske valgområder?
I såvel Område 3 som 10 er der en kandidat opstillet via Demokratisk Erhvervsnetværk, der arbejder for at styrke de demokratiske strukturer i medlemsbaserede virksomheder og i den foreningsdrevne del af erhvervslivet. Til gavn og interesse for både klimaet, gode arbejdspladser, samfundet og virksomhederne.
På Fyn/øerne gælder det Jesper Kiel, koordinator hos fagforbundet Prosa og mangeårigt medlem af byrådet for Enhedslisten i Svendborg Kommune, og på Østsjælland/Bornholm Morten Torbjørn Andersen, presseansvarlig for Enhedslisten i Folketinget.
Flere medlemmer skal inviteres indenfor – og de skal have mulighed for indflydelse.
Morten Torbjørn Andersen
”Realdania er en stor og vigtig spiller, og både Jesper og jeg er med i Demokratisk Erhvervsnetværk, men bliver vi valgt, sidder vi på vores eget mandat, hver især,” forklarer Morten Torbjørn Andersen.
Han stiller personligt op til repræsentantskabsvalget for at arbejde for en udvikling med flere områder, hvor fællesskab, bæredygtige boformer og den grønne omstilling er en gennemgående tanke.
”Jeg ønsker, at Realdania i endnu større udstrækning bliver en frontløber i forhold til at styrke fællesskab, bæredygtighed og den grønne omstilling. Samtidig ønsker jeg, at demokratiet i Realdania bliver udvidet. Flere medlemmer skal inviteres indenfor – og de skal have mulighed for indflydelse,” siger han.
Digitale valg og uddelinger på valgmøder
Som medlem af repræsentantskabet i Realdania består ens opgave i at godkende årsrapporten og vælge bestyrelse og revision. Uddelingsstrategien har repræsentantskabet ingen indflydelse på – med mindre der gennemføres vedtægtsændringer.
”Jeg byder mig nu til som kandidat med de erfaringer, holdninger og værdier, jeg har. Kommer jeg ind i repræsentantskabet, vil jeg gøre min indflydelse gældende efter bedste evne. Jeg tror egentlig, der er nogle muligheder allerede, men at jeg på et tidspunkt skulle foreslå ændringer i vedtægterne, vil jeg slet ikke afvise. Det ville i så fald nok handle om at udvide medlemsdemokratiet og medlemmernes muligheder for indflydelse på forskellige niveauer,” siger Morten Torbjørn Andersen.
Han mener, at demokratiet i Realdania skal åbnes mere op. Fordi et stærkt demokrati giver bedre løsninger og mere involvering.
”Se på valggruppe 10. Det er ærgerligt, at det kun er to-tre procent af medlemmerne, der deltager i forhold til repræsentantskabsvalget. Jeg så gerne, at man tænkte nyt. Det kunne for eksempel være ved at digitalisere valget, så flere kan være med. Man skal i hvert fald sænke barren, så det er nemmere at stige ombord i foreningsdemokratiet.”
Morten Torbjørn Andersen mener også, at Realdania kunne lægge flere beslutninger ud til medlemmerne.
”Hvorfor ikke uddele noget af afkastet på valgmøderne? Eller gennem en digital løsning, hvor alle medlemmer kan være med? Det tror jeg kunne skabe mere engagement og ejerskab. Tag sådan noget som ‘Underværker’. Et rigtig godt projekt med en god tilgang. Det ser jeg gerne mere af, og det kunne sagtens forankres mere hos medlemmerne.”
Bæredygtighed og mødet mellem mennesker
De øvrige kandidater er ikke på samme måde koordineret, men stiller op som enkeltpersoner af mange forskellige grunde. På Fyn stiller blandt andet den 65-årige overlæge og freelancejournalist Birgitte Vange op.
”Realdania laver et rigtig godt stykke arbejde, og foreningen arbejder med en masse vigtige ting; bevaringsværdige bygninger, bæredygtighed, klima, livet mellem husene. Jeg vil gerne ind i repræsentantskabet for at blive klogere, men også for at skubbe nogle bolde ind i forhold til, hvordan man fremmer dialog mellem grupper af mennesker – unge/gamle, etniske danskere/indvandrere mv. Så mit fokus vil være, hvordan vi får skabt nogle rum, der kan imødegå ensomhed og danne ramme om nogle møder mellem forskellige typer mennesker,” siger Birgitte Vange.
I en filantropisk forening som Realdania er det vigtigt, at medlemmerne i repræsentantskabet afspejler bredden i medlemmerne – både aldersmæssigt og professionsmæssigt.
Fedder Skovgaard
Den 49-årige enterprisearkitekt Fedder Skovgaard er en anden kandidat på Fyn. Han sidder i forvejen i bestyrelsen for Nef Fonden og er medlem af repræsentantskabet i både Nef Fonden og Folkesparekassen.
”Jeg stiller op til repræsentantskabet i Realdania, fordi jeg gerne vil styrke demokratiet i en spændende forening, og i en filantropisk forening som Realdania er det vigtigt, at medlemmerne i repræsentantskabet afspejler bredden i medlemmerne – både aldersmæssigt og professionsmæssigt.”
”Jeg vil gerne arbejde for endnu større fokus på bæredygtighed og på, at Realdania i endnu højere grad kigger uden for de store byer. Jeg så gerne foreningen støtte flere projekter i landsbyerne, men jeg har ingen planer om at foreslå vedtægtsændringer,” siger Fedder Skovgaard.
Lokale uddelinger og mindre projekter
En anden kandidat på Fyn er den 35-årige Andreas Munch Møller, selvstændig konsulent og tidligere konservativt byrådsmedlem for Konservative i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han sidder i forvejen i repræsentantskabet for Energi Fyn, Forenet Kredit, Norlys og Velliv Foreningen, og han er samtidig delegeret for Østifterne.
”Realdania er en særdeles interessant forening, fordi man her bruger filantropisk kapital til at skabe byrum. Kommer jeg ind i repræsentantskabet, vil jeg gerne arbejde for bybevaring, klima og grøn omstilling, og jeg vil ikke afvise, at jeg vil arbejde for vedtægtsændringer. Ofte støtter Realdania meget store projekter, her kunne jeg godt tænke mig et større fokus på mindre projekter, der også kom landsbyerne til gode,” siger Andreas Munch Møller.
Decentrale uddelinger ville være en måde at få repræsentantskabet til at arbejde og engagere sig noget mere på.
Andreas Munch Møller
”I Forenet Kredit har vi arbejdet en del med demokratispørgsmålet, og umiddelbart er det mit indtryk, at demokratiet fungerer godt i Realdania, og det er vigtigt at understrege, at der ikke kun er en god måde at lave demokrati på. Jeg er for eksempel tilhænger af fremmødevalg, men måske man skulle udvide fremmødevalgene, så der her i mit område ikke bare var et valgmøde i Odense, men også et i Svendborg og på Langeland, så flere fik mulighed for at deltage.”
”Samtidig kunne det være interessant med nogle lokale uddelinger. Det er fint nok med alle de store projekter, men nogle små puljer med decentrale uddelinger ville være en måde at få repræsentantskabet til at arbejde og engagere sig noget mere på,” mener Andreas Munch Møller.
Vil gå hele vejen
På Østsjælland/Bornholm stiller blandt andet Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening op.
Jeg har ambitioner om at gå hele vejen og blive en del af bestyrelsen
Per Kølster
Valg i Realdania
- Alle, der ejer fast ejendom i Danmark, kan blive gratis medlem af Realdania. I øjeblikket har den filantropiske forening ca. 165.000 medlemmer.
- Alle medlemmer kan stille op til repræsentantskabet med i alt 109 repræsentanter.
- 60 af repræsentanterne vælges af Realdanias medlemmer ved valgmøder i 10 geografiske valgområder.
- 42 medlemmer vælges af seks faglige valggrupper.
- De syv resterende medlemmer vælges af repræsentantskabet efter indstilling fra en række særlige interesseorganisationer som Dansk Byggeri og Akademisk Arkitektforening.
- I såvel hver af de geografiske og faglige valggrupper er der valg hvert fjerde år.
- I år er der valg i tre geografiske og en faglig valggruppe.
”Realdania er en meget stor spiller med en spændende rolle i samfundet. Jeg har været tæt på Realdania i en årrække – både via forskellige projekter, men også i samarbejdet om Collective Impact om ‘Bedre brug af det åbne land’, og jeg er meget begejstret for Realdania. Så jeg stiller op, fordi jeg gerne vil være med til at understøtte den udvikling, Realdania kører med den grønne dagsorden. Det er første gang, jeg stiller op, men jeg har ambitioner om at gå hele vejen og blive en del af bestyrelsen,” fortæller Per Kølster.
Om selvopstillerne får held med at slå bestyrelsens foreslåede kandidater, må tiden vise. Realdania har indkaldt til fysiske valgmøder, men om valgene overgår til skriftlige valg eller bliver udskudt på grund af corona, vides endnu ikke.