Velfærdsudfordringer er der nok af i Danmark. Og ambitionen hos en nystiftet erhvervsdrivende fond ved navn Fonden for Sociale Investeringer er at kunne afhjælpe nogle af udfordringerne.
Det skal ske i tæt samarbejde med den offentlige sektor, især de danske kommuner, og ifølge fondens administrerende direktør Thit Aaris-Høeg er mange kommuner meget positivt stemt over for både nye samarbejder og nye finansieringsformer.
”Formålet med Fonden for Sociale Investeringer er at afhjælpe forskellige velfærdsudfordringer og støtte sårbare og udsatte mennesker – og samtidig levere et afkast, som kan geninvesteres i fondens projekter eller uddeles til gode formål,” siger Thit Aaris-Høeg til Fundats.
Den erhvervsdrivende fond har til huse i Københavns Nordvestkvarter. Den er ejet af sit formål og har ud over sin direktør en bestyrelse med advokat Kurt Bardeleben som formand. I ryggen har Fonden for Sociale Investeringer stiftelseskapital fra Bikubenfonden og Tuborgfondet.
”Fonden arbejder gerne sammen med investorer, som prioriterer det sociale område og et socialt afkast. Vi anerkender målet om finansielle afkast, men vores samarbejdspartnere må gerne have en ambition om også at levere socialt afkast og ligesom os have en interesse i at gøre noget ved vores fælles velfærdsproblemer. Mange kommuner står over for store demografiske og omsorgsmæssige udfordringer, og der er brug for at tænke større, end man traditionelt set har gjort. Der er simpelthen brug for andre måder at tænke løsninger på samfundets udfordringer,” mener Thit Aaris-Høeg.
Vil hjælpe flere indvandrerkvinder i arbejde
‘Kvinder i job’ er navnet på det første projekt, som den nystiftede erhvervsdrivende fond går i gang med. Projektet omhandler de indvandrerkvinder, som står uden for det danske arbejdsmarked, og fondens målsætning er, at så mange som muligt af de 80.000 kvinder udskifter en tilværelse på passiv forsørgelse med et job.
Mange kommuner står over for store demografiske og omsorgsmæssige udfordringer, og der er brug for at tænke større, end man traditionelt set har gjort.
Thit Aaris-Høeg – administrerende direktør, Fonden for Sociale Investeringer
Forud for projektet er der på baggrund af en bevilling fra Bikubenfonden gennemført et større pilotprojekt sammen med Ikea, De Forenede Dampvaskerier samt Odense og Frederiksberg kommuner, hvor metoder og businesscase er blevet udviklet og afprøvet. Metoderne i ‘Kvinder i job’ er udviklet i søsterorganisationen Fonden for Socialt Ansvar, der til daglig driver den frivillige indsats Bydelsmødrene.
”Vi har igennem vores indsats med Bydelsmødrene 10 års erfaring med empowerment af indvandrerkvinder, herunder at flytte dem både tættere på det danske system samt på job og uddannelse. Stiftelsen af Fonden for Sociale Investeringer og igangsætningen af ‘Kvinder i job’-projektet gør det muligt for os – i samarbejde med erhvervsliv og kommuner – at hjælpe de tusindvis af kvinder med minoritetsbaggrund, som i øjeblikket står uden for arbejdsmarkedet”, siger Thit Aaris-Høeg.
Hun ønsker ikke at være alt for specifik omkring, hvad succeskriteriet er for projektet.
”Projektet er en succes, hvis vi får hjulpet flere indvandrerkvinder i arbejde og dermed hjælper med til at afhjælpe et stort problem. Jeg vil ikke sætte konkrete tal eller procenter på, hvornår projektet er en succes, men hidtil har succesraten med at få de her kvinder i job ikke været særlig god, så der skal ikke meget til at forbedre den nuværende status,” siger Thit Aaris-Høeg.
Kommuner og fond deler besparelse
For fonden er der ikke kun en social og menneskelig gevinst, men også et økonomisk udbytte i at skaffe så mange indvandrerkvinder som muligt i job.
Vi har en forhåndsaftale med kommunerne om, at den besparelse deler de procentvis med os.
Thit Aaris-Høeg – administrerende direktør, Fonden for Sociale Investeringer
”Vi hjælper kommunerne med en velfærdsydelse, og det giver en kommunal besparelse, når kvinderne går fra overførselsindkomster og ind på arbejdsmarkedet. Vi har en forhåndsaftale med kommunerne om, at den besparelse deler de procentvis med os,” forklarer Thit Aaris-Høeg.
Ud over at være direktør i Fonden for Sociale Investeringer, er hun også direktør i Fonden for Socialt Ansvar. Mens et afkast er velkomment i den nystiftede erhvervsdrivende fond, arbejder Fonden for Socialt Ansvar med frivilligt socialt arbejde, hvor hjælpen til udsatte og sårbare borgere kommer fra ildsjæle ad frivillighedens vej.
”Så når aktiviteterne er spredt ud over to fonde, er det for at skille tingene ad. Kort sagt omhandler den ene fond betalt arbejde og den anden frivilligt, socialt arbejde,” forklarer Thit Aaris-Høeg.