Artiklen er opdateret d. 30. marts med information om, at bestyrelsen i Folkemødet mødes den 3. april.
”Hvilke overnatningsmuligheder har jeg under Folkemødet?” og ”Hvordan kommer du til Folkemødet?” Sådan lyder nogle af spørgsmålene på toppen af hjemmesiden for Folkemødet 2020 i Allinge på Bornholm.
Hjemmesiden går således hånd i hånd med den seneste udmelding fra Folkemødets ledelse om, at det trods den corona-krise, som har lagt store dele af det danske samfund ned foreløbig frem til 2. påskedag, fortsat er forventningen at holde Folkemøde 2020 i dagene fra den 11. til 14. juni.
Mange danske fonde optræder hvert år på den lange liste over arrangører af debatter og andre events i Allinge, og inden corona overtog dagsordenen i Danmark, havde en række fonde også brugt mange ressourcer på at planlægge dette års deltagelse. Men med en offentlig sektor, som er sat delvis i stå, og en forlængelse af forbuddet om at være forsamlet flere end ti mennesker er spørgsmålet, om det stadig er realistisk at kalkulere med at skulle til Allinge om mindre end tre måneder?
Blandt de fonde, Fundats har talt med, er meldingen nogenlunde enslydende: Fondene afventer meldingerne fra myndighederne og fra Folkemødets ledelse, inden de går videre med planlægningen af deltagelsen i et arrangement, som i 2019 samlede et rekordstort antal besøgende, nemlig 114.000 mennesker fordelt over fire dage.
Novo Nordisk Fonden: Skal være sundhedsmæssigt forsvarligt
Steffen P. Lüders, der er kommunikationschef i både Novo Nordisk Fonden og Novo Holding, sætter allerede nu spørgsmålstegn ved, om det kan lade sig gøre at gennemføre Folkemødet på sundhedsmæssigt forsvarlig vis.
”Vi følger naturligvis nøje udviklingen og afventer en udmelding fra arrangørerne. Det vil være superærgerligt, hvis Folkemødet bliver aflyst, men konceptet med at bringe mange tusinde mennesker sammen på et lille areal med debatter i mindre telte siddende tæt sammen skal jo også kunne gennemføres forsvarligt sundhedsmæssigt,” siger Steffen P. Lüders til Fundats.
Han tilføjer, at også gennemførslen af Novo Nordisk Fondens øvrige aktiviteter de kommende måneder justeres alt efter myndighedernes anbefalinger.
I min indbakke har jeg heldigvis fem-seks ideer fra partnere og ganske almindelige gæster, som foreslår ting, vi kunne lave i stedet for, hvis corona-krisen strækker sig lang tid frem.
Mads Akselbo Holm – direktør, Foreningen Folkemødet
Kommunikationsdirektør Regitze Reeh fra Lundbeckfonden fastslår, at fonden er så langt i sin planlægning, at aktiviteterne på Folkemødet i uge 24 ”sagtens kan gennemføres.” Men hun er samtidig opmærksom på, at der er en stor risiko for, at arrangementet bliver aflyst, og derfor arbejder Lundbeckfonden parallelt med andre spor.
”Vi har faktisk været i gang med at planlægge en række events til Folkemødet 2020 lige siden sidste års arrangement, og vi har allerede booket fly, færge, debattelt og et sommerhus. Vi kan fortsætte planlægningen, men vi kan også aflyse. Foreløbig holder vi vejret og afventer eventuelle nye meldinger fra arrangørerne,” siger Regitze Reeh.
I kølvandet på, at Lundbeckfonden også har aflyst og udskudt en række andre arrangementer i marts og april, vurderer hun p.t., at Lundbeckfonden formentlig ikke skal til Allinge i juni.
”Lige nu virker juni meget tæt på, og jeg synes, det er svært forestille sig, at alt er tilbage ved normalen i juni, og at Folkemødet 2020 bliver gennemført,” siger Regitze Reeh.
Realdania forholder sig endnu ikke til planer for juni
Administrerende direktør Jesper Nygård i den filantropiske forening Realdania har endnu ikke brugt meget tid på at spekulere over, om Folkemødet i juni gennemføres.
”Vi er lige nu i fuld gang med at flytte eller aflyse arrangementer i marts og april, blandt andet nogle af de mange arrangementer for vores medlemmer. Vi er slet ikke nået til at forholde os til juni endnu,” siger Jesper Nygaard.
Gennemføres Folkemødet i uge 24, bliver det for Realdanias vedkommende med dialog og samtaler med fokus på løsningen af blandt andet klimaudfordringer, det stigende havvand og FN's 17 verdensmål.
”Folkemødet er jo indtil videre ikke aflyst, og derfor har vi ikke foretaget os noget i den anledning. Det er klart, at vi i vores planlægning af nye arrangementer tager højde for den nuværende situation, og nye kommende arrangementer planlægges med en rigtig god buffer til den nedlukningsperiode, vi kan se foran os. Vi holder selvfølgelig nøje øje med myndighedernes udmeldinger og følger deres anbefalinger,” understreger Jesper Nygård.
Mens hverken Carlsbergfondet eller Nordea-fonden for nuværende ønsker at medvirke i en artikel om den fortsatte deltagelse i – eller eventuelle alternativer til – Folkemødet i lyset af corona-krisen, pointerer direktør i Egmont Fonden Henriette Christiansen i en mail, at den nuværende helt ekstraordinære situation kræver, at ”alle følger og tager myndighedernes anvisninger meget alvorligt.”
”Det er den eneste måde, vi får stoppet smittekæden på og sikrer, at vi kommer bedst muligt igennem krisen. I Egmont Fonden følger vi udviklingen nøje og afventer myndighedernes anvisninger,” skriver Henriette Christiansen til Fundats.
Folkemøde-arrangør lover ”rettidig udmelding”
Ifølge direktør i Foreningen Folkemødet Mads Akselbo Holm er der trods den seneste udmelding fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet mandag eftermiddag om, at den delvise nedlukning af Danmark forlænges frem til 13. april, ikke ændret ved opfattelsen af, at Allinge 11.-14. juni er rammen om Folkemødet 2020.
”Vi følger udviklingen nøje og er i tæt dialog med myndighederne. Dags dato er vores forventning fortsat, at vi kan lave Folkemøde i uge 24. Omvendt må jeg også sige, at selv, hvis corona-krisen forsvandt i morgen, ville den komme til at påvirke Folkemøde 2020, og i lyset af den nuværende situation er vi allerede i gang med at diskutere, om Folkemødet i år fuldstændig kommer til at ligne det, vi plejer at holde i uge 24,” siger Mads Akselbo Holm til Fundats.
I forhold til de fonde, politiske partier, interesse- og græsrodsorganisationer samt andre i det brede spektrum af arrangører, er Mads Akselbo Holm meget bevidst om, at der er grænser for, hvor tæt på uge 24 en eventuel aflysning kan ske.
”Vi vil komme med en rettidig udmelding, hvis billedet ændrer sig i forhold til afholdelse af Folkemødet. Jeg er klar over, at der er vidt forskellige smertegrænser for, hvor lang tid man kan vente. Men vi vil forsøge at finde et tidspunkt, hvor vi respekterer, at de mange arrangører skal have mulighed for at kunne agere, hvis krisen bliver ved med at udvikle sig, og vi derfor må aflyse. Det handler blandt andet om at vise respekt for arrangørernes deadlines og de udgifter, som vi ved, at arrangørernes deltagelse på Folkemødet er forbundet med. Vi kommer jo ikke til at fremstå særlig pænt, hvis vi kører videre som om, intet er hændt – for så kort tid efter at melde ud, at det alligevel ikke bliver ikke til noget,” siger Mads Akselbo Holm.
Han vil ikke sætte dato på deadline for, hvornår Foreningen Folkemødet senest kan finde på at aflyse eller ændre dette års arrangement.
”Både bestyrelsen og jeg som direktør har en forpligtelse til at ramme en rettidighed. Indtil videre vil jeg ikke oplyse en dato. Men vi mener ikke, at tiden er kommet endnu, hvor vi skal ændre i vores opfattelse af, at folkemødet gennemføres,” pointerer Mads Akselbo Holm.
Flere ideer til alternative folkemøder
Bestyrelsen mødes den 3. april for at diskutere afholdelsen af Folkemødet 2020, og som konsekvens af usikkerheden er det besluttet at rykke nogle af de praktiske deadlines to uger frem fra den 3. april til den 17. april.
– Alt fra koncerter til EM i fodbold og De Olympiske Lege i juli-august bliver i disse dage aflyst. Hvorfor er det så stadig realistisk at gennemføre et arrangement med over 100.000 deltagere, som blandt andet sidder tæt sammen i små telte?
”Selvom vi er rigtig glade for at have nået den størrelse, vi har, er forudsætningerne for EM i fodbold og OL væsentligt anderledes. Folkemødet er en national begivenhed på linje med Roskilde Festival og andre store festivaler. Det, der er vigtigt for os, er, at der indtil videre er udstukket retningslinjer fra myndighedernes side vedrørende de kommende 14 dage. Vi er med på, det her ikke er overstået om 14 dage eller tre uger. Men vi skylder hele interessentlandskabet løbende at følge med i, hvad der sker, og det foregår i tæt dialog med myndighederne. På den baggrund fastholder vi forventningen om at gennemføre Folkemødet i uge 24,” siger Mads Akselbo Holm.
– Har I en plan B, hvis det ikke er forsvarligt at samle folk i Allinge? Kan man for eksempel forestille sig et virtuelt folkemøde?
”Jeg tror, vi har både en plan B, C, D og E. I min indbakke har jeg heldigvis fem-seks ideer fra partnere og ganske almindelige gæster, som foreslår ting, vi kunne lave i stedet for, hvis corona-krisen strækker sig lang tid frem. Jeg synes, at vi skylder at løbe med nogle af de bolde, der bliver kastet op til os, så nogle af tingene arbejder vi allerede nu på,” siger Mads Akselbo Holm.
Blandt ideerne er et virtuelt folkemøde og et koncept med møder for små grupper af mennesker fordelt over hele landet.