Hvor mange sager om ligestillede uddelingsformål har Civilstyrelsen egentlig afgjort? Og har fondsmyndighedens praksis været konsistent over årene?
Det er nogle af de spørgsmål, som bestyrelsen i Det Nissenske Familiefond har ønsket svar på i forbindelse med den principielle sag om ligestillede uddelingsformål, som skal afgøres i Højesteret.
Med henvisning til gældende praksis har Civilstyrelsen påbudt fonden over tid at uddele lige så meget til sit almennyttige formål, som der uddeles til efterkommere af fondens stifter, Paula Nissen. Den praksis har fonden brugt størstedelen af 1,1 mio. kr. til at få gransket af advokater.
”Omkostningernes størrelse skyldes, at Civilstyrelsen fremlagde et dokument under sagens behandling i Østre Landsret, der belyste Civilstyrelsens administrative praksis. Da dette dokument rejste en række spørgsmål, anmodede vores advokat i to omgange om aktindsigt i samtlige sager, Civilstyrelsen var bekendt med, dækkende både perioden forud for fondslovens vedtagelse og perioden herefter, hvor der fra myndighedsside er rejst krav om ligelig uddeling til forskellige formål,” siger fondens bestyrelsesformand Frank Borch-Olsen i et e-mail-svar til Danmarks Fonde.
Ifølge dommen fra Østre Landsret går Civilstyrelsens praksis 14 år tilbage og dækker 36 sager, hvor styrelsen har stillet krav om ligelig uddeling til ligestillede formål.
Fondens advokatudgifter til sagen
år 2015: 267.928 kr.
år 2016: 479.117 kr.
år 2017: 406.360 kr.
I alt: 1.153.405 kr.
Kilde: Årsregnskaber for Det Nissenske Familiefond
”Efter at have gennemgået det omfattende materiale modtaget gennem aktindsigt i et tocifret antal sager kunne det konstateres, at Civilstyrelsens krav om ligelig uddeling er baseret på en restriktiv udvikling i den administrative praksis, der ikke kan spores længere tilbage end til 2004, og dermed ca. 20 år efter den første fondslov trådte i kraft. Det er i høj grad dette omfattende arbejde, der var nødvendiggjort af Civilstyrelsens notat, der har udløst advokathonoraret i den nævnte størrelse,” siger Frank Borch-Olsen.
’Bør’ bliver til ’skal’
Fondens advokater hos Kromann Reumert kommer i deres undersøgelse frem til, at Civilstyrelsen ad flere omgange har skærpet ordlyden i deres afgørelse i sager om ligestillede formål.
I begyndelsen brugte Civilstyrelsen formuleringer om at der er sket en ”al for høj prioritering” og der derfor ”burde uddeles i større omfang” til øvrige ligestillede formål.
Senere fremgår det af afgørelser, at der påhviler bestyrelsen en forpligtelse til at uddele ”nogenlunde ligeligt” til alle fondens formål.
Desuden har Kromann Reumert konstateret en udvikling siden 2010, hvor styrelsen i stort set samtlige afgørelser anvender formuleringer som ”skal/må” i stedet for ”bør” og har indført et krav om ”ligelig uddeling” til ligestillede formål i stedet for formuleringer om udeladelse af ”ensidig begunstigelse” af et formål.
Disse pointer blev understreget under proceduren fra fondens advokater i Østre Landsret:
”Sammenfattende må det konkluderes, at Civilstyrelsen 25 år efter fondslovens indførelse udvikler en ny og meget restriktiv administrativ praksis, og der ses hverken i lovens ordlyd, forarbejderne hertil eller forudgående praksis at være skabt hjemmel til denne restriktive udvikling, og som Civilstyrelsen alene begrunder med henvisning til den nyere litteratur, der omvendt ukritisk blot har gengivet udviklingen i fondsmyndighedernes praksis,” anførte fondens advokater ifølge udskriften fra Østre Landsrets dombog.
Landsretten fastslog dog, at der i tilfældet med Det Nissenske Familiefond slet ikke var tale om ligestillede formål. Retten tog derfor ikke stilling til i hvilket omfang en fond er forpligtet til at uddele ligeligt til det almennyttige formål og familieformålet. Dog slog retten fast, at det ikke er tilladt helt at negligere et af fundatsens uddelingsformål.
Civilstyrelsen har anket sagen til Højesteret. Selvom sagen endnu ikke er endelig afgjort, er bestyrelsen begyndt at uddele til almennyttige formål. Læs mere her.