De to fonde bag Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk skal skifte ud i deres bestyrelser. Det fremgår af et påbud fra Erhvervsstyrelsen, som den 7. december er sendt til fondenes advokat.
Det sker efter Fundats tidligere i år kunne fortælle, at flere fondsretseksperter vurderer, at fondskonstruktionen ikke overholder Erhvervsfondsloven og fondstilsynets praksis.
Både Museumsfonden af 7. december 1966, der er hovedejer af Gyldendal A/S, og Louisiana-Fonden har blandt andet til formål at støtte museet økonomisk. Samtidig har begge fondsbestyrelser i årevis været 100 procent sammenfaldende med bestyrelsen i kunstmuseet.
Og det er en overtrædelse af fondsreglerne, fordi en fondsbestyrelse skal være uafhængig af væsentlige uddelingsmodtagere.
”Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at bestyrelserne i de to fonde ikke har den fornødne uafhængighed i henhold de fondsretlige karakteristika i erhvervsfondslovens § 1, stk. 2, idet alle bestyrelsesmedlemmer i begge fonde også udgør bestyrelsen i fondenes eneste uddelingsmodtager Louisiana Museum of Modern Art,” skriver fondstilsynet i sin afgørelse.
Mindst to uvildige
Ifølge vedtægterne i Museumsfonden af 1966 skal fonden ledes af en bestyrelse, som til enhver tid skal være identisk med bestyrelsen i Louisiana-Fonden, der driver butik, café og publikumsafdeling på museet. De to fonde har tilsammen den fulde udpegningsret til museets bestyrelse. Og i flere årtier har de to fondsbestyrelser benyttet udpegningsretten til at placere sig selv i museets bestyrelse.
På den baggrund giver fondstilsynet i Erhvervsstyrelsen påbud om, at fondene skifter mindst to personer ud i bestyrelserne, så der ikke længere er fuldt bestyrelsessammenfald mellem museet og fondene.
”Styrelsen skal derfor påbyde, jf. erhvervsfondslovens § 24, stk. 2, at bestyrelserne i de to fonde tager initiativ til, at der for fremtiden ikke er et 100 pct. overlap mellem bestyrelsesmedlemmerne i de to fonde og museet. Bestyrelserne i de to fonde vil som udgangspunkt anses for at være uafhængige og uvildige, hvis mindst to bestyrelsesmedlemmer ikke også er medlemmer af bestyrelsen for museet,” skriver Erhvervsstyrelsen.
Vi vil selvsagt følge styrelsens påbud. Den konkrete udmøntning tager vi stilling til på et bestyrelsesmøde inden jul
Lars Munch – Bestyrelsesformand, Museumsfonden og Louisiana-Fonden
Da Fundats i august i år bad flere eksperter vurdere Louisianas fondskonstruktion, påpegede de desuden, at konstruktionen med fuldt bestyrelsessammenfald også indebærer en risiko for inhabilitet.
I forbindelse med fondenes dialog med fondstilsynet om sagen, har fondens advokat dog argumenteret for, at bestyrelsessammenfaldet ikke indebærer problemer med inhabilitet. I sit brev til styrelsen påpeger fondene, at Erhvervsfondslovens bestemmelse om inhabilitet efter sin ordlyd finder anvendelse på ”aftaler” og derfor som udgangspunkt ikke i forbindelse med uddelinger.
Det afviser Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse:
”For så vidt angår fondenes overvejelser om eventuel inhabilitet i forbindelse med fondenes uddelinger til museet, skal styrelsen bemærke, at erhvervsfondslovens bestemmelse om inhabilitet også finder anvendelse i forbindelse med bestyrelsens beslutninger om uddelinger,” skriver styrelsen.
Derfor sender Erhvervsstyrelsen også en advarsel til fondene om fremover at være opmærksomme på risikoen for inhabilitet, selv efter fondene har efterkommet påbuddet og skiftet ud i fondsbestyrelserne.
”Uanset at fondsbestyrelserne konkret har vurderet, at der ikke foreligger inhabilitet i forbindelse med bestyrelsernes beslutninger om uddelinger til museet, så kan det efter styrelsens vurdering ikke afvises, at der i fremtiden kan opstå situationer, hvor de enkelte bestyrelsesmedlemmer vil have en væsentlig interesse, der kan være stridende mod fondens, i forbindelse med beslutninger om at foretage uddelinger til museet. Bestyrelserne skal derfor være særlig opmærksomme på dette, da inhabilitet – også efter en tilpasning af bestyrelsessammensætningen – kan medføre, at bestyrelserne ikke er beslutningsdygtige,” fremgår det af fondstilsynets afgørelse.
Bestyrelsesformand: Vi retter ind
Lars Munch, der altså i øjeblikket er bestyrelsesformand i både Museumsfonden, Louisiana-Fonden samt museet har endnu ikke taget stilling til, hvordan bestyrelsen vil efterleve påbuddet. Om man evt. vil nøjes med at skifte ud i to fondsbestyrelser, eller om man samtidig vil foretage udskiftninger i museumsbestyrelsen.
Det oplyser han i et email-svar til Fundats:
”Vi vil selvsagt følge styrelsens påbud. Den konkrete udmøntning tager vi stilling til på et bestyrelsesmøde inden jul. Den nuværende konstruktion er mig bekendt nær 50 år gammel, og ingen har været opmærksom på, at den ikke fulgte bogen. Det er vi nu, og vi agerer derefter,” siger Lars Munch.