Inge Berneke og Michael Pram Rasmussen er udtrådt af bestyrelsen for det verdensberømte museum Louisiana Museum of Modern Art.
Det sker som følge af et påbud fra Erhvervsstyrelsen, der i december afgjorde, at minimum to personer fra enten museets bestyrelse eller bestyrelsen i Louisiana-Fonden og Museumsfonden af 7. december 1966 skulle skiftes ud.
Det bliver CBS-professor Eva Boxenbaum og atomfysiker og administrerende direktør Henrik Taudorf Lorensen, der overtager posterne i kunstmuseets bestyrelse.
De nye bestyrelsesmedlemmer blev formelt valgt på et bestyrelsesmøde 31. marts.
To personer skulle skiftes ud
Bestyrelsen for Louisiana Museum of Modern ArtLars Henrik Munch (formand)
Dorte Mandrup-Poulsen
Minik Thorleif Rosing
Anders Byriel
Henrik Taudorf Lorensen
Eva Boxenbaum
Udskiftningen i bestyrelsen sker efter flere fondsretseksperter sidste år påpegede, at den daværende bestyrelsessammensætning i museet, Louisiana-Fonden og Museumsfonden af 7. december 1966 var ulovlig.
Det fortæller Lars Munch, der er formand for alle tre organisationer til Fundats.
”Grunden til, at vi skulle have to nye bestyrelsesmedlemmer, var, at Erhvervsstyrelsen – i øvrigt på baggrund af en artikel fra Fundats – pålagde os at have uafhængighed mellem bestyrelsen for Louisiana Museum og de to fonde, der står bag. Det har medført, at Inge Berneke og Michael Pram Rasmussen forbliver i de to fondes bestyrelser, men er trådt ud af museets bestyrelse. Vi skulle altså finde to nye medlemmer til museets bestyrelse,” siger Lars Munch.
De to fonde har tilsammen den fulde udpegningsret til bestyrelsen i museet, fremgår det af vedtægterne i fondskonstruktionen.
Personsammenfald var ulovligt
Ifølge erhvervsfondsloven skal en fondsledelse være uafhængig af fondens væsentligste bevillingsmodtagere.
Det gælder både Louisiana-Fonden, der driver butik, café og publikumsafdeling på museet, og Museumsfonden af 7. december 1966, der er hovedejer af Gyldendal A/S.
Begge fonde har til formål at støtte museet Louisiana, og derfor fandt Erhvervsstyrelsen det i strid med fondsretten, at de to fondsbestyrelser var identiske med museets bestyrelse.
Louisiana-Fondens bestyrelseLars Henrik Munch (formand)
Dorte Mandrup-Poulsen
Minik Thorleif Rosing
Michael Pram Rasmussen
Inge Kirstine Berneke
Anders Byriel
”Styrelsen skal derfor påbyde, jf. erhvervsfondslovens § 24, stk. 2, at bestyrelserne i de to fonde tager initiativ til, at der for fremtiden ikke er et 100 pct. overlap mellem bestyrelsesmedlemmerne i de to fonde og museet. Bestyrelserne i de to fonde vil som udgangspunkt anses for at være uafhængige og uvildige, hvis mindst to bestyrelsesmedlemmer ikke også er medlemmer af bestyrelsen for museet,” skrev erhvervsstyrelsen i sin afgørelse i december.
På den baggrund valgte bestyrelsen at skifte ud i persongalleriet i museet og ikke i de fondsbestyrelser, forklarer Lars Munch.
”Det har været afgørende for os at sikre kompetence og kontinuitet i fondene, og det er vi glade for at have opnået med den nuværende besætning. Det giver ro om museet, som på grund af Covid har rigeligt med udfordringer i denne tid,” siger han.
Kærlighed til Louisiana var afgørende
Selvom det er et påbud fra Erhvervsstyrelsen, der har fået fondene til at ændre i museets bestyrelse, er Lars Munch med egne ord ”virkelig glad” for, at det verdensberømte museum nu har fået Eva Boxenbaum og Henrik Taudorf Lorensen i bestyrelsen.
”Jeg synes, vi med de to nye medlemmer har sikret et højt akademisk niveau, en stærk samfundsinteresse og en forretningsmæssig baggrund i bestyrelsen. Hertil kommer, at de nye medlemmer er yngre end os andre i museets bestyrelse,” siger Lars Munch.
Han fortæller, at bestyrelsen for de to fonde forud for valget af de to nye bestyrelsesmedlemmer opstillede en række kriterier, der skulle opfyldes for de kommende medlemmer.
Det kan lyde som en floskel, men man kan ikke komme ind i Louisiana-systemet, hvis ikke man på forhånd har en kærlighed til museet og kendskab til det
Lars Munch – Bestyrelsesformand, Louisiana Museum of Modern Art
Første kriterium var med bestyrelsesformandens egne ord ”kærlighed til museet.”
”Det kan lyde som en floskel, men man kan ikke komme ind i Louisiana-systemet, hvis ikke man på forhånd har en kærlighed til museet og kendskab til det. Man kan ikke pludselig lande på Louisiana og så identificere sig med museets drift og udvikling,” siger Lars Munch.
Næst efter kærlighed til museet blev interessen for kunst vægtet højt.
”De kommende bestyrelsesmedlemmer skulle have interesse for kunst og viden om det. Men de behøvede ikke at have forstand på kunst. Det var ikke et krav, at de skulle have en kunstfaglig baggrund,” forklarer Lars Munch.
Yderligere var det fondsbestyrelsernes ønske, at de nye bestyrelsesmedlemmer var yngre end de eksisterende, så ”vi ikke alle sammen er næsten lige gamle,” som Lars Munch formulerer det.
Udover de tre kriterier, var det desuden en forudsætning, at de nye medlemmer af museets bestyrelse kunne bidrage med høj faglighed.
”Vi ville have et bestyrelsesmedlem, som forstår sig på samfundsforhold på højt niveau. En, som forstår, i hvilken retning, samfundet bevæger sig, og hvad der er de overordnede trends. Der var Eva Boxenbaum det bedste bud, vi kunne finde,” siger Lars Munch.
Eva Boxenbaum er professor ved Department of Organization på Copenhagen Business School. Her forsker hun blandt andet i, hvordan entreprenører bidrager til samfundsforandringer. I 2021 modtog hun Eliteforsk-prisen af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kvantefysiker med forstand på design
Museets andet nye bestyrelsesmedlem, Henrik Taudorf Lorensen, har med sin Ph.D. i kvantefysik fra Danmarks Tekniske Universitet også en akademisk baggrund. Men han har også en lang erhvervskarriere bag sig med ansættelser hos både McKinsey, Lego og B&O.
Museumsfonden af 7. december 1966' bestyrelseLars Henrik Munch (formand)
Dorte Mandrup-Poulsen
Minik Thorleif Rosing
Michael Pram Rasmussen
Inge Kirstine Berneke
Anders Byriel
Dertil kommer, at han er stifter og administrerende direktør i møbelvirksomheden TAKT A/S, der har sat sig for at producere bæredygtige designmøbler til overkommelige priser.
”I bestyrelsen ønskede vi også en kandidat med særlige kompetencer indenfor det forretningsmæssige, digitale og klimamæssige område. Det kan man roligt sige, vi har vi fået med Henrik Taudorf Lorensen,” siger Lars Munch.
- Når du nu kigger på jeres nye bestyrelsesmedlemmer, var det så i virkeligheden en god ting, at I fik det påbud fra Erhvervsstyrelsen?
”Det var ikke vores eget valg at ændre i bestyrelserne. Vi var godt tilfredse, som bemandingen var. Men jeg plejer at sige, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det gælder måske også i dette tilfælde,” siger Lars Munch.