Når der udvikles politik i de danske ministerier, skal FN’s verdensmål fremover spille en afgørende rolle. De fondsfinansierede danske målepunkter i Vores Mål-projektet bliver en vigtig inspiration.
Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) til den åbne konference ‘A decade of action – 10 år tilbage’, som for nylig blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg.
Meldingen fra Nicolai Wammen faldt i slutningen af den tre timer lange konference, der også bød på en kort præsentation af de fondsfinansierede danske målepunkter for FN’s verdensmål. Målepunkterne er udarbejdet af Danmarks Statistik og konsulenthuset Deloitte med 2030-panelet som overordnet projektansvarlig.
Ifølge Nicolai Wammen og regeringen er det på høje tid, at FN’s verdensmål bliver til konkret politik. Derfor begynder regeringen nu et større arbejde for at gøre verdensmålene – i en dansk udgave – til en central del af al ny politik.
“Jeg tror, at rigtig mange her i lokalet tænker som mig: Nu skal vi også videre. Konkret handling. Konkret politik. Derfor sætter regeringen nu gang i arbejdet med en ny dansk handlingsplan for en bæredygtig fremtid. Regeringen ønsker at forankre arbejdet med verdensmålene bredt og dybt i hele regeringens arbejde. Alle ministerier bliver derfor involveret. Målet er at få sat verdensmålene i spil i hele regeringen,” sagde Nicolai Wammen.
Vi vil forpligte os på at konsekvensvurdere alle relevante lovforslag ud fra verdensmålene.
Nicolai Wammen – finansminister, Socialdemokratiet
Finansministeren understregede, at verdensmålene skal have en konkret indflydelse på regeringens politik. Derfor skal alle relevante lovforslag fremover måles på, hvordan de fremmer opfyldelsen af verdensmålene.
“Verdensmålene skal være en helt afgørende del af det kompas, vi bruger, når vi i fremtiden sætter politik i søen. Derfor vil vi have verdensmålene for øje, når vi laver ny lovgivning, og når vi vurderer effekten af politiske tiltag. Vi vil forpligte os på at konsekvensvurdere alle relevante lovforslag ud fra verdensmålene. Det skal sikre, at vi hele tiden skubber til barren for en mere bæredygtig og socialt retfærdig fremtid. At de skridt vi tager bringer os fremad og bliver set i en større sammenhæng.”
De fondsfinansierede danske målepunkter i Vores Mål-rapporten bliver i den sammenhæng en vigtig inspiration for regeringens arbejde, lovede Nicolai Wammen og takkede for rapporten.
“Verdensmålene er vores pejlemærke for en bæredygtig fremtid. De skal gøres operationelle og målbare i en dansk kontekst. Det er formålet med den handlingsplan, som vi nu går i gang med. Og her kan Vores Mål-projektet være en vigtig inspiration, så tak igen for det.”
En verdensbegivenhed
Før finansministeren gik på talerstolen, introducerede professor Steen Hildebrandt, formand for 2030-panelet, de fondsfinansierede danske målepunkter for FN’s verdensmål.
Han understregede flere gange betydningen af de konkrete, danske målepunkter.
“For at sige det, som det er: Rapporten og arbejdet med rapporten er en verdensbegivenhed. Så vidt vi kan se, er der ingen andre, der har gjort det her før. Rapporten er et enestående værktøj,” lød det blandt andet fra Steen Hildebrandt.
Ifølge Steen Hildebrandt skal rapporten med danske målepunkter gøre det tydeligt, hvor “alle, der leder og styrer i Danmark på alle niveauer” bør sætte ind for at skabe mest mulig impact.
Vi har mere end nok at gøre med at fokusere på vores egen situation og vores egne tiltag.
Steen Hildebrandt – professor og formand for 2030-panelet
“Det bliver muligt – meningsfyldt og præcist, politisk, styringsmæssigt og ledelsesmæssigt – at sætte ind dér, hvor der er størst behov for at sætte ind, og hvor det vil have den største effekt, at der bliver sat ind i forhold til verdensmålene med konkrete beslutninger og initiativer. Det er nu op til politikere, embedspersoner, eksperter og analytikere fra ministerier, virksomheder og civilsamfundsorganisationer at analysere rapporten og finde frem til de aktiviteter, man gerne vil i gang med og de beslutninger, som skal træffes,” sagde han.
Selvom Danmark med de øvrige nordiske lande er i den absolutte globale top målt på landenes opfyldelse af verdensmålene, så opfordrede Steen Hildebrandt alle i salen til at bevare fokus på at skabe flere fremskridt.
Om rapporten og konferencen
- Konferencen kan ses i sin helhed på Folketingets hjemmeside:
- Rapporten med danske målepunkter for FN’s verdensmål er finansieret Industriens Fond, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Realdania, Rambøll Fonden og Spar Nord Fonden.
- Den kan læses her: voresmaal.dk
“Der er lande, der er endnu længere fra mål, end vi er. Men det bliver det jo ikke bedre af. Vi har mere end nok at gøre med at fokusere på vores egen situation og vores egne tiltag,” sagde Steen Hildebrandt.
Nicolai Wammen opfordrede også alle til at se frem mod 2030, da han rundede dagen af med et af sine yndlingscitater fra amerikanske Bruce Springsteen.
“Hey, I know it's late; we can make it if we run,” sagde Nicolai Wammen.