Hvis der er affolket i de store danske fonde og filantropiske foreningers sekretariater i tre dage af midten af juni i år, er der en rigtig god forklaring:
Fondene er taget til Folkemødet på Bornholm, der afvikles den 15.-17. juni.
Et rundspørge, Fundats har foretaget, viser således, at en række af de store danske fonde og filantropiske foreninger i endog særdeles stor stil prioriterer at deltage i 2023-udgaven af demokratifestivalen i Allinge – både med egne debatter og events og som deltager i andres arrangementer.
Én af de fonde, der giver Folkemødedeltagelsen fuld gas i år, er Danmarks største filantropiske fond Novo Nordisk Fonden.
Ifølge Nicolai Lysgaard Thomsen, der er Public Affairs Manager i Novo Nordisk Fonden, er fonden arrangør af fire debatter på Grønbechs Hotel med fokus på antibiotikaresistens, kvanteområdet, global sundhed og tiltrækning af internationale forskertalenter. Sidstnævnte debat arrangeres i samarbejde med Lundbeckfonden.
Ud over de fire debatter etablerer Novo Nordisk Fonden hånd i hånd med Dansk Industri og Dansk Erhverv ’BIOscenen’ og ’BIOlounge’, som over alle tre dage vil danne rammen om flere end 20 debatter, talks og andre typer af events, der vil adressere biosolutions og deres store potentiale i forhold til den grønne omstilling.
”20-25 personer vil være repræsenteret på tværs af fondens programområder. Deltagerne vil både have roller i fondens egne events og deltage i en lang række events, som øvrige aktører arrangerer,” oplyser Nicolai Lysgaard Thomsen.
Direktion med i debatter
Også den erhvervsdrivende fond Bikubenfonden satser stort på Folkemødet i år. Ifølge administrerende direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen er forventningen, at omkring 10 personer fra fonden vil befinde sig i Allinge i løbet af de tre dage.
Bikubenfonden deltager med arrangementer indenfor sine to filantropiske fokusområder, social- og kunstområdet. Derudover stiller fondens direktion og fagchefer op i udvalgte debatter inden for social-og kunstområdet samt i fondsdebatter.
På socialområdet ser Bikubenfonden blandt andet frem til en debat på Folkemødets Fællesscene om og med nogle af de 45.000 unge danskere, der står uden for job og uddannelse, samt en debat samme sted om, hvordan man styrker anbragte unges overgang til voksenlivet.
Vi har ikke eget telt, men lejer os ind i andres telte og på andres scener, så vi på den måde er arrangør af 10 debatter og events
Pui Ling Lau – COO, Realdania
Realdania sender 16 personer til Folkemøde, oplyser COO i den filantropiske forening Pui Ling Lau.
”Vi har ikke eget telt, men lejer os ind i andres telte og på andres scener, så vi på den måde er arrangør af 10 debatter og events. Derudover deltager både fagmedarbejdere og ledelsen fra Realdania som debattører i andre arrangørers debatter i løbet af Folkemødet. Og yderligere bidrager vi også til aktiviteterne på Verdensmålenes Plads med en filantropisk bevilling,” siger Pui Ling Lau.
Realdanias ønske er særligt at sætte fokus på tre udvalgte dagsordener inden for foreningens filantropiske arbejde: Levende bymidter, bæredygtighed, bygningskultur og renovering samt Collective Impact.
”I Realdania har vi gjort os erfaringer med Collective Impact, som er en af de mest udbredte metoder til at arbejde systematisk på tværs af sektorer for at skabe systemforandring og løse komplekse problemer. Vi vil gerne dele erfaringerne med deltagerne på Folkemødet og diskutere, hvordan vi sammen blive bedre til at løse samtidens vilde problemer,” lyder det fra Pui Ling Lau.
Vil lytte til unges budskaber
Også Nordea-fonden og søsterfonden Tietgenfonden sætter kurs mod Allinge i midten af juni. Det sker ifølge kommunikationschef Tine Wickers ”for at lytte, lære og have en finger på pulsen”.
”Vi arrangerer seks events og er ni deltagere fordelt over tre dage. Igen i år sætter vi fokus på, at vi og andre relevante aktører lytter til de unges budskaber,” understreger Tine Wickers.
Sammen med den såkaldte handletank 2030beyond, der er startet af tidligere folketingsmedlem og miljøminister for Socialdemokratiet Kirsten Brosbøl, arrangerer Nordea- og Tietgenfonden et par events på Folkemødets ’Verdensmålsplads’ omkring to temaer: Unges mentale trivsel og unge og håndværksfagene.
Igen i år sætter vi fokus på, at vi og andre relevante aktører lytter til de unges budskaber
Tine Wickers – Kommunikationschef, Nordea- og Tietgenfonden
Et tredje tema for Nordea-fonden på Folkemødet er ledelse af fremtidens foreninger. I den forbindelse inviterer fonden i løbet af den næste måned en række bornholmske foreninger til et inspirations- og dialogmøde.
Tre Carlsbergfonde deltager sammen
Ligesom det har været tilfældet flere gange tidligere, deltager også de tre fonde i Carlsbergfamilien, Carlsbergfondet, Tuborgfondet og Ny Carlsbergfondet, i fællesskab på dette års udgave af Folkemødet.
”Man kan igen i år møde os som Carlsberg-familien i vores telt på adressen Nørregade 35, hvor vi byder på en lang række indslag, der kredser om viden, kunst og unges drømme for fremtiden. Hver fond vil undervejs byde på egne indslag, ligesom der også vil være indslag, som vi står bag i fællesskab. Ligesom både Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet koncentrerer vi os i Carlsbergfondet i øjeblikket primært om at færdiggøre vores eget program, der blandt andet byder på indslag om forskningens vilkår, fondenes øgede bidrag til forskning samt forskersamtaler med ro til fordybelse,” siger Jane Benarroch, der er presse- og kommunikationsrådgiver i Carlsbergfondet.
Jane Benarroch oplyser, at det endnu ikke er afklaret, hvem eller hvor mange der bliver sendt af sted til Folkemødet fra de tre bryggerifonde.
En af de nye aktører i Danmarks fondslandskab, den kun halvandet år gamle erhvervsdrivende fond Ebbefos Fonden, skal også til Folkemøde.
Ifølge Illa Westrup Stephensen, der er direktør i Ebbefos Fonden, deltager fonden både i andres debatter og er vært for en enkelt debat selv.
Temaerne for de arrangementer, Ebbefos Fonden deltager i, er blandt andre børn og unges mistrivsel set fra en ny fonds perspektiv, erfaringer fra krydsfeltet mellem fond og ngo samt fondenes rolle indenfor det sociale felt.
Ebbefos Fondens Folkemødedelegation består af fire personer.
Børn skal gøres mere synlige på Folkemødet
Når Ole Kirks Fond sætter kurs mod Allinge i midten af juni, er det ifølge den almene fonds direktør Karin Skjødt Hindkjær primært som vært for en børne- og ungescene sammen med Lego Fonden
”Ole Kirks Fond stiller scenen til rådighed for samarbejdspartnere, men er ikke selv på scenen,” forklarer Karin Skjødt Hindkjær.
Håbet med børne- og ungescenen er at gøre børn mere synlige på Folkemødet og bringe deres stemmer tydeligere ind i den demokratiske debat. Debatterne på scenen foregår ud fra temaer som samspil mellem teknologi, leg og trivsel, børne- og ungeinvolvering og børn og unge med særlige behov.
To personer fra Ole Kirks Fond deltager ifølge Karin Skjødt Hindkjær på Folkemødet i år.
Håber på livlige debatter og øget kendskab
Når de Folkemødedeltagende fonde i Fundats’ rundspørge skal svare på, hvilket udbytte de forventer at få af turen til Bornholm, går udtryk som ’at sætte fondens fokusområder på dagsordenen’, ’livlige debatter’ og ’øget kendskab’ igen.
”Som altid er formålet at bruge Folkemødet til at sætte fondens fokusområder på dagsordenen i forhold til de største samfundsudfordringer og -muligheder, vi står over for, samle de væsentligste interessenter og styrke dialogen med dem inden for de forskellige områder,” siger Nicolai Lysgaard Thomsen fra Novo Nordisk Fonden.
Som altid er formålet at bruge Folkemødet til at sætte fondens fokusområder på dagsordenen i forhold til de største samfundsudfordringer og -muligheder, vi står over for
Nicolai Lysgaard Thomsen – Public Affairs Manager, Novo Nordisk Fonden
Han tilføjer, at fondens satsning omkring biosolutions har til formål at løfte bevidstheden omkring biosolutions’ enorme potentiale i forhold til den grønne omstilling over for både politikere og de almene Folkemødedeltagere.
”Således vil scenen også have en form for udstilling, hvor folk over alle tre dage kan blive klogere på området og de konkrete løsninger, der allerede eksisterer. Vi håber, at satsningen vil vække positiv opmærksomhed og medvirke til at manifestere området som en væsentlig brik i den grønne omstilling,” understreger Nicolai Lysgaard Thomsen.
Direktør Søren Kaare-Andersen fra Bikubenfonden ser frem til at opleve nogle livlige debatter og få inspiration og nye perspektiver på det, fonden arbejder med.
”Desuden håber vi at møde nogle af de mennesker, vi samarbejder med, såvel som nye potentielle samarbejdspartnere. Og så håber vi naturligvis på at præge samtalen på Bornholm med de temaer, vi har fokus på i vores arbejde,” siger Søren Kaare-Andersen.
Vil skabe rum til fordybelse
Også Nordea- og Tietgenfonden har store forventninger til Folkemødet, fastslår kommunikationschef Tine Wickers.
”Vi glæder os til at være med på Folkemødet – ligesom fondene også vil kunne findes på Idrætsmødet, Naturmødet, Klimafolkemødet og Kulturmødet. Forventningerne er, at vi bliver klogere og at flere relevante aktører får kendskab til, hvordan vi kan understøtte dem,” siger Tine Wickers.
I Carlsbergfamilien er håbet og forventningen ifølge Jane Benarroch at bidrage til samtale, refleksion og diskussion om emner, der er relevante både for fondenes interessenter og almindelige borgere, som er optaget af samfundsudviklingen.
Desuden håber vi at møde nogle af de mennesker, vi samarbejder med, såvel som nye potentielle samarbejdspartnere
Søren Kaare-Andersen – Administrerende direktør, Bikubenfonden
”Ambitionen med vores program er også at skabe rum for fordybelse, dialog og indsigt – og hermed danne en form for modvægt til Folkemødets hurtige meninger og debatter,” siger Jane Benarroch.
Illa Westrup Stephensen fra Ebbefos Fonden håber på at få ”en masse ny viden og nye indsigter” samt på at skabe grobund for nye partnerskaber på tværs af sektorer, mens Karin Skjødt Hindkjær fra Ole Kirks Fond hæfter sine overordnede Folkemødeforventninger direkte til målet med fondens børne- og ungescene.
”Vores forventning er, at vi får indfriet vores ønske om at give børn og unge en stemme i den demokratiske debat og at de respektive debatter på vores scene får skubbet til god dialog, forståelse og indsigt,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Kun én af de fonde, Fundats har kontaktet om deltagelsen på Folkemødet, tager ikke af sted i år. Direktør i Den Danske Naturfond Flemming Nielsen oplyser, at fonden bliver hjemme grundet anden mødeaktivitet.