Knap hver tredje ansøgning, som i 2020 landede på bordet hos en håndfuld både store og små danske fonde, blev besvaret med en bevilling.
Det viser en gennemgang af 26 fondes antal modtagne og imødekomne ansøgninger, som Fundats har foretaget for perioden 2015-2020. Der er tale om 26 fonde - både store og små - , som helt eller delvist baserer deres uddelinger på ansøgninger og derudover informerer om tallene.
Gennemgangen viser samtidig, at oddsene for et ”ja” til sin fondsansøgning i 2020 var lidt dårligere, end tilfældet var i 2019.
30,9 procent af de flere end 100.000 ansøgninger til de 26 fonde udløste i 2020 en bevilling. I 2019 var det 35,2 procent af ansøgningerne, som blev imødekommet.
Over hele den seksårige periode er tendensen, at udsvingene i bevillingsprocenten er forholdsvis små, og i alle seks regnskabsår har den samlede bevillingsprocent for de 26 fonde ligget enten lidt over eller lidt under en tredjedel.
Store indbyrdes forskelle
I samme periode har de samlede uddelinger i de 26 fonde haft markant vokseværk. Hvor fondene i 2015 tilsammen uddelte 5,152 milliarder kroner, er det samlede uddelingsbeløb i 2020 vokset til 10,358 milliarder kroner – blandt andet båret af Novo Nordisk Fondens markante stigning i uddelinger i perioden på 4,3 milliarder kroner.
Gennemgangen af de 26 fonde understreger derudover, at der er kæmpestor forskel på fondenes bevillingsprocenter. I 2020 svinger den lige fra 1,9 procent imødekomne ansøgninger hos Ellab Fonden til Frederiksbergfonden, Knud Højgaards Fond og William Demant Fonden, hvor bevillingsprocenten alle tre steder er over 50 procent.
Det er dog vigtigt at betone, at mængden af modtagne ansøgninger, som procenten beregnes ud fra, varierer kraftigt.
I toppen blandt de 26 fonde ligger Novo Nordisk Fonden og Nordea-fonden, der i 2020 fik henholdsvis 4.410 og 3.989 ansøgninger, mens bevillingsprocenten i to fonde er beregnet på baggrund af færre end 100 ansøgninger: Dels Den Danske Maritime Fond, der modtog 78 ansøgninger i 2020, og dels Cowi Fonden, som fik 51 ansøgninger.
Markant stigning i Carlsbergfondet
Ét af de steder, hvor udviklingen har været mest markant i opadgående retning, er Carlsbergfondet. I perioden fra 2015 og frem til 2019 lå fondens bevillingsprocent rimelig stabilt mellem 20 og 25 procent – men i 2020 tog bevillingsprocenten et gevaldigt hop opad og landede på 45,1 procent.
Ifølge kommunikationschef i Carlsbergfondet Cille Grøndahl Mønsted er der én primær forklaring på stigningen.
”Da vi har været begunstiget af et godt resultat på indtægtssiden, har det været muligt at hæve de samlede uddelinger til forskningsformål med cirka 30 procent i forhold til 2019 udgørende i alt 539 millioner kroner.
Samtidig har vi på det seneste præciseret vores opslag og vejledning, så det er blevet tydeligere, hvem der opfylder kravene til at kunne søge de forskellige virkemidler.
Cille Grøndahl Mønsted – Kommunikationschef, Carlsbergfondet
Dette er den primære årsag til, at vi i 2020 har haft lejlighed til at kunne imødekomme en betragtelig del af de mange gode ansøgninger, som vi har modtaget,” skriver Cille Grøndahl Mønsted i en mail til Fundats.
Hun betegner det faktum, at næsten hver anden ansøgning blev imødekommet i 2020, som ”ganske tilfredsstillende”. Men tendensen fra 2020 er dog næppe kommet for at blive, pointerer kommunikationschefen.
”Vores forventning er, at bevillingsprocenten vil gå ned igen fremover,” skriver Cille Grøndahl Mønsted.
Bunken med modtagne ansøgninger er det seneste år blevet lavere i Carlsbergfondet. Fonden gik således fra 836 ansøgninger i 2019 til 681 ansøgninger i 2020.
Derfor har vi i år valgt at fastsætte en uddelingsramme på 20 millioner kroner, hvormed vi også retter op på, at uddelingsbeløbet var lavt sidste år.
Henrik Amand Holtegaard – Direktør, KV Fonden
En af forklaringerne er ifølge Cille Grøndahl Mønsted støtteområderne feltrejser og forskningsophold, som på grund af corona-situationen ikke var aktuelle i 2020.
”Samtidig har vi på det seneste præciseret vores opslag og vejledning, så det er blevet tydeligere, hvem der opfylder kravene til at kunne søge de forskellige virkemidler. Dette har også medvirket til at reducere antallet af ansøgninger,” pointerer Cille Grøndahl Mønsted.
Covid19 betød fald i uddelinger i KV Fonden
Mens bevillingsprocenten er gået markant op i Carlsbergfondet, har den i Krista og Viggo Petersens Fond (KV Fonden) taget en ordentlig tur ned i 2020.
I perioden fra 2015 til 2019 svingede KV Fondens bevillingsprocent mellem 22,2 og 47,5 procent for så i 2020 at lande helt nede på 10,4 procent. Det er der ifølge direktør for og bestyrelsesmedlem i fonden Henrik Amand Holtegaard én primær forklaring på, nemlig de økonomiske konsekvenser af covid19.
”Da bestyrelsen i maj 2020 skulle fastlægge uddelingsrammen for 2020, så vi ind i et år, hvor aktieporteføljen på daværende tidspunkt var faldet væsentligt i værdi, og de selskaber, vi investerer i, havde meldt ud, at der ikke ville komme udbytte i 2020. Samtidig var vi i gang med nogle meget store renoveringer og investeringer i vores ejendomme. Derfor valgte vi at fastlægge en relativt lav uddelingsramme på fem millioner kroner frem for vores normale målsætning om at uddele minimum 10 millioner kroner om året,” siger Henrik Amand Holtegaard.
Allerede i år er der dog skruet op for uddelingerne igen, oplyser direktøren i KV Fonden, og optimismen rækker også ind i 2022.
”Hvad vi jo ikke kunne vide, da vi sad i maj 2020, var, at det gik hen og blev et rigtig godt aktieår alligevel, og stigningen fra sidste halvdel af 2020 er indtil videre fortsat i 2021. Derfor har vi i år valgt at fastsætte en uddelingsramme på 20 millioner kroner, hvormed vi også retter op på, at uddelingsbeløbet var lavt sidste år. Og hvis tingene fortsætter på denne her måde, ser det ud til, at også 2022 vil blive et rigtig godt uddelingsår,” siger Henrik Amand Holtegaard.
Online platform har givet flere ansøgninger
Ud af indeværende års uddelingsramme på 20 millioner kroner er der allerede delt fem millioner ud til studiestøtte og studierejser – to områder, hvor ansøgningerne og uddelingerne grundet corona var få og små i 2020.
Mængden af ansøgninger til KV Fonden har været støt stigende de seneste år. I 2015 modtog fonden 1.715 ansøgninger, og i 2020 indeholdt ansøgningsportalen næsten dobbelt så mange ansøgninger, nemlig 3.288.
Netop det faktum, at KV Fonden har fået en online ansøgningsplatform, er ifølge Henrik Amand Holtegaard én af de primære forklaringer på, at mængden af ansøgninger er vokset år for år.
”Vi véd ikke endnu, hvor vi ender i år, idet vi har sidste termin 30. september for alle kategorier undtagen studierejser og studiestøtte. Der plejer at komme rigtig mange ansøgninger fra sygdomsramte og enlige mødre frem imod ansøgningsdeadline, og det er tydeligt, at behovet for støtte fra de to grupper på grund af covid19 er større nu end tidligere år. Mange socialt udsatte har det ekstremt dårligt og har brug for hjælp,” understreger Henrik Amand Holtegaard.
Begrænsninger for ældre gav færre ansøgninger
I Velux Fonden har der fra 2019 til 2020 både været et fald i antallet af modtagne ansøgninger og et markant fald i bevillingsprocenten.
Fra 1.663 modtagne ansøgninger i 2019 dykkede antallet i 2020 til 1.390, og bevillingsprocenten er faldet fra 59,5 procent i 2019 til 44,2 procent i 2020. Set i et flerårigt perspektiv har Velux Fondens bevillingsprocent siden 2015 svinget fra 39,3 til 59,5 procent.
I 2020 var landet lukket på grund af covid-19 – og især de ældre var forhindret i at opretholde deres normale aktivitetsniveau
Ane Hendriksen – Direktør, Velux Fonden
Ifølge direktør i Velux Fonden Ane Hendriksen hænger nedgangen fra 2019 til 2020 snævert sammen med de begrænsninger, covid19 satte for de ældre danskere.
”Velux Fondens volumenområde er på antallet af ansøgninger fra ’Aktive ældre’, og hér er bevillingsprocenten samtidig meget høj. I 2020 var landet lukket på grund af covid-19 – og især de ældre var forhindret i at opretholde deres normale aktivitetsniveau. De kunne ikke mødes og udveksle ideer til ansøgninger. Det er heri, både det store fald i antallet af ansøgninger samt i bevillingsprocenten skal findes. Det er samtidig vigtigt at bemærke, at fondens samlede uddelingsbeløb ikke er påvirket, og det skyldes, at hver bevilling på ’Aktive ældre’-området er ret lille, ofte under 10.000 kroner, i forhold til for eksempel forsknings- og miljøprojekter, hvor bevillingsstørrelsen ofte løber op i tocifrede millionbeløb,” skriver Ane Hendriksen i en mail til Fundats.
Direktøren i Velux Fonden nævner yderligere en årsag til, at det samlede antal ansøgninger til Velux Fonden er faldet.
”Fonden er på uddelingsområderne inden for humanvidenskabelig forskning, miljø og det sociale begyndt at arbejde med ‘interessetilkendegivelser’, hvilket betyder, at fondens medarbejdere har en dialog med potentielle ansøgere up-front. Denne mere præcise vejledning giver færre ansøgninger, og det giver isoleret set en højere bevillingsprocent, da interessetilkendegivelserne ikke figurerer i ansøgningsstatistikken. Men da det samlede antal af projekter hér er betydeligt mindre end for uddelingsområdet ’Aktive ældre’, er det ikke nok til at trække bevillingsprocenten op i forhold til covid-effekten på ’Aktive ældre’-området.” forklarer Ane Hendriksen.
For søsterfonden Villum Fonden er der en væsentligt større stabilitet i bevillingsprocenten, som fra 2015 til 2020 har ligget mellem 10,2 og 17,6 procent.