’Støtteområder – det vi støtter’ står der med store bogstaver på forsiden af 15. Juni Fondens hjemmeside.
Men noget tyder på, at mange af den erhvervsdrivende fonds ansøgere ikke gør sig den ulejlighed at læse, hvad det mere konkret er for typer af projekter, som lever op til fondens uddelingskriterier inden for de tre områder ’Natur’, ’Kunst og kultur’ og ’Humanitær og social’.
I hvert fald kan 15. Juni Fondens administrerende direktør Per Voetmann til sin ærgrelse konstatere, at endog rigtig mange af de ansøgninger, fonden modtager i de fire årlige ansøgningsrunder, falder helt uden for fondens støttekriterier.
I den ansøgningsrunde, der sluttede i sidste uge, var det flere end halvdelen af de 239 modtagne ansøgninger, som blev kategoriseret som irrelevante.
Alene i den seneste ansøgningsrunde betød det, at bestyrelsen skulle læse og forholde sig til flere end 100 irrelevante ansøgninger
Per Voetmann – Administrerende direktør, 15. Juni Fonden
”De mange ansøgninger, der falder uden for skiven, betyder, at vi bruger relativt meget tid i sekretariatet på at sortere ansøgninger fra og give dem svar. Nogle får et begrundet svar, mens andre får et standardsvar om, at vi ikke kan støtte det pågældende projekt. Dertil kommer, at det altid er bestyrelsen, som har det sidste ord, så alene i den seneste ansøgningsrunde betød det, at bestyrelsen skulle læse og forholde sig til flere end 100 irrelevante ansøgninger,” siger Per Voetmann.
Inden for naturområdet har fonden for eksempel i den seneste ansøgningsrunde modtaget ansøgninger om etablering af haveanlæg, hvilket falder helt uden for strategien, som omhandler at give støtte til at skabe større og mere sammenhængende naturområder samt mere vild natur i Danmark.
”Inden for det humanitære og sociale område har vi blandt andet modtaget en ansøgning om tilskud til køb af en hest til en person med handicap. Og som et tredje eksempel har vi nu for tredje år i træk modtaget en ansøgning fra den samme studerende, som søger om penge til at afholde en fest, hvilket vi så for tredje gang har givet afslag på,” siger Per Voetmann.
Problem størst i fonde med åbne puljer
Per Voetmann oplever, at han og 15. Juni Fonden langt fra står alene med problemerne med ansøgninger, der falder helt uden for skiven. Det er således noget, han med mellemrum diskuterer med sine kolleger i fondssektoren.
”Problemet er størst i alment uddelende fonde, som har åbne puljer, mens min fornemmelse er, at problemet er mindre i de fonde, der har meget specifikke calls, og hvor man kun kan søge efter at have været i dialog med fonden,” siger Per Voetmann.
For at få så målrettede og relevante ansøgninger som muligt prøver fonden ifølge direktøren at være meget præcis med definitionen af uddelingskriterierne, og det har over de senere år ført til, at den samlede mængde af ansøgninger er faldet med 30-40 procent.
”Og så prøver vi ellers så tydeligt som muligt at kommunikere på vores hjemmeside, at man kun skal søge inden for de områder, vi støtter, samtidig med at vi er blevet bedre til at begrunde vores afslag,” siger Per Voetmann.
En del af forklaringen er nok, at mange søger ud fra en ’happy go lucky’-tilgang, hvor man skyder med spredehagl
Per Voetmann – Administrerende direktør, 15. Juni Fonden
Ikke desto mindre er faktum gang på gang, at rundt regnet halvdelen af de modtagne ansøgninger hurtigt kan stemples som irrelevante. Og ifølge Per Voetmann er det endog meget svært at sige præcis, hvorfor fonden trods udførlige beskrivelser af støtteområderne på hjemmesiden fortsat modtager så mange ansøgninger, der på forhånd er diskvalificerede til at modtage en donation.
”En del af forklaringen er nok, at mange søger ud fra en ’happy go lucky’-tilgang, hvor man skyder med spredehagl og enten kun har læst overskrifterne på hver enkelt fonds uddelingskriterier eller slet ikke har læst noget som helst,” mener han.
Overvejer skrappere midler
Med mellemrum diskuteres det internt i fonden, om man skal tage skrappere midler i brug for at luge ud i de ansøgninger, som aldrig kommer i nærheden af at modtage en bevilling.
”Der er mulighed for at geare ansøgningssystemet, så man får sorteret flere ansøgere fra, inden ansøgningen bliver sendt, og det er da noget, vi har diskuteret i sekretariatet og bestyrelsen. Det er afvejning mellem på den ene side ikke at blive så snævre, at folk med relevante projekter vælger ikke at søge, og på den anden side, hvordan vi bruger ressourcerne i sekretariatet bedst,” siger Per Voetmann.
Der er mulighed for at geare ansøgningssystemet, så man får sorteret flere ansøgere fra, inden ansøgningen bliver sendt, og det er da noget, vi har diskuteret i sekretariatet og bestyrelsen
Per Voetmann – Administrerende direktør, 15. Juni Fonden
I alt blev fonden i den seneste ansøgningsrunde ansøgt om 83,9 millioner kroner. Hovedparten af beløbet ligger inden for fondens primære fokusområde ’Natur’, mens der i antal kom flest ansøgninger inden for det kunstneriske og kulturelle felt.
15. Juni Fonden uddelte i 2021 i alt 50,7 millioner kroner efter at have modtaget og behandlet 741 støtteansøgninger. 141 af de ansøgte projekter i 2021 modtog en donation fra fonden.
Som Fundats kunne fortælle i en artikel i juli 2022, er oddsene for at få et ’ja’, når man sender en ansøgning af sted til den danske fondssektor, generelt svagt stigende. Det viser en gennemgang af 26 udvalgte fondes antal af modtagne og imødekomne ansøgninger for perioden 2015-2021.
I alt modtog de pågældende 26 fonde 30.551 ansøgninger i 2021, og heraf blev 11.016 imødekommet. Det svarer til en samlet bevillingsprocent på 36.