Danske fonde kan deltage mere i aktivt i kampen mod den globale opvarmning, og de kan tilmed sikre sig bedre afkast, hvis de slipper af med de beskidte fossile aktier i kapitalforvaltningen. Det mener klimabevægelsen af formueejere DivestInvest, der nu lancerer sig på dansk for at få filantropiske fonde og institutionelle investorer til at sælge deres aktier i olie-, gas- og kulselskaber.
Hidtil har DivestInvest-bevægelsen haft stor succes med at få særligt amerikanske filantropiske fonde til at afinvestere fra de fossile aktier og placere pengene i klimavenlige og CO2-reducerende investeringer i stedet.
Således har eksempelvis Rockefeller Brothers Fund aflagt løfte om at sælge ud af de CO2-forurenende aktier og i stedet sætte pengene i selskaber, der arbejder for bæredygtige klimaløsninger.
Uden for USA og Storbritannien har det derimod været småt med opbakningen fra fondsverdenens milliardformuer, og i Danmark er det hidtil kun fondene i Velux-familien, der har brugt DivestInvest-betegnelsen for at skille sig af med investeringer i fossile brændstoffer og dirigeret flere penge i retning af investeringer, der kan nedbringe verdens CO2-udledning.
Fondene i den europæiske del af bevægelsen, Europeans for DivestInvest arbejder derfor for at øge tilslutningen og introducerer som det første initiativ et dansksproget DivestInvest-site. Her kan formueforvaltere og fondsbestyrelser få vejledning og gode råd, om hvorfor og hvordan man konverterer sine investeringer til fordel for klimaindsatsen uden at tabe afkast. For ud over at fondene kan tage medansvar for at opfylde forpligtelserne i Paris-aftalen, er der nu også kommet god økonomi i at afinvestere fra olieselskaber.
”Selv hvis man kigger på de historiske data, så skal man tilbage før årtusindskiftet for at olie- og gasaktier var en virkelig god forretning. Det er blevet ringere og ringere, og de seneste fem år er det gået dårligt. Markedet for fossile brændsler vil jo forsvinde i takt med, at vi får løst den grønne omstilling. Så fremadrettet vil markedet se dårligere ud, end det har gjort historisk,” siger senioranalytiker i organisationen Vedvarende Energi, Lars N. Jensen, der leder den danske del af DivestInvest-initiativet.
Sainsbury-fonde: Alle fonde bør afinvestere
Flere af fondene i Sainsbury Family Charitable Trusts er blandt de britiske fonde, der har aflagt det såkaldte DivestInvest-løfte om en fossilfri investeringsportefølje. De fire fonde – the Ashden Trust, the Mark Leonard Trust, the J.J. Charitable Trust og the Tedworth Charitable Trust – er gået sammen i et fælles initiativ kaldet, The Climate Change Collaboration. Og her har det været en god forretning at droppe investeringer i de fossile energiselskaber – både for fondene og for deres donationsmodtagere.
”Rent finansielt har DivestInvest været særdeles udbytterigt for os. Vi har overgået vores benchmarks uden yderligere omkostninger og uden nævneværdig forøgelse af den kortsigtede risiko. Vi tror på, at denne investeringstilgang vil blive mere udbredt i takt med omstillingen til en CO2-fri samfundsøkonomi. Det vil betyde flere penge til uddelinger,” siger Senior Project and Research Officer, Tom Harrison på vegne af de fire fonde i klimasamarbejdet.
Filantropiske fonde har tilmed en forpligtelse til at bidrage til at nedbringe CO2-udledningen, næsten uanset hvilken type almennyttige eller velgørende formål, fondenes vedtægter fastsætter, mener Tom Harrison.
“Det er uomtvisteligt, at fossile energiselskaber gør klimaforandringerne værre, derfor er investeringer i de selskaber i strid med fondes formål og de bør derfor afinvestere. Det gælder ikke kun for velgørende organisationer, der har et eksplicit klimaformål, men også de organisationer, som har formål indenfor områder, som bliver påvirket af klimaforandringer såsom bredere natur- eller miljømæssige formål som f.eks. biodiversitet og naturbevarelse, sundhed og mange andre områder, som vil blive forværret på grund af klimaforandringer,” siger han.
Tom Harrison har desuden ikke stor tiltro til, at den dialogbaserede tilgang som aktiv investor, såkaldt active engagement, giver mening i forhold til at få de store internationale olieselskaber til at diversificere deres produktion i retning af mere bæredygtige energi.
”Vi støtter active engagement-initiativer i flere forskellige sektorer, hvor der er potentiale for forbedringer. Men kul, olie og gas er anderledes eftersom denne sektor står overfor en eksistentiel risiko på grund af overgangen til bæredygtig energi, og samtidig har selskaberne nægtet at anerkende behovet for at omstille sig. Vi har et tæt samarbejde med Rockefeller Brothers Fund, hvis stiftere er efterkommere af grundlæggeren af Exxon Mobil. Fonden prøvede igennem mere end et årti men gav til sidst op i 2015. DONG, nu Ørsted, er undtagelsen, der bekræfter reglen: intet andet selskab har været i nærheden af at magte en omstilling på en rettidig og omkostningseffektiv måde. Hvorfor skulle man ��nske at opretholde sine investeringer, når den langsigtede økonomiske business case i så overbevisende grad viser fordelene ved at afinvestere?”, spørger Tom Harrison.
Den nye danske DivestInvest-hjemmeside præsenteres officielt på Christiansborg den 23. november i forbindelse med konferencen, Verdensmål og Bæredygtige Investeringer. Her taler fhv. formand for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft, om behovet for bæredygtige investeringer og verdensmålenes betydning for institutionelle investorer.
Derudover bliver der mulighed for at få afklaret et af de spørgsmål, der længe har været genstand for diskussion i de medlemsejede pensionskasser: Hvorvidt det overhovedet er lovligt at frasælge de store internationale energiselskaber, hvis det sker på bekostning af pensionsopsparernes formueafkast.
Vicedirektør i Finanstilsynet, Jan Parner fortæller på konferencen om de muligheder, den eksisterende lovgivning for pensionskasser rummer for at afinvestere fra fossile aktier.
Derudover kommer Head of Impact Investments i Villum Fonden og Velux Fonden, Anders Kristoffersen og fortæller om fondenes erfaringer med impact investments og grønne investeringer.
Indtil videre har mere 700 organisationer fra mere end 76 lande tilsluttet sig DivestInvest-bevægelsen. Dermed har de forpligtet formuer for 5.500 milliarder dollars på at være fri for investeringer i fossile brændsler. Heraf er 1.500 milliarder dollars dedikeret til investeringer i klimaløsninger.
Se hele programmet for konferencen, Verdensmål og Bæredygtige Investeringer her.