Hvilken betydning kommer coronakrisen til at få i forhold til vores fremtidige måde at være sammen på? Og hvad får den sociale distancering under krisen af betydning for kultur- og idrætslivet i Danmark nu og ikke mindst fremover?
Det er blandt de spørgsmål, som belyses i en ny rapport udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning og finansieret af Velliv Foreningens akutpulje. Rapporten har titlen ’4 fremtidsscenarier: Mentale konsekvenser af social distancering i kultur- og idrætslivet under Covid-19-krisen’ og har som målgruppe alle aktører, der arbejder med kultur- og idrætstilbud.
Ifølge Velliv Foreningen har tidligere epidemier haft alvorlige psykiske konsekvenser for de påvirkede befolkningsgrupper, og nysgerrigheden rettes derfor mod, hvilke konsekvenser den nuværende sociale distancering har og vil få for vores samfund og vores mentale tilstand.
I rapporten skitseres seks megatrends i samspil med fire fremtidsscenarier i forhold til idræts- og kulturlivet. Et af scenarierne peger på, at idrætten og kulturen potentielt kan facilitere en række mulighedsrum under og efter krisen, som kan være en motor i udviklingen af fremtidens civilsamfund.
Et fornyet fokus på værdien af sport og kultur med et bredere, alment sundhedsfokus kan ifølge en nyhed om rapporten på Velliv Foreningens website skabe nye tiltag, eksempelvis ved at udvikle og fastholde bedre mødesteder og fællesskaber.
Kunst og kultur som en del af civilsamfundets rugbrød
Ifølge Associated Partner og Special Advisor hos Instituttet for Fremtidsforskning Bugge Holm Hansen, der står bag rapporten, skal vi måske til at se på idræt og kultur med andre øjne.
”Kultur og idræt set som mødesteder og fællesskaber, der samler os, har været en spændende prisme for civilsamfundets ageren under krisen. Det er let at reducere idræt og kultur som blot underholdning og givne aktiviteter i civilsamfundet, det vil sige glasuren på kagen. Men måske skal vi i stedet til at se kultur og idræt som en del af civilsamfundets rugbrød, som mødesteder, hvor vi sammen kan reflektere over de hændelser, der sker, og som steder, hvor man kan binde borgerne sammen, bygge bro til folks fælles liv og skabe sammenhængskraft i samfundet på tværs,” siger Bugge Holm Hansen til Velliv Foreningens website.
Velliv Foreningens medlemmer er de cirka 350.000 kunder i pensionsselskabet Velliv. Som tidligere omtalt i Fundats åbnede Velliv Foreningen i april en akutpulje på 10 millioner kroner til lokale indsatser for mental sundhed i civilsamfundet og i mindre virksomheder, som har brug for hjælp på grund af coronakrisen.
Både eksisterende og nye indsatser har kunnet søge om støtte på op til 50.000 kroner fra puljen.