Hvis dronning Margrethe til sommer kigger beundrende på renoveringen af amfiteatret og stensætningerne og glæder sig over den nye beplantning i monumentparken Skibelund Krat i Vejen, bør majestæten samtidig sende en venlig tanke afsted til A.P. Møller Fonden. Det er nemlig i høj grad takket være en bevilling på fem millioner kroner fra fonden, at Skibelundforeningen og de øvrige arrangører til sommer, i forbindelse med fejringen af Genforeningen, kan byde dronningen og andre gæster velkommen i en totalrenoveret park.
Skibelund Krat blev anlagt i 1865 som møde- og festplads efter tabet af Sønderjylland året før. Der er opstillet 22 mindesten i monumentparken, men både mindesten, stensætninger og parkens amfiteater har ifølge formanden for Skibelundforeningen længe trængt gevaldigt til en kærlig hånd. Derudover var en lang række træer modne til fældning og andre angrebet af sygdom.
Derfor blev der i samarbejde med blandt andre Vejen Kommune lavet en storstilet plan for renovering af Skibelund Krat, så parken kunne fremstå nyrenoveret og indbydende blandt andet til folkefesten søndag den 14. juni og til dronningens besøg i området torsdag den 9. juli.
Der var bare ét meget væsentligt problem: Penge. Vejen Kommune tilbød at støtte med en halv million, hvis Skibelundforeningen selv kunne skaffe fem millioner kroner. Foreningen med godt 100 medlemmer har ikke selv nogen midler, så løsningen var at søge fondsmidler. Glæden var derfor meget stor, da foreningens ansøgning til A.P. Møller Fonden om fem millioner kroner blev mødt med et ”ja”.
”For at kunne revitalisere Skibelund Krat og give området det løft, som det virkelig trængte til, har bevillingen fra A.P. Møller Fonden været altafgørende. Uden de penge havde det været en totalt umulig opgave for os, så vi er fonden dybt taknemmelig,” siger formanden for Skibelundforeningen Helge Petersen til Fundats.
Græs og stier skal være klar til 16.000 fødder
Som en del af projektet er siddepladserne i parkens amfiteater blevet rettet op, mens der trods måneders venten endnu ikke er kommet svar fra fredningsmyndighederne på, om der må laves en permanent overdækning af scenen, og dén del af planen er derfor udsat til efter folkefesten.
Et andet stort projekt har været, og er stadig, at rekonstruere Skibelund Krats ’Sønderjyske indgang’, som rødder fra store træer har ødelagt. Der er tale om et møjsommeligt og krævende kampestensarbejde, som bestemt ikke er blevet lettere af vinterens voldsomme mængder af regn.
”Jeg håber, det lykkes at få alt færdigt til slutningen af april – altså cirka halvanden måned før folkefesten – for det er nødvendigt med tid til, at blandt andet græsset kan gro frem og bide sig fast,” siger Helge Petersen med henvisning til, at der ventes omkring 16.000 fødder – fordelt på 8.000 gæster – når græs og stier skal være klar til det store rykind 14. juni.
Formanden er dog ikke nervøs for, at alt ikke er klar til sommerens festligheder, om end der er én ubekendt i ligningen, som Skibelundforeningens formand ikke kan gøre noget ved.
”Vi har jo ingen mulighed for at sige, hvordan vejret bliver. Men vores håndværkere har gjort en fantastisk indsats trods de meget vanskelige forhold, som de har haft grundet vejret, og jeg forventer da, at alt det, der skal være færdigt til festlighederne, bliver færdigt,” siger Helge Petersen.