Fredag den 12. marts 2021 bød på uventede gæster for for 29-årige Vivian Anita Alexandru.
Her bankede to civilklædte betjente nemlig på den lærerstuderendes dør, hvorefter hun fik taget sin telefon og sin computer og efterfølgende sigtet for trusler ved at have delt et kontroversielt billede på Facebook.
Nu har Borgerretsfonden af principielle årsager besluttet at støtte kvindens forsvar, skriver fonden på sin hjemmeside.
Det kontroversielle billede, som er velkendt og er blevet vist i mange medier, viser en brændende dukke påklistret et stykke papir med statsminister Mette Frederiksens (S) ansigt og et skilt om halsen med ordene “Hun må og skal aflives”.
Billedet blev taget, da dukken blev sat op i en lygtepæl under en demonstration mod coronarestriktionerne 23. januar i år, og ordene på skiltet henviste angiveligt til regeringens indgreb mod minkavlerne.
Efter besøget fra betjentene blev Vivian Anita Alexandru anholdt og sigtet for at have delt billedet på Facebook efter en paragraf i straffeloven, der kan koste hende op til 16 år i fængsel.
Borgerretsfonden støtter på ingen måde advokathjælpen i sagen, fordi vi har sympati for Men In Black eller tilknyttede grupperinger, men fordi vi har sympati for, at alle har ret til retssikkerhed
Hanne Marie Motzfeldt – Formand, Borgerretsfonden
Det drejer sig om straffelovens paragraf 119, stk. 1, som ifølge lovteksten kan give fængsel i op til otte år. Under den nuværende corona-lovgivning kan straffen imidlertid fordobles.
Borgerretsfonden finder, at sagen er principiel. Formand Hanne Marie Motzfeldt understreger, at fondens støtte ikke handler om modstand mod statsministeren eller regeringens corona-tiltag, men derimod om grundlæggende retssikkerhed uanset politiske holdninger.
“Borgerretsfonden støtter på ingen måde advokathjælpen i sagen, fordi vi har sympati for Men In Black eller tilknyttede grupperinger, men fordi vi har sympati for, at alle har ret til retssikkerhed – uanset om de mener eller tror på noget andet, end vi mener og tror,” siger hun og fortsætter:
“Derudover støtter Borgerretsfonden sagen, dels fordi der over tid er sket en væsentlig forringelse af mulighederne for reelt og effektivt at have en forsvarer i, hvad vi vil kalde ‘politisager’, og derfor var der brug for økonomisk støtte i sagen for at sikre et ordentligt forsvar, og dels fordi, der er indikationer på, at der er sket magtmisbrug i sagen,” siger Hanne Marie Motzfeldt.
Advokat Jonas Christoffersen, tidligere konstitueret landsretsdommer og forhenværende direktør for Institut for Menneskerettigheder, repræsenterer den sigtede kvinde.
Han vurderer, at betjentene begik lovbrud, da Vivian Anita Alexandru fik taget sin telefon og sin computer i forbindelse med anholdelsen. Derfor har han klaget over politiet, som han vil have indbragt for retten i Aarhus.
“Jeg har klaget over politiet, fordi jeg mener, at de ransager min klient uden retskendelse, og det er ulovligt,” siger han til Borgerretsfondens hjemmeside.