Op mod 20.000 danskere om dagen skal kunne testes for coronavirus. Derfor har Novo Nordisk Fonden bevilget 250 mio. kr. til et nationalt testcenter forankret ved Statens Serum Institut. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.
Fondens bevilling blev besluttet den 27. marts og er gået til indkøb og opsætning af den nødvendige infrastruktur og som supplement til omkostningerne forbundet med tests.
Det nye nationale testcenter får navnet Testcenter Danmark. Det er etableret i tæt samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk A/S, staten, regionerne, det nationale beredskab og sygehuse.
Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk bistår med rådgivning, mandskab og teknologi, mens bl.a. Novozymes skyder udstyr ind i samarbejdet.
”Testcenter Danmark er et særdeles vigtigt initiativ, der vil medvirke til at sikre, at flere mennesker vil kunne blive testet for den nye coronavirus. Det vil kunne skabe en større tryghed og sikkerhed for den enkelte og de personer, som man omgås med, og det vil kunne underbygge den gradvise genåbning af samfundet, herunder genstart af den danske økonomi. Et nationalt set-up, der kan forbedre vores evner til at teste befolkningen i stor skala, vil også gøre os bedre rustet til at tackle udfordringer som denne i fremtiden,” siger Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.
Hele Danmark
Borgere vil kunne få foretaget test i de hvide telte, der de seneste uger er rejst i alle fem danske regioner. Teltene er bemandet af regionerne og det nationale beredskab. Alle test bliver derefter transporteret til Testcenter Danmark på Statens Serum Institut, hvor de analyseres.
Initiativet vil arbejde med to forskellige test. Dels virustesten, som kan afgøre om en person har covid-19. Derudover også en antistoftest, der kan vise, om en person har dannet antistoffer og således viser tegn på allerede at have haft covid-19.
”Vi har arbejdet benhårdt på at øge testkapaciteten siden coronavirus begyndte at sprede sig i Danmark. Nu har vi fået opbygget kapacitet, og den skal vi udnytte til fulde. På den måde kan vi sikre rettidig behandling af borgere smittet med covid-19, og så kan vi følge smitteudviklingen i samfundet, og anvende den viden aktivt, når vi gradvist genåbner Danmark,” siger Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.