”Vi bryster os ofte af, at vi er kommet langt med ligestillingen i det danske samfund, men det gælder ikke i tilstrækkeligt omfang i forskningsverdenen. Vi mangler at nedbryde de mange identificerede barrierer, så der bliver lige muligheder for alle forskere uanset køn.”
Sådan lyder den kontante melding fra formanden for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher i en kronik i Berlingske.
Her opfordrer Flemming Besenbacher fonde, universiteter og politikere til på hver på sin måde at medvirke til, at andelen af kvindelige forskere øges til gavn for dansk forskning og det danske samfund.
I kronikken refererer Flemming Besenbacher til en ny spørgeskemaundersøgelse, som Carlsbergfondet har gennemført blandt sine bevillingsmodtagere og ledende aktører i den danske forskningsverden.
Ifølge undersøgelsen mener 96 procent af de adspurgte kvinder, at den lave andel af kvindelige forskere er et problem, mens den opfattelse deles af 70 procent af mændene.
Ubevidste bias ved rekruttering
Blandt de mest udtalte barrierer for kvinder, der ønsker en forskerkarriere, fremhæver 70 procent af kvinderne ubevidste bias i forbindelse med rekrutteringen som afgørende. Den opfattelse deles kun af hver fjerde adspurgte mand.
Af undersøgelsen fremgår endvidere, at hele 90 procent af de kvindelige forskere har oplevet karrierehindringer grundet deres køn.
”Det er ikke blot forkert ud fra en ligeværdstanke, men det er også uhensigtsmæssigt, når man anerkender forskningens betydning for vores værdiskabelse i samfundet og vores velstand. For et land som Danmark, der lever af at eksportere knowhow, er det et stort problem, når mandlige og kvindelige forskere ikke har de samme karrieremuligheder,” skriver Flemming Besenbacher i Berlingske-kronikken.
Undersøgelsen viser, at ledelserne på universiteterne – institutbestyrere, dekaner og rektorer – spiller en afgørende rolle, og de bør begynde at forholde sig langt mere aktivt til udfordringen omkring kønsdiversitet, mener Flemming Besenbacher.
”Tiden er nu kommet til, at Danmark for alvor rykker sig, hvad angår kønsdiversiteten blandt fastansatte lektorer og professorer på universiteterne. Der er talt nok om udfordringerne, nu er det tid til handling,” skriver Flemming Besenbacher.
Han pointerer, at Carlsbergfondet har gjort kønsdiversitet i dansk forskning til et af sine fire strategiske pejlemærker i fondens strategi for 2019-2023, ligesom det i forbindelse med det nyligt offentliggjorte Opslag 2020 er gjort klart, at målet på sigt er at stræbe efter at opnå en kvalificeret lige kønsfordeling blandt Carlsbergfondets bevillingshavere.
Derudover vil fonden forsøge fremover i højere grad at synliggøre kvindelige rollemodeller, særligt professorer, på universiteterne. Som det er i dag, er under en fjerdedel, 23 procent, af de danske professorer kvinder.