Danmark – og resten af verden – skal være bedre forberedt på kommende epidemier og andre trusler mod folkesundheden i fremtiden, mener Novo Nordisk Fonden.
Derfor ønsker fonden nu at etablere et nyt internationalt kraftcenter for forskning i infektionsmedicin ved et universitet i Danmark.
Det sagde fondens formand, da han blev interviewet på konferencen ‘Danmark 5.0’ arrangeret af Akademiet for de Tekniske Videnskaber.
“På det rigtig langsigtede plan er vi gået ind fra Novo Nordisk Fondens side og har overvejet, om vi kunne identificere muligheden for at skabe et center for infektionsmedicin,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Lars Rebien Sørensen annoncerede planerne om det nye center efter at have konstateret, at Danmark slet ikke var klar til coronaepidemien i marts.
“Der var en stor grad af forvirring og manglende forberedthed. Det må vi så prøve at se, om vi kan gøre bedre. Det var også lidt forstemmende at se, at efter første bølge var overstået, så gik alle på sommerferie – Danmark havde jo klaret sig rigtig godt, og så behøvede man ikke gøre mere ved det – det kommer nok ikke igen. Men alle havde jo sagt, at der kommer en anden bølge. Det virker som om, vores kollektive hukommelse er meget kort,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Langsigtet
Ifølge Lars Rebien Sørensen skyldes Danmarks manglende forberedelse blandt andet, at de relevante forskningsområder ikke har fået tilført nok midler gennem de seneste mange år.
“Vi kan se, at der måske i fredstider er blevet nedprioriteret ressourcer til infektionsmedicin,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Det ønsker Novo Nordisk Fonden altså nu at ændre på for at stille både Danmark og resten af verden i en bedre position, inden der igen opstår en krise magen til eller værre end den, som mange lande befinder sig i netop nu.
“Vores målsætning vil være at prøve at se, om vi kan skabe grundlaget for et infektionsmedicinsk center i Danmark placeret ved et universitet, hvor vi mener, at der er nogle rimelige kompetencer for området og så arbejde internationalt på at få højnet vores niveau, så vi kan være bedre forberedt i fremtiden,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Et kommende center for infektionsmedicin skal både beskæftige sig med virale infektioner, men i høj grad også med mikrobielle sygdomme, som antibiotika får sværere og sværere ved at behandle, understregede Lars Rebien Sørensen.
“Ti millioner mennesker kommer til at dø om året af mangel på antibiotika om tredive år, fordi vi bliver resistente over for det antibiotika, vi har,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Internationale ambitioner
Endnu er den konkrete placering af forskningscenteret ikke bestemt, ligesom den faglige profilering også stadig er under udarbejdelse.
“Vi arbejder jo på at finde ud af, hvad der kan være relevant: Hvilke faglige discipliner skal man dygtiggøre sig i?” sagde Lars Rebien Sørensen.
Konferencen var sponsoreret af en række fonde og øvrige aktører, blandt andre Villum Fonden, Otto Mønsteds Fond, Novo Nordisk, Siemens Fonden.
“Hvem skal indgå i sådan et center? Vi har en ambition om, at vi gerne vil have international forskning involveret. Vi skal finde nogle dygtige forskere, og de behøver ikke være danskere. De kan være udlændinge, som gerne vil flytte til Danmark og være med til at starte sådan et center. De skal selvfølgelig være med til at beskrive visionen og missionen for sådan et center,” sagde Lars Rebien Sørensen.
Om Danmark 5.0ATV Teknologiske Topmøde 2020 “Danmark 5.0” kan ses online her.
Han forventer, at fonden vil melde mere ud om centeret til næste år.
“Jeg tror, at vi vil kunne se mere til det i første halvår af 2021,” sagde Lars Rebien Sørensen.