Det er langt fra alle erhvervsdrivende fonde, som har medarbejdere fra fondskoncernen i fondsbestyrelsen, som en kortlægning foretaget af Fundats for nylig viste.
Men medarbejdere kan på flere måder tilføre værdi til bestyrelsesarbejdet. De kommer nemlig med et perspektiv på forretningen, som andre bestyrelsesmedlemmer ganske enkelt ikke har.
Sådan lyder det samstemmende fra tre af Danmarks største erhvervsdrivende fonde, der længe har haft medarbejderrepræsentanter i fondsbestyrelsen, nemlig Leo Fondet, Poul Due Jensens Fond og Novo Nordisk Fonden.
For det andet giver det jo også den fantastiske vinkel på bestyrelsesdrøftelserne, at du også får et synspunkt fra virksomheden – ikke kun fra ledelsen, men lidt længere nede i virksomheden
Jesper Mailind – Administrerende direktør, Leo Fondet
Netop Leo Fondet har igennem de seneste år har arbejdet på at sælge en del af medicinalvirksomheden Leo Pharma A/S, som fonden hidtil har været eneejer af.
Og i den proces har medarbejderrepræsentanterne i bestyrelsen spillet en vigtig rolle, siger Jesper Mailind, administrerende direktør for Leo Fondet.
”Oplevelsen i bestyrelsen har helt sikkert været, at medarbejderrepræsentanterne har været til gavn i processen. For det første har vi nogle medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, som er ret aktive og stiller spørgsmål ved mange ting. For det andet giver det jo også den fantastiske vinkel på bestyrelsesdrøftelserne, at du også får et synspunkt fra virksomheden – ikke kun fra ledelsen, men lidt længere nede i virksomheden,” siger Jesper Mailind.
Medarbejderperspektivet
I Poul Due Jensens Fond er fire af 12 bestyrelsesmedlemmer repræsentanter fra datterselskabet Grundfos A/S. To er fra Danmark, og to er fra henholdsvis Ungarn og Østrig. Det var i sin tid et ønske fra medarbejderne i Grundfos at blive en del af fondsbestyrelsen.
“Det blev selvfølgelig imødekommet, fordi det var medarbejdernes ret. Mig bekendt var de faktisk skrevet ind, da fonden blev stiftet i 1975,” siger Kim Nøhr Skibsted, direktør i Poul Due Jensens Fond.
Foruden de fire medarbejderrepræsentanter består bestyrelsen af fire efterkommere af Poul Due Jensen og fire eksternt valgte medlemmer. Det giver en bestyrelsessammensætning, som Kim Nøhr Skibsted kalder “meget mangfoldig”. Men den fungerer godt for fonden.
“Det skyldes måske også, at vores bestyrelse er så privilegeret, at formålet med fonden og bestyrelsens arbejde står meget klart i vores fundats: Det handler om at beskytte, styrke og udvikle Grundfos. Det er de tolv medlemmer af bestyrelsen derfor meget bevidste om, samtidig med at de jo repræsenterer forskellige hjørner af fonden. Det gør, at vi får alle aspekter med. Så det har været godt for fondens bestyrelse, at vi har medarbejderperspektivet med – de spørgsmål, som medarbejderne kan stille, deres viden om virksomhedens hverdag og deres tilgang til arbejdet gør, at vores beslutningsgrundlag er meget kvalificeret.” siger Kim Nøhr Skibsted.
Selvom medarbejderperspektivet er vigtigt, så giver det ifølge Leo Fondets direktør Jesper Mailind omvendt også værdi, at de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer får adgang til information og overvejelser fra de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Det har erfaringerne fra de seneste års arbejde med ejerskabsstrukturen i Leo Fondet vist.
”Dels er det vigtigt at få synspunkter nedefra i organisationen, og dels er det vigtigt, at de medarbejdervalgte medlemmer også hører overvejelserne fra de udpegede medlemmer. For man skal huske på, at vi har øget det generelle vidensniveau for alle i lokalet over de her to til tre år, hvor processen har foregået,” siger Jesper Mailind.
Han understreger, at medarbejderrepræsentanternes interessere helt overordnet er den samme som den øvrige bestyrelses.
”De medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer vil jo også virksomhedens bedste. Derfor har vi haft god mulighed for at kalibrere hele udviklingen af ejerskabsstrukturen op imod spørgsmål og overvejelser fra medarbejdernes side. Men alle har jo været enige om, at det drejer sig om at gøre det bedste, vi kan for virksomheden,” siger Jesper Mailind.
En forsikring
Hos Novo Nordisk Fonden har medarbejderrepræsentant Anne Marie Kverneland fra Novo Nordisk A/S siddet i fondsbestyrelsen siden 2014. I den tid har Novo Nordisk A/S vækstet kraftigt, og derfor har fonden heller ikke været nødt til at træffe mange beslutninger om eksempelvis nedskæringer.
Men netop risikoen for kriser er en væsentlig grund til, at medarbejderrepræsentanters tilstedeværelse i ejerfondenes bestyrelser er vigtigt, siger Anne Marie Kverneland.
“Man skal hele tiden huske, at medarbejderrepræsentation i bestyrelsen er som en forsikring: Man håber ikke at få brug for den. Men hvis man kommer ud i en situation, hvor der skal foregå nogle knap så sjove ting, så er det jo vigtigt, at medarbejderne er med til at sige noget om de selskaber, som fonden ejer,” siger hun.
Det betyder, at hvis der er problemer i selskaberne eller ønsker om at ændre noget i dem, så er fondsbestyrelsen et af de steder, man først ville høre om det
Anne Marie Kverneland – Medarbejderrepræsentant, Novo Nordisk A/S
Anne Marie Kverneland også i Novo Nordisk A/S’ bestyrelse som medarbejdervalgt medlem. I hendes optik er dog vigtigt også at sidde med i fondsbestyrelsen, ikke blot datterselskabets. Det handler om at være optimalt orienteret om virksomhedens forhold.
"Som strukturen er i koncernen, så er det fonden, der ejer selskaberne. Det betyder, at hvis der er problemer i selskaberne eller ønsker om at ændre noget i dem, så er fondsbestyrelsen et af de steder, man først ville høre om det. Derfor hænger fondsbestyrelsen og selskaberne helt uløseligt sammen,” siger hun.
Kort sagt betegner Anne Marie Kverneland det som “rigtig vigtigt” som medarbejdervalgt at være med til at sætte aftryk på både fondens retning, og hun kan ikke få øje på ulemper ved arbejdet.
"Vi er eksempelvis med til at udvikle strategien i fondsbestyrelsen. Her kommer vi som medarbejdere med vores input til, hvad man skal arbejde med. Nu er vi i en privilegeret situation, at vi har mange midler at dele ud af, så på den front breder vi også arbejdet ud på flere områder. Det betyder også, at der er nogle ting, som man som medarbejdervalgt medlem gerne vil have med i overvejelserne,” siger hun.
Bliver hørt
Ifølge Anne Marie Kverneland bliver de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i Novo Nordisk Fonden hørt på samme vis som de øvrige bestyrelsesmedlemmer.
"Det gør man virkelig. Jeg oplever ikke, at der er forskel på den ene eller anden type medlem af bestyrelsen. Det er selvfølgelig lidt op til en selv, hvor meget, man vil involvere sig, men der er ikke lagt begrænsninger ind på medarbejdernes rolle, det er helt sikkert,” siger Anne Marie Kverneland.
I ejerfonden kan man jo godt sende nogle signaler om mere bæredygtighed, styr på leverandørkæder, virksomhedens kultur og om arbejdsforhold i Asien kontra Europa
Kim Nøhr Skibsted – Direktør, Poul Due Jensens Fond
Kim Nøhr Skibsted oplever heller ikke, at der gøres forskel på bestyrelsesmedlemmerne i Poul Due Jensens Fond.
“De medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer indgår i bestyrelsen på lige fod med de andre medlemmer, velvidende at de er valgt af medarbejdere,” siger han og giver flere eksempler på den type spørgsmål og drøftelser, som medarbejderne i fonden kan være med til at sætte deres præg på.
“De kan handle om det lidt mere langsigtede mål for ejerskabet af virksomheden. Medarbejderne kan også finde på at drøfte mulige krav til virksomheden. I ejerfonden kan man jo godt sende nogle signaler om mere bæredygtighed, styr på leverandørkæder, virksomhedens kultur og om arbejdsforhold i Asien kontra Europa. Alle de ting kan medarbejderne spørge ind til, og den slags spørgsmål kan en ejerfond jo til enhver tid bede om en rapportering på,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Samme melding kommer fra Jesper Mailind, der har oplevet de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i Leo Fondet være aktive deltagere i de senere års diskussioner om fondens arbejde med at ændre ejerskabsstrukturen af Leo Pharma A/S.
”Medarbejderrepræsentanterne har været med i processen fra day one. De deltager i alle bestyrelsesmøder i fonden. De deltager i dialogen ved bestyrelsesmøderne, de stiller spørgsmål til materialet, de stiller spørgsmål på møderne, og de hører alle drøftelser. Så alt er jo foregået i fuld åbenhed og transparens for alle bestyrelsesmedlemmer,” siger Jesper Mailind.