To af Danmarks tre store tobaksfonde, som har – eller havde – interesser i tobaksindustrien, fastholder indtil videre business as usual i forhold til linket til tobak, men går uden om projektsamarbejde med Kræftens Bekæmpelse og ”følger samfunds- og erhvervsudviklingen nøje.”
Som den eneste af de tre store tobaksfonde har Færchfonden gjort sig ’ren’ fra tobakspenge, som Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, nu anbefaler. Færchfondens penge kom fra Færchs Tobaksfabrik, der fusionerede til Skandinavisk Tobakskompagni, men aktierne i Skandinavisk Tobakskompagni blev solgt for 10 år siden i 2008.
Det svarer præcis til den karenstid på 10 år, som forskerne får hos Kræftens Bekæmpelse, hvis de har fået tobakspenge. Martin Vang Hansen, direktør for Færchfonden, slipper derfor uden om problematikken.
”Jeg har ingen problemer haft med partnerne – ikke i min tid i to år. Vi har opgivet røg og er sluppet for problemer,” siger Martin Vang Hansen til Nyhedsbrevet Danmarks Fonde.
To rigtige tobaksfonde
Anderledes med ejerskab til tobak er det med to andre tobaksfonde:
Det Obelske Familiefond ejer investeringsselskabet C.W. Obel A/S, som ejer 35 pct. af Skandinavisk Holding A/S, der er en udløber af sammenlægningen i 1961 af de danske tobaksfabrikanter Chr. Augustinus Fabrikker, R. Færchs Fabrikker og C.W. Obel til Skandinavisk Tobakskompagni. Selskabet blev senere til Scandinavian Tobacco Group, som i 2016 blev børsnoteret på Nasdaq Copenhagen.
Augustinus Fonden ejer Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab, som igen ejer 25 pct. af Scandinavian Tobacco Group, der producerer cigarer og pibetobak. Godt 10 pct. af fondens aktiver er placeret i Scandinavian Tobacco Group.
Det Obelske Familiefond støtter blot anden medicinsk forskning
Direktør for Det Obelske Familiefond, Michael Bjørn Nellemann, tager udmeldingerne fra Kræftens Bekæmpelse til efterretning – og finder andre veje til pengene efter formålet.
– Har I mærket modstand mod at modtage penge fra Den Obelske Familiefond begrundet i linket til tobaksindustrien?
”I 2016 delte vi 240 mio. kr. ud til en række vigtige formål inden for kunst, forskning og det sociale område. Der er aktører – mest inden for forskning – der er tilbageholdende med at modtage midler fra Det Obelske Familiefond, men decideret modstand mærker vi ikke. Vi ved godt, at Kræftens Bekæmpelse ikke samarbejder med forskere, som har fået en bevilling fra os. Det tager vi til efterretning, og nogle af vores midler går så typisk til andre områder inden for medicinsk forskning,” påpeger Michael Bjørn Nellemann.
- Anser I linket til tobaksindustrien for et problem i takt med stigmatisering af rygere?
”Vores virksomhed er stiftet i 1787. Virksomheden har forandret sig og beskæftiger sig i dag med både ejendomsudlejning, entreprenør- og ingeniørvirksomhed, og vi har ejerandel i cigarproduktion. C.W. Obel A/S forholder sig løbende til markedssituationen for virksomhedsporteføljen. Også for den del, der har med cigarer at gøre. Selv om synet på tobak har forandret sig, står vi ved vores arv, der går syv generationer tilbage.”
- Overvejer I på et tidspunkt at skære båndene til tobaksindustrien og blive ’rene’ som Leif Vestergaard Pedersen udtrykker det?
”Leif Vestergaard Pedersen leder en NGO, som han skal profilere. Det har han gjort godt, men vores og andres erhvervshistorier er for komplekse til at begrebet ’rene virksomheder’ kan stå alene. C.W. Obel A/S er ejer og medejer af driftige virksomheder, som både skaber arbejdspladser, betaler skat, bidrager til fondens uddelinger etc. Nej, vi planlægger ikke at skære bånd, men vi følger samfunds- og erhvervsudviklingen nøje.”
- Opbygger I beredskab i fald linket til tobaksindustrien med tiden bliver et større problem?
”I fondet tager vi vores partnere – modtagere af midler om du vil – alvorligt og vi tænker i beredskaber på mange planer, men vores ejerandel i en cigarproduktion gør ikke, at vi på den måde føler os stigmatiserede. På godt og ondt ser det ud til, at der er stort behov for vores uddelinger,” slutter Michael Bjørn Nellemann.
Augustinus Fonden: kun enkelte gange ”nej tak”
Augustinus Fondens direktør, Frank Rechendorff Møller, har kun enkelte gange været ude for et ”nej tak” til at modtage penge, fordi der var link til tobaksindustrien.
”Nej vi mærker ikke modstand mod Augustinus Fondens støtte, når vi er aktive på kunst- og kulturområdet, på det sociale område og med støtte til forskning. I den specifikke støtte til medicinsk forskning har der været enkelte tilfælde, hvor forskere har trukket deres ansøgning eller ønsket at tilbagebetale støttemidler. Det sker, fordi de er blevet opmærksomme på, at de ikke kan få støtte fra Kræftens Bekæmpelse, hvis de modtager støtte fra os,” siger Frank Rechendorff Møller.
- Anser I selv linket til tobaksindustrien for et problem i takt med stigmatisering af rygere?
”Augustinus Fonden har en flere hundrede år lang historie baseret på tobak. Familien Augustinus begyndte tobaksvirksomhed i 1750. Den erhvervshistoriske arv står vi ved.”
- Overvejes det på et tidspunkt at skære båndene til tobaksindustrien og dermed blive ’rene’ – som Leif Vestergaard Pedersen udtrykker det?
”Det har vi ikke overvejelser om.”
- Opbygger I et beredskab i fald linket til tobaksindustrien med tiden bliver et større problem for jeres donationer og samarbejdet med jeres partnere?
”Godt 10 procent af Fondens samlede aktiver er placeret i Scandinavian Tobacco Group, som producerer cigarer og pibetobak. 9/10 af fondens indtægter kommer fra ejerskabet af blandt andet Tivoli, Gyldendal, Fritz Hansen, Jeudan, Kristelig Dagblad, Royal Unibrew, Ambu med flere. Med det udgangspunkt, mener vi ikke, at der er behov for et beredskab.
- Det er relativt nyt, at Kræftens Bekæmpelse ikke vil være med i projekter med tobakspenge involveret. Har I måttet sætte noget i bero pga. det?
”Nej, det har vi ikke. Vi oplever vedvarende en stor efterspørgsel efter forskningsmidler på det sundhedsvidenskabelige område, så vi er ikke i tvivl om, at vi fortsat kan være til samfundsmæssig nytte på dette område,” slutter Frank Rechendorff Møller.