Den erhvervsdrivende fond A.P. Møller Fonden, der år efter år befinder sig i top-fem blandt de mest uddelende private danske fonde, fik et økonomisk set særdeles godt 2021.
Fondens overskud blev mangedoblet i 2021 med et plus på bundlinjen på næsten 51 milliarder kroner. Det fremgår af den netop offentliggjorte 2021-årsrapport fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.
Direktør i A.P. Møller Fonden Mads Lebech betegner over for Fundats 2021-resultatet som ”helt ekstraordinært flot”. Det store plus i fondens regnskab er primært afstedkommet af, at A.P. Møller Holding, som forvalter det erhvervsdrivende ben af fondens aktiviteter, kom ud af 2021 med et overskud på over 50 milliarder kroner.
”Jeg synes, det er rigtig positivt at se, at A.P. Møller Holding gør det godt, og at de virksomheder, som er en del af gruppen, gør det godt. Og så er det jo ingen hemmelighed, at også A.P. Møller Mærsk har haft et rigtig godt år, hvilket selvfølgelig også har smittet af på resultatet. Det er dog værd at huske, at når holdingselskabet laver et ekstraordinært flot resultat, er det rigtig positivt for vores formue, men det er ikke frie penge, vi råder over i fonden. Der tænkes langsigtet i den sammenhæng,” siger Mads Lebech.
Med til billedet af fondens albuerum hører også, at A.P. Møller Holding har valgt at skrue væsentligt op for det udbytte, der tilgår fonden, og som kan bruges til filantropiske uddelinger. Ifølge holdingselskabets årsrapport er udbyttet steget fra 400 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner i 2021 til to milliarder kroner i indeværende år.
Jeg synes, det er rigtig positivt at se, at A.P. Møller Holding gør det godt, og at de virksomheder, som er en del af gruppen, gør det godt
Mads Lebech – Direktør, A.P. Møller Fonden
A.P. Møller Fondens samlede uddelinger i 2021 endte på 921 millioner kroner, hvilket er en kvart milliard mindre end de 1,17 milliarder kroner, der blev uddelt i 2020.
I år er uddelingsrammen, på linje med sidste år, fastsat til 1,5 milliarder kroner.
Uddelinger afhænger af ansøgninger
På spørgsmålet om, hvorvidt fondens rekordstore overskud i 2021 og det stigende udbytte, der er ført fra holdingselskabet over i fonden, forventes at føre til, at A.P. Møller Fonden på sigt skruer op for uddelingsrammen, lyder svaret fra Mads Lebech:
”Bestyrelsen har valgt at sætte uddelingsrammen i 2022 til 1,5 milliarder kroner, ligesom den var i 2021, og vi synes, det er et rigtig stort, ambitiøst beløb. Men om hele beløbet kommer til at blive uddelt, afhænger af de ansøgninger, vi modtager i år – vi er jo en ansøgningsdreven fond.”
Mads Lebech tilføjer, at A.P. Møller Fonden ”ikke er så optaget af dét med størrelsen på uddelingsrammen”.
”Vi gør det, man rent regnskabsteknisk skal, i forhold til at definere en årlig ramme. Rammen er et udtryk for, at vi som fond skal sikre, at der er penge til det, vi deler ud – det er ikke et uddelingsmål. Men dukker der noget rigtigt og vigtigt op i løbet af året blandt ansøgningerne, er der en økonomisk muskel, der kan aktiveres, og så er det principielt med noget regnskabsteknik muligt at gå ud over uddelingsrammen,” siger Mads Lebech, der tidligere har været borgmester på Frederiksberg, direktør i Industriens Fond og meget kortvarigt direktør i Tryghedsgruppen.
Vi forholder os fra sag til sag og har ikke en ambition om, at vi skal nå at bruge et vist antal kroner
Mads Lebech – Direktør, A.P. Møller Fonden
Han ønsker ikke at kigge ud over 2022, når det handler om A.P. Møller Fondens forventninger til samlede uddelinger.
”Vi er en ansøgningsdreven fond, ikke talstyret, så det afhænger af de ansøgninger, vi modtager. Vi forholder os fra sag til sag og har ikke en ambition om, at vi skal nå at bruge et vist antal kroner. Det er ikke det, vi drives efter,” siger Mads Lebech og tilføjer:
”Du får ikke et tal ud af mig på, hvad bestyrelsen har af ambitioner for uddelingsniveauet fremover. Jeg er godt opmærksom på, at der ofte fokuseres på tallene, men det er simpelthen ikke i A.P. Møller Fondens ånd.”
Mange penge til videnskabelige formål
I forhold til A.P. Møller Fondens uddelinger i 2021 springer det især i øjnene, at det samlede beløb til videnskabelige formål har haft vokseværk. I 2020 uddelte fonden kun 4,6 millioner kroner til videnskabelige formål, mens området i 2021 i alt modtog 188,9 millioner kroner – svarende til omkring en femtedel af de samlede uddelte midler.
Ifølge Mads Lebech skal det dog ikke tages som et udtryk for en højere prioritering af ’Videnskabelige formål, særligt lægevidenskab’, som er ét af fondens fem uddelingsområder.
”Vi har ofte relativt store forskningsvidenskabelige donationer, idet det er ét af vores uddelingsben. Alle gode ansøgninger inden for et felt, som ligger inden for stifters vilje, får vores fokus. Men vi siger ikke, at så og så stor en del af uddelingerne skal gå til dét og dét formål. Vi tilgodeser alle de områder, der er, og nogle år er der områder, som tilgodeses mere end andre,” siger Mads Lebech.
En konkret del af forklaringen på det høje samlede beløb til videnskabelige formål i 2021 var fondens uddeling i starten af året på 100 millioner kroner til Københavns Universitet til nye såkaldte GMO klasse 3-laboratorier i Mærsk Tårnet.