Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat II er snart en saga blot i den danske fondssektor. Fonden, som i sine velmagtsdage delte omkring 100.000 kroner ud årligt til formål, der støtter danskheden i Slesvig eller bevarer danske natur- og kulturværdier, har således fået Civilstyrelsens tilladelse til at dele sin fondskapital på knap 1,8 millioner kroner ud og dernæst blive opløst.
Det skriver dagbladet Jydske Vestkysten.
Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat II blev stiftet af Karen Blixens yngste søster, Ellen, og hendes ægtemand Knud Dahl i 1930 til minde om hans forældre, Lauritz og Augusta Dahl.
Forklaringen på opløsningen er, at det årlige afkast af fondens formue år for år er blevet stadig mindre.
”Ligesom for andre fonde har renteudviklingen snigløbet os, så vi havde ikke mere end 10.000-15.000 kroner til sidst. Og så giver det jo ikke mening,” siger formanden for fonden og bestyrelsesmedlem de seneste 25 år, den tidligere generalkonsul i Flensborg Henrik Becker-Christensen, til Jydske Vestkysten.
Henrik Becker-Christensen fortæller, at det har været en langstrakt proces at opløse fonden, idet Civilstyrelsen har skullet nikke til de projekter, der skulle have pengene. I første omgang fik kun ét af bestyrelsens tre forslag Civilstyrelsens blå stempel. Nu er fire projekter blevet godkendt, og dermed kan opløsningen effektueres.
De sidste penge fra fonden går til en renovering af Rødding Højskole, Historisk Samfund for Sønderjyllands udgivelse af et storstilet værk i to bind om sønderjysk søfarts historie og til cricket- og kunstcentret Mikkelberg i Sydslesvig, som selv kan disponere over det modtagne beløb. Alle tre modtager 560.000 kroner.
Fjerde og sidste beløbsmodtager, som får en håndsrækning på 86.000 kroner, er Rigsarkivets projekt ‘Følgerne af Slesvigs deling’. Projektet omfatter et seminar og en bogudgivelse.
Højskoleformand er taknemlig
Morten Skov Mogensen, der er formand for bestyrelsen på Rødding Højskole, fortæller til Fundats, at bevillingen på 560.000 kroner er øremærket en renovering af højskolens ældste bygning, Flors Hus fra 1832.
Håndsrækningen fra fonden kommer som en særdeles glædelig nyhed midt i en for Danmarks ældste folkehøjskole særdeles vanskelig tid rent driftsmæssigt grundet coronakrisen.
”Vi er meget taknemlige for de 560.000 kroner fra Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat. Pengene betyder, at vi nu er klar til at gå i gang med det store renoveringsprojekt, som vi gennem lang tid har talt om i bestyrelsen,” siger Morten Skov Mogensen til Fundats.
Han oplyser, at ud over støtten fra Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat II har Rødding Højskole også modtaget bidrag fra flere andre fonde og selv optaget et lån.
”Det er afgørende for os med støtte fra fonde for at kunne løfte renoveringsprojekter i dén størrelse,” understreger højskolens bestyrelsesformand.