Når de nye officielle fondsstatistikker viser antallet af fonde i Danmark, er der ikke tale om en korrekt beskrivelse af den virkelige virkelighed i fondsverdenen. Men derimod en beskrivelse af den registrerede virkelighed baseret på formentlig stærkt fejlbehæftede oplysninger i CVR-registret.
Det er derfor ikke korrekt, når brugere af fondsstatistikkerne kan læse i statistikbanken, at der i 2018 var 9.945 fonde, hvoraf 8.580 var almene fonde og fondslignende foreninger. For virkeligheden er, at ingen ved, hvor mange levende, almene fonde, der findes i Danmark.
Hvor langt Danmark Statistiks antalsopgørelser rammer ved siden af på fondsområdet, er der derfor heller ingen, der rigtig ved. Men stikprøver som Fundats beskriver i dag indikerer, at omkring ti procent af de registrerede almene fonde i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) ikke eksisterer i virkeligheden.
Men ifølge Danmarks Statistisk er det heller ikke meningen med fondsstatistikken, at man skal tage antallet af almene fonde bogstaveligt. Meningen med de statistiske opgørelser er nemlig alene at give et samlet billede af fondssektorens uddelingsaktiviteter.
”Formålet med vores statistik er at vise fondenes aktiviteter med udgangspunkt i bevillingerne. Da data vedrørende langt størstedelen af bevillingerne stammer fra kilder – de store fonde – hvor vi stoler på datakvaliteten, betyder det, at statistikken giver et statistisk robust billede af bevillingernes omfang og udvikling,” siger specialkonsulent i Danmarks Statistisk Gitte Frej Knudsen, der har ansvaret for fondsstatistikkerne.
Fondsstatistikken, som startede i 2016, udarbejdes på baggrund af spørgeskemaundersøgelser blandt et udsnit af fonde og deres uddelinger, som herefter opregnes til at dække hele fondssektorens uddelinger.
Et overordnet retvisende billede
Men selvom antalsopgørelserne ikke er helt pålidelige, så mener Gitte Frej Knudsen, at det alligevel er relevant at have dem med i statistikbanken.
”Som del af offentliggørelsen lægger vi også antallet af fonde, som det er opgjort i Erhvervsstyrelsens CVR-register, i statistikbanken. Det er ikke en central variabel, men det vurderes at være en relevant information at videregive, da man ikke kan finde et bud på antallet af fonde andre steder,” siger Gitte Frej Knudsen.
Da data vedrørende langt størstedelen af bevillingerne stammer fra kilder – de store fonde – hvor vi stoler på datakvaliteten, betyder det, at statistikken giver et statistisk robust billede af bevillingernes omfang og udvikling.
Gitte Frej Knudsen – specialkonsulent, Danmarks Statistisk
Fundats har præsenteret Danmarks Statistisk for to stikprøver, som vi har gennemført i anden journalistisk sammenhæng. Tilsammen viser de to stikprøver, at 12 ud 84 almene fonde står opført i CVR-registeret, selvom Civilstyrelsen for fem, otte eller 13 år siden har tilladt, at de blev opløst, fusioneret eller nedlagt. Alligevel er CVR-registreret ikke blevet opdateret for disse fonde.
”På baggrund af jeres henvendelse har vi vurderet usikkerheden. Med de forbehold, der generelt er gældende for statistikproduktion på baggrund af administrativ data, mener vi fortsat, at antallet af fonde, som det er opgjort hos os, giver et overordnet retvisende billede af virkeligheden. Vi vil dog gå statistikdokumentationen nøje igennem og sikre, at vi får beskrevet overdækningen for den del af populationen, som omfatter almene fonde uden bevillinger,” siger Gitte Frej Knudsen.
Ifølge Danmark Statistiks statistikbank var der sidste år 4.347 levende almene fonde og fondslignende foreninger, som ikke uddelte penge. I 2016 var det tal 5.312. Men på grund af de gennemgående fejl i CVR, er det uvist, hvor stor en del af faldet, der skyldes, at flere fonde er begyndt at uddele, og hvor stor en del, der skyldes, at flere fejlregistrerede fonde er blevet rettet i CVR.
Set fra Civilstyrelsens bord er problemet, at der er ikke længere findes et egentligt registreringspligt for de almene fonde, og at fondsloven ikke indeholder bestemmelser om CVR-registrering.
”Vi kan ikke bekræfte tallene fra Danmarks Statistisk. Vi kan se i vores sagssystem, at der er omkring 8.500 aktive sager, men det er kun et bud, og vi støder løbende på fonde, som vi ikke kender til – eksempelvis når fondsbestyrelser søger om tilladelse til opløsning. Da vi ikke har et fondsregister, er der ingen, der kan svare på, hvor mange fonde, der er,” siger kontorchef i Civilstyrelsen, Niels Klitgaard.
Som Fundats har dokumenteret er det ikke alle fejlregistreringer, som bliver rettet, selv når de involverede myndigheder er blevet gjort opmærksom på dem. Det skyldes, at hverken Erhvervsstyrelsen, der fører CVR-registret, Civilstyrelsen der har tilsyn med de almene fonde eller Skatteforvaltningen bærer ansvar for at sikre korrekte fondsdata i CVR.
– I hvilket omfang har Danmarks Statistik arbejdet med at kvalitetssikre data fra Erhvervsregistret, CVR?
”Danmarks Statistik har i udgangspunktet tiltro til, at data i CVR er af en ordentlig kvalitet til vores statistikproduktion. Derfor arbejder vi kun med at kvalitetssikre data i CVR, når vi får viden om fejl og uhensigtsmæssigheder. Vi skønner ikke, at der er et væsentligt problem i forhold til produktionen af økonomisk statistik og erhvervsstatistik, der omfatter den omtalte statistik,” siger Gitte Frej Knudsen.
– I skriver, at variations-koefficienten for uddelingsbeløbene for almene fonde er 7,6 pct. Hvilken betydning har det for dette tal, at fondspopulationen i CVR ikke er retvisende?
”Langt størstedelen af uddelingsbeløbene kommer fra de store fonde, og dem har vi ingen problemer med i forhold til registreringerne. De beløb, der uddeles af de mindre almene fonde, udgør så lille en andel af den totale udbetaling fra fondene, at det kun vil påvirke variations-koefficienten i meget begrænset omfang. Vi mener derfor, at de 7,6 pct. fortsat er et solidt estimat for variations-koefficienten,” siger Gitte Frej Knudsen.