Almennyttige formål og uddelinger. Det er to af de vigtige fællesnævnere for den eksklusive fondsforening Fondenes Videnscenter, som tæller 41 medlemmer blandt fondseliten i Danmark. Tilsammen stod medlemmerne for 75 pct. af hele den danske fondssektors almennyttige og almenvelgørende bevillinger i 2017, fremgår det af foreningens hjemmeside.
I foråret 2019 blev BRFfonden optaget i medlemskredsen sammen med Rambøll Fonden og KR Foundation. BRFfonden ligner da også godt selskab for fondskollegerne:
Bestyrelsesformand Lars Munch og -medlem Liselotte Højgaard er kendte ansigter i fondsmiljøet og sidder eksempelvis begge i Novo Nordisk Fondens bestyrelse. Målt på egenkapital er BRFfonden den 12. største erhvervsfond i Danmark.
Og efter bestyrelsen i 2014 frasolgte sine erhvervsaktiviteter i form af BRFkredit A/S, har fonden omstruktureret sin formue, så den i dag blandt andet råder over frie midler på 2,5 mia. kr. Og i 2019 tog fonden initiativ til at sikre yderligere transparens om BRFfonden ved at etablere sin første hjemmeside med adgang til bl.a. regnskaber, vedtægter og redegørelser om fondens tilgang til Anbefalingerne for God Fondsledelse.
Dialog med BRFfonden
Men det er også mislyde i den filantropiske fortælling om BRFfonden, som bl.a. er stiftet med offentlige midler på baggrund af en særlov. Da fonden med frasalget gjorde sig fri af stifterviljen fik bestyrelsen justeret sin formålsparagraf, så den afspejlede, at fonden ikke længere har til formål at eje BRFkredit.
I stedet har fonden en aktiepost i Jyske Bank A/S, som så at sige købte formålet ud af fonden og overtog realkreditvirksomheden. I forbindelse med vedtægtsjusteringerne blev der dog ikke indlagt en almennyttig formålsformulering og som bestyrelsesformand, Lars Munch, tidligere har udtalt, så mener bestyrelsen ikke, at fonden er forpligtet til at uddele. Men den nuværende bestyrelse har besluttet, at den gerne vil uddele.
På den baggrund vurderede Fondenes Videnscenters bestyrelse, at det var muligt at optage BRFfonden som medlem.
Hanne Rasmussen – sekretariatschef, Fondenes Videnscenter
Det er dog endnu ikke sket. I de første seks år, siden fonden blev en ren pengetanksfond, har BRFfondens bestyrelse ikke uddelt midler. Bestyrelsen har fokuseret på at udvikle en almennyttig strategi og formulere en uddelingspolitik, som handler om at bygge kollegier for unge på håndværksuddannelserne. Og som det fremgik af Fundats nr. 4, bliver det heller ikke i 2019, at det lykkes bestyrelsen at eksekvere på strategien og bringe sig i stand til at uddele penge.
Ifølge sekretariatschef i Fondenes Videnscenter, Hanne Rasmussen, har fondsforeningen da også overvejet, hvorvidt BRFfonden på baggrund af dens almennyttige meritter passer ind i de to vigtige fællesnævnere for foreningens medlemmer – det almennyttige formål og uddelingerne.
”Vi har i dialogen med BRFfonden fået indblik i, at fonden er langt inde i processen for at uddele almennyttigt efter deres vedtægter og bestyrelsesbeslutninger. Helt konkret er der tale om byggeri af et kollegie i Horsens. På den baggrund vurderede Fondenes Videnscenters bestyrelse, at det var muligt at optage BRFfonden som medlem. Der er kommet forsinkelser i byggeprojektet, hvilket ikke er ualmindeligt, så det ser vi ingen problemer i. Den fleksibilitet kan vi sagtens rumme,” siger hun.
Og som bestyrelsesformand Lars Munch i sidste uge udtalte til Fundats, er han godt tilfreds med resultaterne af BRFfondens almennyttige indsats indtil videre.
“Vores almennyttige gerning er at støtte opførelsen af håndværkskollegier af meget høj kvalitet for at fremme, udvikle og fastholde den danske håndværkstradition. Det er et langsigtet og fokuseret arbejde, som efter grundige analyser og planer nu går i gang,” siger bestyrelsesformand, Lars Munch.
Fondenes Videnscenter har ved flere lejligheder gjort opmærksom på, at foreningen meget gerne ser medlemsskaren udvidet i forhold til de nuværende 41 medlemmer. Og foreningen er villig til også at udvise fleksibilitet over for kommende ansøgere, forklarer hun.
”Fondenes Videnscenter vil meget gerne have flere medlemmer, og hver enkelt ansøgning behandles individuelt efter en helhedsvurdering. Hvis en fond eller filantropisk forening falder ind under de i vedtægterne nævnte kriterier, er der mindre behov for dialog med ansøgeren. Hvis ansøgeren ikke opfylder dem alle, men de fleste af kriterierne, så indgår vi i en dybere dialog. Hvis det underbygges, at ansøgeren arbejder på et ikke-opfyldt kriterium, og helhedsvurderingen er positiv, så er der en sandsynlighed for at bestyrelsen optager medlemmet under den paragraf i vores vedtægter, hvor bestyrelsen har ret til at foretage sådanne vurderinger i optagelsen af medlemmer,” siger Hanne Rasmussen.