Flere børn og unge skal trives i den almene undervisning og deltage i skolens fællesskaber.
Det er det primære formål med et nyt ambitiøst projekt i Nordjylland om en mere mangfoldig folkeskole.
A.P. Møller Fondens folkeskoledonation har bevilget 50 millioner kroner til projektet, der skal køre over en treårig periode frem til 2025.
Det er samtlige 11 nordjyske kommuner, der er gået sammen om projektet ’Den mangfoldige folkeskole’ i samarbejde med Professionshøjskolen UCN i Aalborg.
”Børn og unges uddannelse og dermed deres fremtid er omdrejningspunktet for A.P. Møller Fondens donation til den danske folkeskole. Og det er netop det, der står i centrum i denne ambitiøse indsats. Fonden ser frem til at følge arbejdet og ikke mindst til, at eleverne får gavn af indsatsen,” siger Hans Kristian Kristensen, sekretariatsleder i A.P. Møller Fonden, i en pressemeddelelse fra Professionshøjskolen UCN.
Projektet kommer, ud over skolebørnene, til at involvere omkring 1.300 lærere og 750 pædagoger.
Fonde, erhvervsliv og kommune finansierer skoleudbygning
Vi bliver i Jylland og i skoleverdenen med nyheden om, at Aarhus International School nu kan sætte gang i realiseringen af sin vision om at være en stærk og tidssvarende international skole med plads til 600 elever i hjertet af Aarhus.
’Project One Campus’, som den 138 millioner kroner store udvidelse af Aarhus International School kaldes, er støttet af flere store fonde, Aarhus Kommune samt en række østjyske virksomheder. Ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus International School har udbygningen af skolen afgørende betydning for virksomheder og organisationers evne til at tiltrække internationale medarbejdere til Aarhus-området.
Projektet indebærer, at ældre og nedslidte bygninger nedrives, hvorefter der etableres en separat bygning til skolens yngste elever på tre-fem år samt en tilbygning til eksisterende bygninger til eleverne fra seks-15 år. I alt er der tale om nybyggeri på 6.000 kvadratmeter.
Blandt de fonde, der støtter projektet, er Salling Fondene og Novo Nordisk Fonden, som begge bidrager med 20 millioner kroner.
”Salling Fondene har lige fra starten støttet Aarhus International School. Det var blandt andet med støtte fra fondene, at skolen i 2015 købte bygningerne og grunden på Dalgas Avenue. Det gjorde vi, fordi det er vigtigt for os og for byen, at vi kan tilbyde en international skolegang af høj kvalitet til medarbejderes børn. Skolen har siden starten udviklet sig og vokset ud af rammerne. Derfor er det også naturligt for os at støtte udvidelsen og dermed løfte den internationale skole til det fulde potentiale,” siger formand for Købmand Herman Sallings Fond og menigt bestyrelsesmedlem i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond, Jens Bjerg Sørensen, i pressemeddelelsen.
Vi ved, at når internationale kandidater med familie ser på en stilling hos os, googler de som det første, hvilke internationale skoletilbud der findes i regionen
Kim Nøhr Skibsted – Direktør, Poul Due Jensens Fond
Poul Due Jensens Fond støtter ‘Project One Campus’ med 10 millioner kroner. Baggrunden er ifølge fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted blandt andet, at mange Grundfos-medarbejdere har børn på skolen.
”Vi ved, at når internationale kandidater med familie ser på en stilling hos os, googler de som det første, hvilke internationale skoletilbud der findes i regionen. IB-programmet er meget attraktivt, og det har derfor betydning for os, at skolen kan tilbyde undervisningen i tidssvarende og attraktive rammer,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Også A.P. Møller Fonden bevilger 10 millioner til projektet, der har en samlet byggesum på 138 millioner kroner.
Byggeriet ventes at stå færdigt i august 2024.
Bevilling til at aflure bakterier deres hemmeligheder
Vi tager et gevaldigt spring til en uddelingsnyhed fra Novo Nordisk Fonden, som netop har givet adjunkt Rosanna Catherine Hennessy fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet 10 millioner kroner til at finde ud af, hvordan man kan få bakterier til at producere stoffer, som de ikke normalt producerer uden for deres naturlige miljø.
Ifølge en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden rummer bakterier et enormt potentiale i forhold til at producere bioaktive stoffer, som kan bruges inden for industrien, men også til at løse nogle af de store udfordringer, som verden står overfor, eksempelvis rensning af vand og jord.
Desværre er det sådan, at forskere har mere end almindeligt svært ved at få bakterier til at producere de stoffer, som vi gerne vil have dem til, i de mængder, vi skal bruge, og som kan gøre produktionen af stofferne til en god forretning.
Vi skal kortlægge, hvad der skal til, for at bakterierne kan nå deres yderste potentiale
Rosanna Catherine Hennessy – Adjunkt, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Uni.
Med Emerging Investigator Research-bevillingen skal Rosanna Catherine Hennessy aflure bakterierne deres hemmeligheder og dermed åbne op for det enorme potentiale, som de rummer.
”Det handler om at overbevise bakterier om at lave de bioaktive stoffer, som de er i stand til, i en mængde, der gør det industrielt interessant. Vi skal kortlægge, hvad der skal til, for at bakterierne kan nå deres yderste potentiale,” siger Rosanna Catherine Hennessy.
Novo Nordisk Fonden har netop uddelt i alt 428 millioner kroner til 44 forskere gennem Research Leader Programme, der understøtter forskning inden for blandt andet sundhed, sygdom og bæredygtighed.
Danmarks største Kay Bojesen-samling på museer i Kolding
Vi tager endnu et tematisk stort spring til Kolding, hvor der i disse dage er stor glæde på både Museum Kolding og museet for moderne kunst og design Trapholt.
Takket være støtte fra Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har de to Kolding-museer netop erhvervet en samling på ikke færre end 776 genstande, der alle er designet af sølvsmeden og kunsthåndværkeren Kay Bojesen.
Frem til sin død i 1958 var Kay Bojesen én af Danmarks mest produktive kunsthåndværkere, der mest er kendt for sine legesyge og muntre aber. Men hans vidtspændende produktion omfatter også smykker, bestik, tekander og sølvbægre.
Det er en stor dag for Trapholt og af uvurderlig betydning, at denne omfattende samling kommer på museum
Karen Grøn – Direktør, Trapholt
Samlingen, der nu er kommet til Kolding, består af 226 genstande i sølv, stål og glas, og 550 genstande i træ. Trægenstandene går til Trapholts samling, og sølvsamlingen kommer til at indgå i Museum Koldings sølvsamling.
”Det er en stor dag for Trapholt og af uvurderlig betydning, at denne omfattende samling kommer på museum. Hermed sikres det, at Kay Bojesens store produktion bevares og gøres tilgængelig for danskerne både nu og i fremtiden,” siger Karen Grøn, direktør ved Trapholt, i en pressemeddelelse.
Også direktørkollegaen på Museum Kolding, Rune Lundberg, er begejstret.
”Museum Kolding har i forvejen nok Danmarks fineste sølvsamling, og nu med de mange Kay Bojesen genstande hæves niveauet yderligere,” siger Rune Lundberg.
Børnehavebørn skal have oplevelser med arkitektur
Turen rundt blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid slutter hos Nordea-fonden, som støtter et projekt kaldet ’ArkitekTUR i børnehaven’ med 3,1 millioner kroner.
Bag projektet står Dansk Arkitektur Center og Utzon Center, som vil sikre, at 6.000 børnehavebørn kommer til at møde arkitektur, mens 250 pædagoger uddannes til at gennemføre forløbet.
Devisen er, at arkitektur er for alle – også for børn. Over to år besøger Dansk Arkitektur Center og Utzon Center fem kommuner, Ishøj, Rudersdal, Helsingør, Jammerbugt og Aalborg, hvor daginstitutionspædagoger uddannes i at tilrettelægge og facilitere arkitekturture i lokalområdet for de små børn.
”Arkitektur er en kunstart, som vi alle er i berøring med hver dag i hjemmet, i institutioner, på arbejde, på biblioteket og til fritidsaktiviteter. Vi har alle erfaring med arkitektur, også børnehavebørn, men har ikke nødvendigvis et sprog til at sætte ord på vores oplevelser med arkitektur. Det er netop dét, vi vil med dette projekt,” siger Matilde Marling Kiib, der er leg- og læringschef på Utzon Center, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.